INGREDIENTE: pentru un cozonac
500 g faină
100g zahăr
180 ml lapte
3 gălbenuşuri+1 ou întreg
100 g unt topit (sau margarina am pus eu)
1 praf de sare
1 pachet de drojdie (Dr. Otker)
Coajă de portocală
Esenţa vanilie
UMPLUTURĂ
Nuca, rahat, mac după preferinţă
MOD DE PREPARARE:
Se pune jumătate din cantitatea de făină într-un castron se face o maia din drojdie puţin lapte cald şi puţină faină, se pune peste faina din castron şi se lasă la dospit. Între timp se bat ouăle bine cu praful de sare peste care se adăugă laptele încălzit în care am dizolvat zahărul şi zahărul vanilat.Se amestecă bine şi se toarnă în castron apoi se adăugă coajă de lămâie şi treptat untul topit alternând cu restul de făină (cantitatea de făină este aproximativă, depinde de marcă de făină pe care o folosiţi, eu am lucrat cu făină Boromir şi mi-a intrat mai mult de 500 g).Se frământă bine până aluatul devine fin şi compact şi nu se lipeşte de mâini.Se lasă la dospit aproximativ 1 oră. După dospire se răstoarnă pe masa de lucru şi se împarte în două părţi egale, se întinde fiecare parte sub forma unui dreptunghi se aşează umplutură dorită şi se rulează. Cela două părţi se împletesc şi se aşează într-o tavă de cozonaci unsă cu ulei.se acoperă şi se mai lasa la dospit pentru încă 30 de minute. Cuptorul se încălzeşte la 150 grade, iar cozonacul se unge cu gălbenuş de ou bătut la care am adăugat un strop de lapte, apoi se presara zahăr.Se lăsă în cuptor pentru aproximativ 1 oră. După acest timp se scoate din cuptor şi se lasă la răcit în tavă pentru încă 20 de minute apoi se scoate cu grijă şi se lăsă mai departe la răcit pe un grătar sau un şervet.Se taie când este rece.
SFAT: Daca optati pentru nuca sau mac, aceste ingrdiente se macina se pune zahar macinat si se adauga putin lape caldut pentru a topii zaharul si a forma o pasta consistenta pe care sa o puteti intinde cu usurinta peste aluat.
Poftă Bună!!!