Ieri, plenul CSM a votat o modificare importantă a Ghidului de relaţie justiţie-presă. Această modificare opreşte accesul presei la anumite date sau informaţii care, în ultimii opt ani a fost posibil.
„Plenul CSM a votat o modificare a Ghidului de relaţie justiţie-presă prin care se poate obtura accesul presei la anumite date şi informaţii din dosare care timp de 8 ani au fost pe deplin accesibile.
Au fost 15 voturi pentru şi 3 voturi împotrivă. Mărturisesc că eu am votat împotrivă. Majoritatea a justificat că articolul 277 din Noul Cod Penal interzice accesul la dosare până se dă o soluţie definitivă. Eu cred că nu e aşa: acel articol incriminează dezvăluirea FĂRĂ DREPT. Or, în Ghid, tocmai asta se putea reglementa: situaţiile în care există dreptul de a permite accesul presei la materiale din dosar.
Cred în continuare că cei care vor aplica Ghidul vor trebui să găsească un echilibru între drepturile celor aflaţi sub anchete şi dreptul publicului la informare despre acestea, scopul fiind unul singur: NU E DE AJUNS SĂ SE FACĂ JUSTIŢIE, CI TREBUIE SĂ SE ŞI VADĂ CĂ SE FACE JUSTIŢIE. Riscurile transparenţei sunt, evident, mai mici decât riscurile lipsei de transparenţă” a punctat judecătorul CSM Cristi Danileţ.