În logică PSD! După șase luni de concedii prelungite, primarul Ionel Toma a revenit la muncă, în folosul comunei Giroc, doar pe hârtie

- Advertisement -
Conform legii, Ionel Toma, în calitate de primar al comunei Giroc, face parte din categoria demnitarilor publici. Practic, de la președintele României și tot ce ține de Parlament sau Guvern și până la orice primar sau viceprimar din spațiul carpato-danubiano-pontic, de la mic la mare, toți sunt dregători cu stea în frunte. Că așa a vrut legiuitorul, la pachet cu o serie întreagă de privilegii și legi speciale, pentru această categorie favorizată de înalți funcționari ai statului! Cum deputații neamului nu au dat de la ei ci pentru ei, în toată această ecuație, ultimul lucru care a contat a fost, evident, etimologia cuvântului dignitas: autoritate morală, prestigiu, măreție și, nu în ultimul rând, comportament adecvat și atitudine demnă! Asta înseamnă să fii demnitar!

Și, acum, puneți degetul pe oricare ”unicorn” al statului român și încercați să analizați dacă există vreun semn de egal între persoană și rădăcina sau originea termenului. Nu de alta dar e bine să se știe că orice privilegiat al norodului, care se înscrie în categoria de demnitate publică, are parte de un tratament special din partea legii, așa cum este și cazul edilului Ionel Toma. Mai exact, nu are contract de muncă cu angajatorul, recte Primăria comunei Giroc, deși prestatorul de politici publice își trage venitul lunar din bugetul administrației locale. Doar că nu-i zice salariu, ci indemnizație! Adică, o sumă fixă de bani care, în baza unei grile, se calculează în funcție de numărul de locuitori ai unității administrativ-teritoriale. Mai exact din contribuțiile tuturor celor care-i trec pe sub geamul biroului de lucru al primarului Toma de pe strada Trandafirilor, zi de zi. Cu alte cuvinte, bani publici – serviciu public!

Mai mult decât orice, primarul Ionel Toma, conform legislației speciale, nu are nici măcar activitatea normată, așa cum funcționează codul muncii în 99% dintre cazuri! Că dacă nu ar specifica obligativitatea normelor de muncă, nimeni nu ar mai vizita adresa angajatorului, nici măcar în zi de salariu! Sau, din opt ore pe zi, în cel mai rău caz, ar munci doar una și, la final de lună, banii ar veni, oricum. Că venitul e fix și n-are nicio legătură cu normarea activității administrative, în folosul comunității! Asta ca să știe și cei care, în ultimele 6 luni de zile, nu l-au mai văzut pe Ionel Toma trecând dincolo de poarta Primăriei comunei Giroc. Un lucru e cert: edilul a avut motive întemeiate să nu mai țină audiențe cu poporul, în ultima jumătate de an! Și încă le mai are!

Așa că girocenii și chișozenii nu o să-l vadă pe primarul localității, la birou, nici de acum încolo, deși, pe data de 27 iunie a.c., demnitarul și-a întrerupt concediul medical, in extremis. Cu fix patru zile înainte de a-și pierde mandatul, conform legii speciale căreia i se supune! O lege care i-a dat privilegii cu zece mâini și îi ia din ele doar cu un deget: …imposibilitatea exercitării funcției din cauza unei boli grave, certificate, sau a altor motive temeinice dovedite, care nu permit desfășurarea activității în bune condiții timp de șase luni, pe parcursul unui an calendaristic, duce la pierderea de drept a mandatului”. Și, așa cum rezultă din probe indubitabile, de când, chipurile, a revenit în pâine, cel puțin până azi, nici după circa 6 luni de pauză administrativă, primarul comunei Giroc n-a intrat în biroul său! Doar dacă nu s-a teleportat, că pe imagini nici umbrele nu mai bântuie pe coridoarele Primăriei Giroc, după programul cu publicul!

Stafiile social-democrate

Bun, ca să fim corecți până la capăt, chiar dacă perimetralele și camerele de securitate nu au identificat nicio entitate (meta)fizică după închiderea Primăriei Giroc, cel puțin din data de 27 iunie până azi, există totuși, ca-n orice film artistic bazat pe minuni biblice, și doi angajați ai administrației publice locale care se jură că, după program, pe înserat, edilul Ionel Toma intră în biroul său de lucru de pe strada Trandafirilor. Și chiar se jură că l-au văzut la treabă, în slujba comunității, cu pixul în mână! ”Martorii lui Toma” sunt șoferul și administratorul public, ultimul, angajat și el în baza unui contract, care expiră în secunda doi, imediat după încetarea mandatului de primar. Că așa scrie în lege, că primarul și administratorul public trăiesc într-un soi de simbioză și interdependență și, când pleacă demnitarul, părăsește scena și city-managerul!

Una peste alta este evident că maniera în care edilul Ionel Toma și-a întrerupt concediului medical prelungit, la limita celor 4 zile, chiar înainte de împlinirea termenului legal de demitere din funcție, nu e nimic altceva decât o mascaradă și o bătaie de joc la adresa unei întregi comunității, ținute în captivitate și în (inter)dependență. Și mișcarea a fost făcută, în primul rând, pentru menținerea privilegiilor legale care decurg din statutul de demnitar public și, mai mult ca sigur, din mândrie și orgoliu. Nu în ultimul rând, în folosul cooperativei imobiliare care, de mai bine de zece ani și sub bagheta magică a lui Puiu Minda, face legea în parohia și sub nasul primarului PSD Ionel Toma. Nici nu mai contează că, pe data de 27 iunie a.c., încă din primul minut… de lucru, conform unei decizii interne, demnitarul din fruntea comunei Giroc și-a delegat toate atribuțiunile administrative, așa cum a făcut-o și în ultimele 6 luni de zile, către viceprimarul Dan Vîrtosu, secretarul general Carmina Mateia și administratorul public, inegalabila și fascinanta Simona Ivuț. Un primar apt de lucru, nu alta!

