Cele două asociaţii se bazează pe o finanţare externă, venită printr-un grant din partea Elveţiei, prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă.
Iniţiativa urmăreşte creşterea nivelului de pregătire al persoanelor cu dizabilităţi pentru incluziune activă pe piaţa muncii, creşterea competitivităţii pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi prin promovarea şi facilitarea accesului la învăţământ superior şi vocaţional, identificarea principalelor obstacole pe care le întâmpină cei cu deficienţe de vedere în găsirea unui loc de muncă şi stabilirea unui dialog cu angajatorii, precum şi promovarea potenţialului lucrativ al persoanelor cu dizabilităţi, inclusiv al persoanelor cu dizabilităţi vizuale.
Proiectul se adresează următoarelor grupuri ţintă: minim 200 persoane cu deficienţe de vedere având vârsta cuprinsă între 18-55 ani – absolvenţi ai Liceului Teoretic „Iris”; absolvenţi ai Şcolilor de Arte şi Meserii din Timişoara; studenţi şi absolvenţi ai celor patru universităţi de stat din Timişoara (UVT, UPT, UMF şi USAMVB); persoane înscrise în Asociaţia Nevăzătorilor din România – filiala Timiş; alte persoane cu dizabilităţi vizuale, cu potenţial lucrativ; precum şi angajatorilor publici sau privaţi, interesaţi de incluziune şi autorităţilor publice locale.
Principalele activităţi ale proiectului sunt:
– înfiinţarea unui Centru de Resurse care își propune crearea unui flux informaţional între mediul academic, agenţii economici şi persoanele cu dizabilităţi de vedere din judeţul Timiş, având ca rezultat incluziunea activă pe piaţa muncii a acestora din urmă, prin servicii integrate de informare, consiliere şi plasare;
– organizarea a trei job shop-uri pe tema Inserţiei pe piaţa muncii a persoanelor cu deficienţe de vedere;
– organizarea unui Job Club permanent în cadrul Centrului de Resurse pentru evaluarea vocaţională, orientarea profesională și acordarea de asistenţă persoanelor cu deficiențe în elaborarea demersului de angajare;
– crearea site-ului web Job Club cu resurse utile persoanelor cu deficiențe aflate în căutarea unui loc de muncă.
La momentul actual echipa de proiect este angajată în identificarea grupurilor ţintă, în special a persoanelor cu deficienţe de vedere, precum şi a angajatorilor receptivi la ideea incluziunii acestora în cadrul personalului firmelor, respectiv instituţiilor lor, lansând în forţă activitatea Centrului de Resurse.
Pentru mai multe informaţii despre proiect, contactaţi Asociaţia pentru Integrarea Persoanelor cu Deficienţe, la adresa str. Take Ionescu nr. 33, Timişoara, Tel. 0744.202.641 sau 0726.448.431, e-mail: jobshop.aipd@gmail.com; www.aipd.eu, persoană de contact: Andrei Strătilă, Manager proiect.