După ce s-a implicat în mai multe campanii sociale, ASU Politehnica Timișoara și-a anunțat participarea la campania Stop Defrișărilor! Poliștii trag un semnal de alarmă asupra tăierilor ilegale ce se petrec la scară largă în România și se vor implica în stoparea fenomenului.
„Încă de la început, ASU Politehnica Timișoara a fost echipa comunității și va rămâne așa și pe viitor, iar o astfel de echipă nu poate să rămână indiferentă la jaful instituționalizat care se petrece în pădurile românești. Tocmai de aceea, ASU Politehnica Timișoara se va implica activ în campania Stop Defrișărilor”, au transmis reprezentanții ASU Politehnica Timișoara.
Fenomentul tăierilor ilegale este unul extrem de grav, ce afectează din ce în ce mai mult țara noastră. Potrivit unui studiu realizat de Guvern, anual, 8,8 milioane de metri cubi de lemn dispar din pădurile din România. Activiștii de mediu estimează că în prezent se taie între 3 și 10 hectare de pădure pe oră.
O analiză realizată de Environmental Investigation Agency indică faptul că România a pierdut 280.000 de hectare de pădure în ultimii zece ani, jumătate dintre acestea fiind localizate în parcuri naționale și alte zone protejate. Mai mult, 50% din tăierile de lemn din țara noastră sunt ilegale, estimează activiștii. În timp ce se taie păduri într-un ritm alert, acțiunile de împădurire a țării sunt prea puține pentru a reface ceea ce s-a pierdut și sunt organizate, în limita posibilităților, în special de organizații de protecție a mediului.
Efectele defrișărilor le-am simțit cu toții, sub forma manifestărilor naturale din ce în ce mai violente, furtuni, ploi abundente, viituri, inundații, care ne afectează an de an. Este clar că direcția spre care ne îndreptăm este greșită și că trebuie luate măsuri urgent, atrag atenția reprezentanții ASU Politehnica Timișoara.
„De ce se taie pădurile din România? Cea mai mare cantitate de lemn ajunge la marile companii producătoare de mobilă, care preiau lemn și fără documente de proveniență. Astfel banii alimentează corupția din țară, care a ajuns la un nivel alarmant. Practic, se distrug ultimele păduri virgine ale Europei și ni se vinde viitorul pe bani, fără drept la replică”, explică reprezentanții clubului, care sunt deciși să ia măsuri alături de Stop Defrișărilor și Agent Green.
Pentru a arăta devotamentul față de această cauză, jucătorii ASU Politehnica Timișoara vor purta, în sezonul 2016/2017 al Ligii a II-a din România logo-ul STOP Defrișărilor inscripționat pe echipamentul de joc, iar pe viitor clubul va lua parte la mai multe acțiuni de protecție a mediului.
Ce putem face fiecare dintre noi?
„Cel mai important este ca lumea să se implice activ. Când văd camioane cu lemne, să sune la 112 pentru verificare. Dacă se duc la munte și văd tăieri care suspectează că sunt ilegale, să facă poze, filmări, să ne trimită materialele, pentru a lua măsurile care se impun. Avem în plan și desfășurarea mai multor campanii, acțiuni de stradă”, a explicat Alexandru Teleagă, coordonator Stop Defrișărilor pentru zona de vest.
„Organizația Agent Green are în prezent ca obiective trei componente majore: combaterea tăierilor ilegale, protejarea parcurilor naționale și salvarea ultimelor păduri virgine, a declarat Gabriel Păun”, fondatorul Asociației Agent Green, organizație înființară în 2009, care își asumă rolul de santinelă, de câine de pază al naturii atunci când autoritățile nu-și fac treaba, corporațiile devin prea lacome sau alte ONG-uri nu sunt suficient de active în direcția dorită pentru schimbare.