Și, dacă prefectul PSD de Timiș, Mihai Ritivoiu, tot a început să suspende primari, așa cum, zilele trecute, l-a executat pe edilul PNL de Lugoj, că și-a schimbat domiciliul din circumscripția în care a fost ales, lucru care atrage încetarea de drept a mandatului, ar putea face, exact la fel, și cu Ionel Toma de la PSD. Evident, pe un alt articol de lege, căci primarul din Giroc nu și-a schimbat domiciliul, doar că nu vine la lucru… cu lunile! Și… când vine… de fapt… tot nu vine! Oricum, ca să nu existe fantezii umede, în zilele următoare, voceatimisului.ro va face o cerere pe Legea 544/2001, privind accesul la informațiile de interes public, către Prefectura Timiș. Nu orice fel de cerere, ci una blindată cu opiniile independente ale unor magistrați de elită, atât procurori cât și judecători.

Că știm clar că PSD îl vrea în vitrină, la Giroc, pe Ionel Toma, măcar până-n septembrie 2023! Nu de alta dar, conform legislației, cu un an înainte de termenul legal al alegerilor locale (septembrie 2024), Prefectura Timiș nu mai e obligată să organizeze vreun scrutin de vot în localitatea de la marginea Timișoarei. Altfel spus, cooperativa imobiliară și interesele trebuie să meargă, în continuare, chiar și ținută în viață, în mod artificial! Toate manevrele social-democrate, în detrimentul unei comunități de oameni harnici și onești, în marea lor parte! Și, acum, magistrații spun în felul următor. În primul rând, ca să știe și juristele Prefecturii Timiș, legislația și doctrina statuează că funcționarii publici și demnitarii își desfășoară activitatea în temeiul unui raport de serviciu, nu în baza unui raport de muncă, la fel ca muritorii de rând!

Vremuri tulburi

Nu de alta, dar raporturile de serviciu ale funcționarilor publici și ale demnitarilor rezultă din exercitarea funcției publice, iar norma juridică a funcției publice nu este de ordin contractual ci este de ordin legal. Așa că demnitarii, nedesfășurându-și activitatea în baza unui contract individual de muncă, ci în baza unui act administrativ de numire, rezultă că unșii lui Dumnezeu pe pământ intră în sfera de incidență a dreptului public și nu în sfera de incidență a dreptului privat. Foarte important de reținut!

Asta ca să nu mai existe discuții privind sintagma de muncă la domiciliu, așa cum e situația lucrativă de azi a primarului Ionel Toma, care are legătură cu Codul Muncii, adică cu sfera dreptului privat. Ori demnitarii (primarii și viceprimarii) intră, așa cum am enunțat, în sfera de incidență a dreptului public, una guvernată de prevederile Codului Administrativ (OUG 57/2019), iar în  cadrul acestui act normativ, singura referire la prestarea activităților în regim de muncă la domiciliu este întâlnită în cazul personalului contractual al instituției publice . Și demnitarul NU este personal contractual! Că e cu stea în frunte!

Așadar, fie că vrea sau nu, Prefectura Timiș va trebui să facă față unei singure întrebări venite din partea voceatimisului.ro, care va fi adresată în baza Legii 544/2001: dacă demnitarii (primarii și viceprimarii) își pot exercita atribuțiile conferite de lege, în regim de telemuncă sau de muncă la domiciliu? Atât și nimic mai mult! Evident, în situația unui răspuns afirmativ, căci Prefectura Timiș poate scrie ce dorește, instituției publice i se va solicita să indice temeiul legal și să pună la dispoziție procedura de exercitare a acestor atribuții, în regim de telemuncă sau muncă la domiciliu, pentru categoria demnitarilor! Nu de alta dar există posibilitatea ca, de luna viitoare, însuși prefectul Mihai Ritivoiu să-și dorească un concediu prelungit și să vrea să presteze politicile Guvernului României din sufrageria de acasă!

Sau, cum și viceprimarul comunei Giroc, Dan Vîrtosu, este la rândul său… demnitar, grație dezvoltării în forță a localității, cârmuite de peste 25 de ani de edilul Ionel Toma, poate va dori și domnia sa un regim prelungit.. de telemuncă. Unul care să tindă spre infinit, că legea îi permite, nu de alta dar are exemplul liniar al șefului său direct! Și așa ar putea să facă toți demnitarii din țara asta: să guverneze sau să administreze de oriunde, mai puțin de la locul de muncă! Căci, nu-i așa, ”unicornii” nu iau salarii ci… indemnizații, nu au contract de muncă ci își încasează banii în baza unor acte administrative de numire, nu au program de lucru că nu au munca normată etc!

Ba chiar, în logica ”Martorilor lui Toma”, demnitarii ar putea să muncească, în folosul comunităților, și noaptea sau chiar înainte de cântatul cocoșului. Că-i sperie lumina zilei sau contactul direct cu alegătorul! Oricum, important e să îi vadă, totuși, cineva. Altfel, nu mai are farmec și povestea e fără pic de suspans…

1 COMENTARIU

  1. Cred ca din poza din preambulul articolului Toma vrea sa transmita mesajul subliminal ca purceaua e moarta-n cotet, pardon ursuletul si ca de fapt el e pus de niste unii in geam la primarie. In rest ii dorim sanatate si sa revina cat mai repede ca lumea are nevoie de el….de explicatiile…..declaratiile lui!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie