Așa cum era de așteptat, o parte dintre cei implicați în procesul de votare vor încerca să fraudeze acest scrutin, indiferent de mijloacele folosite. Duminică 2 noiembrie 2014, în cadrul secției de votare nr. 279 din localitatea Gătaia a fost semnalată, de către reprezentantul ACL în secţie, prezenţa unui număr însemnat de pacienţi de la spitalul de boli psihice din localitate, care au dorit să voteze. ”Precizăm că aceştia au fost aduşi la secţie în mod organizat, cu un microbuz argintiu cu nr. de înmatriculare TM-53-GUD. Mai arătăm că anterior apariţiei acestor persoane în secţie, reprezentantul PSD din cadrul secției de votare nr. 279 a efectuat o discuție telefonică cu o persoană necunoscută, relatându-i că poate «trimite oamenii de la spital»”, menționează creștin-liberalii din Timiș într-un denunț expediat Inspectoratului de Poliție Județean.
”Această împrejurare poate fi potenţial extrem de gravă, câtă vreme este cunoscut că în instituţia respectivă sunt internate persoane cu afecţiuni psihice, puse sub interdicţie, care nu mai au dreptul de a alege. Totodată, ne-a fost semnalată împrejurarea că persoanele în discuţie nu sunt arondate la secţia respectivă de vot” se mai arată în documentul transmis de ACL Timiș polițiștilor.
Conform articolului 385 sau/și, după caz, art. 386 respectiv art. 387 Cod penal:
Art. 385 (1): ”Împiedicarea exercitării drepturilor electorale
(1) Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.
(2) Atacul, prin orice mijloace, asupra localului secţiei de votare se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi…”
Art. 386 (1) Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Art. 387 Frauda la vot
(1) Fapta persoanei care votează:
a) fără a avea acest drept;
b) de două sau mai multe ori;
c) prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul un alegător
se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.