Și face acest lucru cum știe mai bine: cu lampa în ochi, ca pe vremuri, în beciurile Miliției! Nici nu mai contează că intenția președintelui USR Giroc, consilierul local Cristian Amza, a plecat de la o idee onorabilă și nobilă de transparentizare a cheltuirii banului public, atâta timp cât, pe parcursul unei ședinței a Consiliului Local Giroc, de acum două zile, transmisă în direct pe Zoom, retorica ”omului nou” a căpătat grave accente ale unui rechizitoriu populist.
Clar, tot firul logic din expunerea de motive a președintele USR Giroc a avut la bază un calcul în interesul comunității. Și anume modalitatea prin care administrația publică de la marginea Timișoarei, controlată de PSD de mai bine de 24 de ani, grație celor șase mandate consecutive ale primarului Ionel Toma, gestionează taxele și impozitele localnicilor. Și referirea e strict la atribuirea contractelor publice. Că a ieșit altceva, asta e cu totul o altă poveste.
Dincolo de transparența decizională, interpretarea eronată a unor elemente tehnico-tactice sau prezumția de nevinovăție, useristul Cristian Amza a intrat, în ultima ședință a Consiliul Local, dedicate unei rectificări bugetare, absolut ranforsat și cu o atitudine demnă de orice inchizitor modern. De la începutul plenului și până la finalul întâlnirii, președintele USR Giroc nu a făcut altceva decât să insinueze combinații politico-financiare, fapte de corupție, abuzuri, licitații trucate, atribuiri deochiate, șmenuri de familie etc. Da, doar a insinuat, că de probat nu a probat nimic. Deși, ca atitudine, consilierul Amza s-a manifestat, mai mereu, exact ca un procuror de ședință, în fața unei săli pline. Spectacol deplin!
Mai toate ”șopârlele” useristului s-au bazat pe interpretări, semne de întrebări retorice și pe al șaptelea simț! Și chiar dacă ședința online a durat circa 80 de minute, eveniment public la care a avut acces oricine, ultima oră a fost acaparată, aproape în totalitate, de ancheta online întreprinsă de consilierul local Amza. Un spectacol la care ceilalți consilieri locali au asistat fără prea mari intervenții!
Nici măcar în favoarea unei sărmane referente de la Contabilitate, Mihaela Chen, care după circa 10 minute de ”anchetă publică”, timorată de apucăturile de inchizitor public ale useristului, a cedat nervos: ”Credeți-mă, a ajuns să-mi fie frică de dvs. Jur. Am niște emoții. Sincer, toată noaptea n-am dormit, numai m-am gândit. Nici nu mai pot să mă concentrez…”
NU spune nimeni că useristul Amza a avut întrebări deplasate! Sub nicio formă, NU! Din contră, absolut pertinente și la subiect. Doar că maniera și tonul de superioritate, plin de aroganță și de atotștiutor, au minimalizat rostul demersului, transformându-l într-un spectacol public grotesc și un show politico-electoral de zile mari. Un lucru e cert: o bună parte dintre angajații Primăriei Giroc sunt din categoria persoanelor tolerate, fie politic sau familial. Și asta o știe toată lumea! Nu de ieri sau de azi ci de 24 de ani! Dar asta nu înseamnă că TOȚI angajați trebuie să fie tratați ca hoții de cai sau bănuiți de intenții ascunse. Sub nicio formă!
Procese de intenție
Și, undeva după 20 de minute de la debutul ședinței de plen, Cristian Amza a intrat în problema contractelor publice, încheiate între Primăria Giroc și diverse entități private. Primul set de întrebări încrucișate a fost pe SC Integral Design Solutions SRL din Giroc, recte servicii de mentenanță și administrare web site, în sumă de 4.750 RON, contract dubios din punctul de vedere al consilierului Amza pe motiv că firma… nu are niciun angajat.
Lucru absolut irelevant și cât se poate de legal! A urmat mai apoi contractul cu S&M Security Systems SRL tot din Giroc care, în primă fază, n-a existat ca entitate juridică, ca mai apoi, după un minut…să existe! Aici, problema a fost că societatea își face cifra de afaceri doar cu Primăria Giroc. Nimic ilegal, nici aici! Sunt sute de mici firme locale, care creează locuri de muncă în comunități și trăiesc de pe un contract sau două cu administrațiile publice. În retur, plătesc taxe și impozite locale!
