RETETA ZILEI-COZONACI

- Advertisement -

RETETA ZILEI-COZONACI 1COZONACI

INGREDIENTE: pentru un cozonac

500 g faină

100g zahăr

180 ml lapte

3 gălbenuşuri+1 ou întreg

100 g unt topit (sau margarina am pus eu)

1 praf de sare

1 pachet de drojdie (Dr. Otker)

Coajă de portocală

Esenţa vanilie

UMPLUTURĂ

Nuca, rahat, mac după preferinţă

MOD DE PREPARARE:

Se pune jumătate din cantitatea de făină într-un castron se face o maia din drojdie puţin lapte cald şi puţină faină, se pune peste faina din castron şi se lasă la dospit. Între timp se bat ouăle bine cu praful de sare peste care se adăugă laptele încălzit în care am dizolvat zahărul şi zahărul vanilat.Se amestecă bine şi se toarnă în castron apoi se adăugă coajă de lămâie şi treptat untul topit alternând cu restul de făină (cantitatea de făină este aproximativă, depinde de marcă de făină pe care o folosiţi, eu am lucrat cu făină Boromir şi mi-a intrat mai mult de 500 g).Se frământă bine până aluatul devine fin şi compact şi nu se lipeşte de mâini.Se lasă la dospit aproximativ 1 oră. După dospire se răstoarnă pe masa de lucru şi se împarte în două părţi egale, se întinde fiecare parte sub forma unui dreptunghi se aşează umplutură dorită şi se rulează. Cela două părţi se împletesc şi se aşează într-o tavă de cozonaci unsă cu ulei.se acoperă şi se mai lasa la dospit pentru încă 30 de minute. Cuptorul se încălzeşte la 150 grade, iar cozonacul se unge cu gălbenuş de ou bătut la care am adăugat un strop de lapte, apoi se presara zahăr.Se lăsă în cuptor pentru aproximativ 1 oră. După acest timp se scoate din cuptor şi se lasă la răcit în tavă pentru încă 20 de minute apoi se scoate cu grijă şi se lăsă mai departe la răcit pe un grătar sau un şervet.Se taie când este rece.
SFAT: Daca optati pentru nuca sau mac, aceste ingrdiente se macina se pune zahar macinat si se adauga putin lape caldut pentru a topii zaharul si a forma o pasta consistenta pe care sa o puteti intinde cu usurinta peste aluat.

Poftă Bună!!!

RETETA ZILEI-COZONACI 2RETETA ZILEI-COZONACI 3

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Noi artiști confirmați la Flight Festival 2023

Rag'N'Bone Man vine pentru prima dată în România, la...

Șeful Postului de Poliție din comuna Moșnița Nouă, pieton din cauza alcoolului

În data 6 octombrie 2023, în jurul orei 05:00,...

MAESTRUL Ștefan Popa Popa’s, cadou la 60 de ani: cetățean de ONOARE al județului Timiș

Celebrul caricaturist Ștefan Popa Popa's și-a sărbătorit ziua de...

Proiecție pro-homosexualitate pe fațada clădirii Operei din Timișoara, simbol al Revoluției române

În plină sărbătoare religioasă a Sfintei Parascheva, aseară, chiar...

Articole asemănătoare

Atracții turistice din Timișoara pentru toamna aceasta

Nu mai este un secret că orașul Timișoara este...

Primarul Dominic Fritz a încălcat legea rutieră direct din șaua bicicletei

Pentru că românul s-a născut poet și știe, pe...

Din aceeași categorie

Reţeta zilei-Prajitura cu cocos şi cremă de vanilie

Ingrediente: Blat 150g margarină 100g zahăr 1 lingura cacao...

Reţeta zilei – Piramide cu ciocolată

Ingrediente: 500 g biscuiţi simpli 200 g zahăr 400 ml lapte 50 g...

Reţeta zilei – Tort de mere

INGREDIENTE: 4 ouă 6 linguri zahăr 6 linguri faina 1 linguriţă praf de...

Reţeta zilei – Tort ” Noapte timişoreana”

INGREDIENTE: Blat 6 ouă 250 g zahăr 250 g faină 1 linguriţă praf de...

Reţeta zilei – Prăjitura „indiene”

INGREDIENTE Blat: 3 ouă 3 linguri zahăr 3 linguri faina Coaja rasă de portocală Crema: 3...
Articolul precedent
Articolul următor