Opera Națională Română din Timișoara a anunat, oficial, că noul manager al instituției culturale este arădeanul Cristian Rudic. Acesta va asigura ”interimatul” pentru 120 de zile calendaristice.
Conform unui Ordin semnat de Ministrul Culturii și Identității Naționale, începând cu data de 18 martie 2019 Cristian Rudic asigură conducerea interimară a Operei Naționale Române din Timișoara pentru o perioadă de 120 zile calendaristice. Noul manager i-a luat locul lui Corneliu Murgu, o legendă aflată la conducerea Operei timișorene încă de acum 19 ani.
Născut la Arad pe data de 11 februarie 1970, Cristian Rudic a absolvit Facultatea de Muzică (1995) din cadrul Universității de Vest din Timişoara, la clasa profesorului Emil Rotundu, urmând ca apoi să se perfecționeze cu K.S. Alfredo Kraus și K.S. Gottfried Hornik. În același an obține Premiul al III-lea la Concursul internaţional de canto ”Hariclea Darclèe” de la Brăila.
A fost angajat la Opera Română din Timişoara încă din anul III universitar. După ce a debutat în roluri importante de bariton liric pe scena Operei Române din Timişoara, şi-a îmbogăţit repertoriul cu participări numeroase în concerte simfonice sau de muzica sacră.
Printre cele mai importante colaborări internaţionale se numără cele cu Orchestra Europa Simphony, Austria, Teatrul de operă din Baden, Austria, Mozartorchester – Musikverein – Wien – Austria, Teatrul Perez Galdos, Las Palmas – Spania, Societatea Filarmonică din Bilbao – Spania, Teatro de la Zarzuela, Madrid – Spania, Niederösterreichische Tonkünstler – Austria, Filarmonica din Köln – Germania, Konzerthause Wien – Austria, Opera din Graz – Germania, Opera din St. Gallen, Opera Nomori, Tokio, Neue Oper Wien.
În țară a colaborat cu Filarmonica ”Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica „Banatul” din Timişoara, Filarmonica de Stat din Arad, Filarmonica „George Enescu” din Bucureşti, Filarmonica Iaşi, Filarmonica Braşov, Opera Naţională Bucureşti, Teatrul Liric Constanţa
Repertoriul său bogat cuprinde atât roluri din opere cât și roluri din operete, precum: Valentin din „Faust” de Ch. Gounod, Enrico din „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti, G. Germont din „Traviata” de G. Verdi, Sharpless din „Madama Butterfly” de G. Puccini, Papageno din „Flautul Fermecat” de W.A. Mozart, Don Giovanni din „Don Giovanni” de W.A. Mozart, King Arthur din „King Arthur” de H. Purcell, Roucher din „Andrea Chènier” de U. Giordano, Jago din „Otello” de G. Verdi, Escamillo din opera „Carmen” de G. Bizet, Klingsor din „Pasifal” de R. Wagner, Schaunard din „Boema” de G. Puccini, Regele din „Regele Berenger” de H. Sutermeister, Leontes din „Poveste de iarna” de fr. Boesmans, Faust din „Historia…” de A. Schnittke, Eisenstein, Falke și Frosch din „Liliacul” de J. Strauss, Homonay și Kalman Zsupan din „Voievodul Ţiganilor” de J. Strauss, Danilo din „Văduva veselă” de Fr. Lehar, Edwin și Boni din „Silvia” de E. Kalman, Kalman Zsupan din „Contesa Maritza” de E. Kalman, Tevye din „Scripcarul pe acoperiș” de J. Bock, prof. Higgins și Alfred Doolittle din „My Fair Lady” de Fr. Loewe.
Din repertoriul său vocal-simfonic amintim Requiem de G. Faure, Requiem de J. Brahms, War Requiem de B. Britten, Simfonia a IX-a de L.v. Beethoven, Carmina Burana de C. Orff, Misse de J. Haydn, W.A. Mozart, L.v. Beethoven.
În anul 2003 a fost distins cu Meritul Cultural al României în grad de cavaler.