S-A DECIS! Maşinile parcate neregulamentar nu pot fi ridicate în baza unei decizii date de consiliul local! Cine plătește EROAREA?

- Advertisement -

Decizia judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a survenit ca urmare a unui recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, lege cu privire la problema legalităţii procedurii de ridicare a maşinilor parcate nelegal, care se face în baza unor hotărâri ale consiliilor locale şi nu în baza unei Hotărâri de Guvern.

”Înalta Curte, prin decizia de astăzi (luni – n.r.) a admis întocmai recursul în interesul legii pe care l-am formulat în luna ianuarie a acestui an. Între altele, am subliniat în criticile formulate, la diverse decizii care au pronunţat soluţii diferite, că aceste regulamente adoptate de către consiliile locale, fiecare după spiritul lui, după alt model, nu sunt legale, că este necesară o reglementare unitară, în sensul că, după admiterea acestei decizii, Guvernul va trebui să elaboreze un regulament de aplicare unitar, la nivelul întregii ţări, a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 195/2002″, a explicat, pentru MEDIAFAX, şeful insituţiei Avocatului Poporului, Victor Ciorbea.

Acesta a adăugat că, în prezent, nu există un regulament prin care să se stabilească procedura de ridicare a maşinilor parcate neregulamentar, chiar dacă există un act normativ -OUG 195/2002- care interzice parcarea în locuri nepermise.

„Există doar aceste regulamente locale, care reglementează fiecare, după cum au crezut de cuviinţă aleşii locali cum trebuie să procedeze. Evident, regulamentul va deveni obligatoriu odată cu publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Înaltei Curţi. Confom articolului 517 din Codul de procedură civilă, se spune clar în alineatul 4 că dezlegarea dată problemelor de drept este obligatorie pentru instanţe de la data publicării deciziei în Monitorul Oficial şi că decizia trebuie motivată în cel mult 30 de zile de la pronunţare, iar în alte cel mult 15 zile de la motivare trebuie publicat în Monitorul Oficial”, a adăugat Victor Ciorbea.

Conform ICCJ: „În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art.128 alin.(1) lit.d), art.134 alin.(2) şi art.135 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, raportate la dispoziţiile art.3 alin.(1), art.5, art.36 alin.(1), alin.(2) lit.d) şi alin.(6) lit.a) pct.13 din Legea administraţiei publice locale nr.215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, art.21 lit.b) şi art.24 lit.d) din Legea-cadru a descentralizării nr.195/2006, procedura de aplicare a măsurii tehnico-administrative constând în ridicarea vehiculelor staţionate/oprite neregulamentar pe partea carosabilă, prevăzută de art.64 şi art.97 alin.(1) lit.d) şi alin.(6) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002, nu poate fi reglementată prin hotărâri ale consiliilor locale”.

Decizia este obligatorie.

”Acum stau și mă întreb: oare va răspunde cineva cu bani din buzunar pentru eroarea comisaă de a avea în ţară ani de-a rândul astfel de reglementare prin care oamenii au fost obligați să plătească sume uriașe pentru recuperarea mașinilor parcate nelegal?! Vor fi voci care vor striga, așa cum se strigă zilele acestea cu privire la justiție, de ex?! Aș pune un pariu”, a atras atenția judecătorul CSM, Cristi Danileț.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Timișoara – de la primul tramvai electric la întâiul mijlocul de transport în comun cu cea mai lungă autonomie din lume

De-a lungul secolelor, în Banat s-au înregistrat nenumărate premiere....

Deputatul Ben Oni Ardelean, consilier onorific al prim-ministrului Florin Cîțu

Dintr-un foc, azi, încă prim-ministrul României, liberalul Florin Cîțu,...

O noua statie de incarcare rapida a masinilor electrice in Timis, parte din proiectul european NEXT-E

Compania E.ON Energie România a pus în funcţiune ultima...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Mai multe ONG-uri cer sesizarea Curții Constituționale şi demisia lui Ponta, după ce premierul a modificat 26 de acte normative

Organizaţiile semnatare arată într-un comunicat de presă, că deşi...

Dosarul Mineriadei din iunie 1990 se redeschide. Ion Iliescu ar putea ajunge la ÎNCHISOARE!

”Este o soluţie normală, zic eu, chiar dacă e...

Scrisoare deschisă trimisă de timișoreni, premierului Ponta: ”Să răspundă înainte de a-și da demisia!” VIDEO

Scrisoarea deschisă înregistrată vineri la Registratura Prefecturii Timiș se...