Societatea Timișoara cere responsabilitate maximă în alegerea noului Guvern

- Advertisement -

Românii de pretutindeni speră la un nou moment zero, în urma căruia sistemul ce a condus deficitar țara să fie resetat și să se îndrepte spre orizonturi promițătoare, spre un trai mult mai bun. Și Societatea Timișoara cere actualei clase politice, și totodată Președintelui României Klaus Johannis, să-și asume maximă responsabilitate în formarea noului Guvern.

Cei ce vor rămâne în funcțiile de conducere ale țării au, practic, o șansă mare de a-și demonstra capacitățile politice. La fel ca și protestatarii din seara trecută prezenți în Piața Operei, Societatea Timișoarei cere public respectarea Proclamației de la Timișoara din 199-, în special a punctului 8.

„Socotim că este necesară respectarea referendumului pentru Parlament unicameral cu 300 de parlamentari. La acestea adăugăm blocarea numirii în funcţii publice a traseiştilor politici. Se impune, totodată, asumarea votului electronic pentru românii de pretutindeni. Cerem respectarea sloganului demonstraţiei din 3 noiembrie «Corupţia ucide» şi, în consecinţă, oprirea accesului la funcţiile publice a oricăror demnitari cercetaţi penal”, a transmis consiliul de conducere al Societății Timișoara.

Punctul 8 din Proclamația de la Timișoara

Ca o consecință a punctului anterior, propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foștilor activiști comuniști și al foștilor ofițeri de Securitate. Prezența lor în viața politică a țării este principala sursă a tensiunilor și suspiciunilor care frământă astăzi societatea românească. Până la stabilizarea situației și reconcilierea națională, absența lor din viața publică este absolut necesară. Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să interzică foștilor activiști comuniști, candidatura la funcția de președinte al țării. Președintele României trebuie să fie unul dintre simbolurile despărțirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vină. Știm cu toții în ce măsură era condiționată viața individului, de la realizarea profesională până la primirea unei locuințe, de carnetul roșu și ce consecințe grave atrăgea predarea lui. Activiștii au fost însă acei oameni care și-au abandonatprofesiile pentru a sluji partidul comunist și a beneficia de privilegiile deosebite oferite de acesta. Un om care a făcut o asemenea alegere nu prezintă garanțiile morale pe care trebuie să le ofere un Președinte. Propunem reducerea prerogativelor acestei funcții, după modelul multor țări civilizate ale lumii. Astfel, pentru demnitatea de Președinte al României ar putea candida și personalități marcante ale vieții culturale și științifice, fără o experiență politică deosebită. Tot în acest context, propunem ca prima legislatură să fie de numai doi ani, timp necesar întăririi instituțiilor democratice și clarificării poziției ideologice a fiecăruia dintre multele partide apărute. De-abia atunci am putea face o alegere în cunoștință de cauză, cu cărțile pe față. – Punctul 8

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Premiile Societății Timișoara: Augustin Lazar primeste ”Speranta”, Tudorel Toader ia ”Secera si Ciocanul”

Biblioteca Centrală Universitară ”Eugen Todoran” va găzdui, vineri, decernarea...

Societatea Timișoara, ”indignată și mâhnită” față de poziția Senatului în cazul Varujan Vosganian

Așa cum era de așteptat, Societatea Timișoara a luat...

Societatea Timișoara ia măsuri în privința împiedicării votului, la o secție de votare din Paris

Biroul electoral pentru străinătate a fost sesizat cu privire...

Societatea Timișoara: ”PSDR riscă unitatea României”

După ce săptămâna trecută Societatea Timișoara invita câți mai...