După ce a semnat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara, care l-au acuzat de comiterea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată (mai precis, că a semnat că a fost prezent la un curs obligatoriu de arme și muniții, în timp ce, de fapt, se afla în concediu în Grecia), fostul comandant al Poliției Municipiului Lugoj, comisarul-șef Cristian Gîrbovan, încearcă o piruetă juridică de ultim moment.
Conform informațiilor postate pe portalul instanțelor, inculpatul Cristian Gîrbovan a invocat în fața completului de judecată al Tribunalului Timiș care urma să admită sau să respingă acordul de recunoaștere a vinovăției o… excepție de neconstituționalitate a unor prevederi din Legea 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor. Ca atare, instanța “în temeiul art. 29 alin. (4) din Legea nr. 47/1992 rep. dispune sesizarea Curții Constituționale cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 14 alin. (1) lit. g) din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor, în referire la trimiterea la categoriile de persoane prevăzute la art. 13 alin. (2) lit. a) și b) din aceeași lege, invocată de inculpatul Gîrbovan Ionel Cristian, în dosar nr. 5137/30/2023 al Tribunalului Timiș, având ca obiect sesizarea cu acordul de recunoaștere a vinovăției (art. 483 Cod procedură penală)”.
Concret, la art. 13, alin. 2, lit. a și b din Legea 295/2004, scrie așa: “Armele de apărare și pază pot fi procurate numai de către următoarele categorii de persoane: a) demnitarii, magistrații, diplomații, militarii și polițiștii, pe perioada cât sunt în activitate și după încetarea activității, pensionare, trecerea în rezervă sau retragere, după caz, cu excepția situației în care aceștia și-au pierdut calitatea din motive imputabile lor; b) persoanele prevăzute de lege, care îndeplinesc o funcție ce implică exercițiul autorității publice, pe perioada în care au această calitate, cu excepția personalului de pază din cadrul societăților specializate de pază”.
Iar la art. 14, alin. 1, lit. g, prevederile sună astfel: “Autorizația de procurare a armelor letale se acordă persoanelor prevăzute la art. 13 alin. (2)-(5), dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: (…) g) au absolvit un curs de instruire teoretică și practică, organizat de o persoană juridică autorizată pentru această activitate, în condițiile prevăzute în normele metodologice de aplicare a prezentei legi”.
Așa cum spuneam, instanța de judecată a sesizat Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate invocată de comisarul-șef Cristian Gîrbovan, dar nu a suspendat judecarea cauzei până la soluționarea excepției, stabilind că “deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii va avea loc în data de 21 decembrie 2023”.