Imediat după, a intrat în malaxor contractul, ”fără nicio utilitate”, semnat cu Tele Europa Nova, pe segmentul ”servicii promovare mass-media”, încheiat în 3 februarie 2021, la o valoare de 7200 RON. Aici, președintele USR Giroc s-a lămurit că cel promovat este doar primarul localității, pesedistul Ionel Toma, și a concluzionat că ”nu ne mai facem bine prea curând”.
A urmat la rând Greentim Invest SRL, tot din Giroc, înființată în anul 2021, bugetată cu 300.00 RON, care și-a angajat personal, după semnarea contractului cu administrația de la marginea Timișoarei: ”Dacă are cineva timp, acum când vorbim, să scoată un constatator de la ONRC, ca să vedem cine e în spatele firmei și îi trimit banii pe Revolut”. Iarăși, nimic ilegal! Poate doar o sincronizare suspectă între beneficiar și prestator. Cert e că doar o anchetă temeinică poate stabili dacă e mai mult decât atât, nu o banală insinuare.
Si consilierul local Cristian Amza și-a continuat ancheta online, în direct cu cetățenii din Giroc, pe speța SC Garden Rustic Spații Verzi SRL din Chișoda, contract încheiat pe 10 mai 2021, firmă ”care anul trecut a avut o cifră de afaceri de 100.000 RON, iar acum noi îi dăm 87.000 RON pe un trimestru și care are tot un singur angajat”. Ulterior a revenit și a spus că a primit o informație pe SMS conform căreia patronul ar fi un angajat al ”Giroceana”. Ca mai apoi Amza să dezvăluie că sursa a revenit și a indicat că, de fapt, tatăl patronului ar fi salariat al societății aflate în subordinea Consiliului Local. Și uite așa o informație neverificată, a fost rostogolită cu audiență, doar de dragul șmecheriei și al senzaționalului.
Bineînțeles, președintele USR Giroc a negat că ar fi făcut vreo acuzație sau afirmație defăimătoare, ci doar a dat citire unor SMS-uri! Nici nu mai contează că discuția privată a fost prezentată drept probă de lucru a ”procurorului” Amza, fără nicio minimă verificare. Și din nou aceeași poveste: firme de sat care trăiesc pe bani publici doar pe un singur contract cu municipalitatea. Totuși, dincolo de atitudinea de muschetar, consilierul USR a a scos la lumină un alt aspect: că răspunsuri funcționărești de genul ”nu am știut”, ”am uitat”, ”poate știe colega” sau ”trebuia și asta?” sunt de neacceptat într-o administrație publică.
Și mai mult decât orice, dacă mai era nevoie, că administrația de la marginea Timișoarei bagă bani într-o gaură neagră: Giroceana! Care, dacă nu va fi rentabilizată, va ajunge piatra de moară a unității administrativ teritoriale. Dar, la fel ca toată lumea, Cristian Amza știe că acest lucru, conform contractului, este în sarcina managerului public, Simona Ivuț, care tot implementează soluțiile miraculoase de management, de ani buni de zile, fără niciun rezultat vizibil sau notabil. Din contra! Cert e că, pe acest segment, a fost liniște. Și încă una de mormânt…
Am dat din intamplare peste acest articol. Cum e cu Giroceana? A avut dreptate Amza ca s-a ales praful de ea si ca a lasat o gaura mare in buget pe care o platim noi, locuitorii de rand ai comunei? Apropo, vedeti ca Giroceana este direct subordonata Consiliului, nu doamnei Ivut sau ce ati mai zis voi acolo…
Toată lumea a avut dreptate vizavi de Giroceana! Toată lumea a zis ca se duce-n cap și ca oamenii vor plăti furtul de apa! Da, Giroceana e in subordinea CL, dar era și in atribuțiile Simonei Ivut, așa cum rezulta, negru le alb, din prerogativele care i-au fost desemnate, in calitate de administrator public, de către fostul primar Toma…
Vatra veche a satului nu te va vota niciodată ! Nu reprezinți nici Girocul și nici Banatul !
Rămâi liber cugetător …
Un papagal, nu va avea nici măcar soarta lu’ Friț, nu va ajunge sa fie ales …