Trei artiști lirici de primă mână schimbă scena cu o catedrală, la Timișoara. Domul Romano-Catolic din capitala Banatului va găzdui un concert inedit de ”arii-rugăciune” din opere celebre, intitulat Opera Sacra.
Pe data de 13 octombrie 2018, începând cu ora 19:00, timișorenii sunt invitați să ia parte la un concert inedit de „arii-rugăciune” din opere celebre, intitulat Opera Sacra. În cadrul evenimentului își dau concursul trei artiști lirici formați la scoala românească de cânt, cu cariere importante atât în țară, cât și în străinătate: soprana Paula Iancic, basul Bogdan Taloș și mezzosoprana Aura Twarowska.
Paula Iancic și-a început studiile muzicale la Liceul de Arte ”Sabin Drăgoi” din Arad, unde a urmat cursuri de pian și canto. A absolvit apoi Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și, la numai 24 de ani, tânăra soprană se poate mândri cu o bogată activitate scenică în țară și peste hotare. A cântat pe scenele Operelor Naționale din Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, fiind invitată pe scenele filarmonicilor din Arad, Cluj, Iași, Târgu-Mureș, Botoșani, cât și pe scena Sălii Radio București și a Ateneului Român. Din 2016, Paula Iancic s-a alăturat studioului de operă de la Bayerische Staatsoper München, devenind astfel solista uneia dintre cele mai prestigioase opere din lume.
Basul Bogdan Taloş a studiat muzica de foarte tânăr. În 2005 a absolvit Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. De atunci a obținut numeroase premii la festivaluri din țară și din străinătate. A cântat cu Orchestra Simfonică din Haifa, Israel, și din 2014 este membru al colectivului Deutsche Oper Am Rhein.
Aura Twarowska se dedică vieții muzicale de la 6 ani prin studiul pianului, al mandolinei și cel al cântului, în Lugojul natal. A cântat pe scena Filarmonicii Banatul din Timișoara ca membră a corului condus de maestrul Diodor Nicoară. Este absolventă a Facultății de Muzică din Timișoara și are un masterat la Universitatea de Muzică din București. Din 2010 este doctor în muzică. A debutat în anul 1998, pe scena Operei Naționale Române din Timișoara, în rolul titular din” Carmen” de G. Bizet. Cariera sa artistică se îmbogățește cu multe roluri de operă, alături de și mai multe partituri vocal-simfonice. Colaborările și turneele internaționale îi facilitează întâlnirea cu teatrele europene, toate acestea conducând la angajarea sa ca solistă a Operei de Stat din Viena în anul 2007. ”Si în opera, ca și în realitate, la bucurie, la necaz sau suferință, oamenii se întorc spre Divinitate și cer ajutor, protecție, îndurare sau mulțumesc pentru darurile pe care le-au primit”, spune mezzosoprana Aura Twarowska, directorul artistic al acestui eveniment, căreia îi aparține această inițiativă.
Lectorul universitar dr. Silviana Cîrdu va fi cea care îi va acompania la orgă pe soliști. Acestora le va sta alături și un cor format din artiști lirici timișoreni, reunit sub bagheta maestrului Lucian Onița.
Se vor cânta lucrari de W. A. Mozart, G. Verdi, P. Mascagni, Fr. Halevy, R. Wagner, iar organizatorii au decis că accesul publicului la acest eveniment să fie liber.
Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Enthousiasmos și Asociația Culturală Kratima, în colaborare cu Dieceza Romano-Catolică de Timișoara, Oficiul de Muzică Sacră, și este finanțat de Consiliul Județean Timiș.