Primarul Nicolae Robu a anunțat astăzi că a avut o întâlnire cu Romprest, firma care se ocupă de lucrările de modernizare a Zonei Cetate, iar mâine se va întâlni cu arhitecții, pentru a stabili o variantă funcțională de pavaj. Edilul este optimist că proiectul va fi finalizat la timp, chiar dacă s-a întârziat în ulitmele săptămâni.
„Am avut o discutie cu reprezentanții Romprest, firma care lucrează în Zona Cetate, asupra diferitelor variante de pavare, inclusiv consecința plasării fiecărei variante. Mâine am să mă întâlnesc cu arhitecții și sper să ajungem la o concluzie pe care să o putem da în lucru și să încheiem proiectul chiar înainte de termen. Nu există întârzieri, dar putem să terminăm înainte de termenul contractual care este la 30 iunie 2015.”
Robu a explicat că are 4 exigențe când vine vorba de modelul de pavaj care va fi pus pe străzile pietonale și în piațete, care dacă vor fi respectate vor înlătura posibilitatea ca mersul pe jos prin Cetate să fie incomod.
„E o minciună că eu am cerut să se folosească alte materiale pentru pavare, să se folosească piatră ordinară. Eu doresc să se paveze cu piatră naturală românească, avem în țară piatră frumoasă și naturală, iar eu doresc ca pavajul să răspundă la trei exigențe: 1. Să aibă un iz de vechi; 2. Să arate foarte bine în armonie cu arhitectura zonei; 3. Să fie comod la mers și practic; 4. Să fie rezistent în timp, nu vreau ca pietrele să se miște și mersul prin centrul Timișoarei să fie un calvar. Sunt exigențe firești, iar cetățenii Timișoarei trebuie să fie mulțumiți. ”
În ultimă instanță, edilul este de părere că se poate face o combinație între piatra regulată și cea neregulată, la fel cum există și în alte centre istorice din Occident.
„Eu cred că se poate face o combinație reușită și frumoasă și funcțională între piatră mai neregulată și piatră din același material dar cu o formă mai regulată, încât să poată asigura porțiuni netede de promenadă. Am văzut astfel de combinații în diverse locuri cu o istorie serioasă și clădiri frumoase în jur și acolo era o îmbinare superbă între piatră mică puse la marginea zidurilor și piatră mare și regulată pe mijloc.”