La discuţii au participat deputatul Eugen Nicolăescu, vicepreşedinte al Partidului Naţional Liberal şi preşedinte al Comisiei de buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, şi fostul Secretar de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii, dr. Adrian Pană.
Deputatul liberal Eugen Nicolăescu a transmis reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi că PNL sprijină demersul acestora de a convinge Guvernul României şi pe primul ministru să respecte angajamentul public, acela de a oferi acces pacienţilor din România la medicamente noi, mai performante, cu efecte terapeutice superioare, începând cu data de 1 aprilie 2014. Nicolăescu a menţionat faptul că în procesul de actualizare a listei de medicamente au fost respectaţi toţi paşii procedurali, proiectul realizându-se după o metolodogie complexă şi riguroasă, după standarde recunoscute la nivel internaţional şi cu participarea unor reputaţi medici şi profesori şi a asociaţiilor de pacienţi, metodologii ştiinţifice recunoscute de FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană. Astfel, lista de medicamente compensate a fost lăsată “la cheie”, în acest moment fiind nevoie doar de aprobarea Guvernului pentru ca medicamentele să poată ajunge la pacienţi.
În acelaşi timp, reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi şi-au exprimat îngrijorarea că toate proiectele la care au lucrat împreună cu fosta echipă a Ministerului Sănătăţii au fost abandonate sau amânate, ceea ce nu face decât să perpetuze un sistem sanitar nesatisfăcător şi să îngreuneze tot mai mult, pe zi ce trece, viaţa pacienţilor care aşteaptă noile molecule inovatoare.
La finalul întâlnirii, Eugen Nicolăescu le-a transmis acestora că PNL va depune o moţiune simplă la adresa Guvernului privind introducerea listei de medicamente compensate şi îngrădirea accesului pacienţilor la medicamente noi, care le-ar permite o îmbunătăţire a calităţii vieţii, o refacere mai rapidă şi implicit, o reintegrare mai uşoară în familie şi la locul de muncă.
Asociaţiile de pacienţi au salutat iniţiativa Grupului Parlamentar al PNL şi şi-au exprimat dorinţa de a fi consultaţi de Parlament pe viitoarele acţiuni legislative şi de a deveni un partener instituţional în vederea îmbunătăţirii legislaţiei în domeniul sănătăţii. De asemenea, deputatul Eugen Nicolăescu a mai precizat că PNL va lua atitudine politică de susţinere a unui demers civic, respectiv de a sprijini programul de revendicări şi proteste ale asociaţiilor de pacienţi.
PNL consideră o prioritate de interes public introducerea noii liste de medicamente compensate începând cu 1 aprilie 2014, în condiţiile în care a existat un acord politic, convenit în cadrul fostei Uniuni Social Liberale despre al cărei program primul ministru a precizat în nenumărate rânduri că îl va duce la îndeplinire.
În final, participanţii au căzut de acord asupra încheierii unui parteneriat instituţional între Grupul Parlamentar PNL şi asociaţiile de pacienţi, care va avea în vedere sprijinul în Parlamentul României pentru promovarea unor programe de sănătate care să îmbunătăţească calitatea vieţii pacienţilor, respectarea drepturilor pacienţilor, îmbunătăţirea legislaţiei în sistemul sanitar şi continuarea proiectelor de reformă în sistemul de sănătate.
Foto:talkapharmacy.com