Toma Magnificul! Primăria Giroc, raiul pe pământ pentru rechinii imobiliari de casă

- Advertisement -
Puiu Minda Pascu este, de departe, unul dintre cele mai prolifice și controversate personaje din comuna Giroc. Conduce detașat, de ani de zile, chiar și în fața nu mai puțin celebrului arhitect-șef girocean, Florin Roman, un cunoscut iubitor de cai putere. Evident, asocierea celor două nume nu e deloc întâmplătoare. Ba din contră, e una cât se poate de notorie, de ani de zile, în rândul dezvoltatorilor imobiliari, care și-au încercat norocul în El Dorado-ul de la marginea Timișoarei.

Și, la tot acest duet de succes de milioane, autoritățile statului au reușit, nu cu mult timp în urmă, ”să sudeze” și numele primarului Ionel Toma. Semn că s-a închis cercul iar, acum, totul e la liber, pe masa procurorilor DNA. Chiar totul! Până la urmă, deși nu o recunoaște, nici măcar în glumă, nimic nu crește, în localitatea de la marginea Timișoarei, fără ca ”Puiu”, așa cum este alintat de colaboratori, să-și dea binecuvântarea. Și când ”minunea” are loc, cu o viteză mai mare decât cea a luminii, cu multă smerenie, umilință și modestie, Minda Pascu dă vina pe divinitate și pe providență.

Cert e că aproape tot ce se înalță pe verticală, pe raza comunei Giroc, sub o formă sau alta, are nevoie de ajutorul logistic și relațional al prolificului, eficientului și făcătorului de minuni Puiu Minda Pascu. Care, nu o dată, a demonstrat că poate să realizeze chiar și imposibilul, tocmai pentru că are, deja, o cărare bine bătătorită pe coridoarele instituției conduse de bunul său prieten și colaborator, primarul Ionel Toma. Și, nu în ultimul rând, un dosar cu șină.

Important e ce se (re)găsește între coperți, căci dincolo de această mare horă a unirii, calculele economice sunt cele care primează. Și, odată cu socotelile, atât timp cât acestea nu dau cu virgulă și nu încurcă pe nimeni, toată lumea e fericită. Cu atât mai mult, pentru toți cei care se învârt în jurul ”cooperativei de producție”, care-și are sediul social, chiar la adresa la care funcționează Primăria Giroc, condusă de pesedistul Ionel Toma.

E clar că nimeni nu e ignorant, în ceea ce privește marea familie pe care, ani la rând, edilul din Giroc a reușit să o construiască, în jurul său, cu atâta migală și sacrificiu suprem. Cărămidă cu cărămidă! Piatră cu piatră! Exact ca și casa și ”biserica”, care i-au fost ridicate în aceeași ogradă! La care se adaugă, toate serviciile/concesiile pe care le-a făcut, în timp, unor personaje extrem de toxice, care nu au nici în clin și nici în mânecă, nimic cu haina militară, nici cu roba de justiție și nici cu politica. Ca să fie clar: fitofagi!

Azi, comuna Giroc merge în direcția imprimată de familiile Ionel Toma – Dan Vârtosu – Puiu Minda Pascu. Primul, e primar din partea PSD de 24 de ani. Al doilea e viceprimar din partea PNL, la primul mandat. Ultimul, cu voia dumneavoastră, e cu toată lumea, chiar dacă e rudă, prin alianță, cu al doilea! Un soi de freelancer care, în orice caz de forță majoră, este liantul perfect. Și asta o demonstrează, negru pe alb, raportul Camerei de Conturi Timiș pe care, indiferent cum îl citești, fie pe diagonală sau pe sărite, are o singură concluzie: ONE BIG HAPPY FAMILY!

Asta are, asta n-are…

Așadar, prin titlul de proprietate nr. 22945/88 din data de 09.10.1997, Marincu Vichentie, cu moștenitor Marincu Ioan, intră în posesia unui terenul arabil cu suprafața de 5 ha, situat în extravilanul comunei Giroc. Ulterior, prin succesiune, pământul revine Mariei Marincu. Conform Declarației fiscale pentru stabilirea impozitului pe teren în cazul persoanelor fizice din anul 2012, moștenitoarea declară o suprafață de teren arabil de 9.700 mp, cuprinsă în titlul de proprietate nr. 22945/88 din data de 09.10.1997, ca fiind situată în intravilanul comunei Giroc.

În data de 11 martie 2019, pentru o sumă de circa 170.000 euro, între Maria Marincu și SC ”Minda & Mimo” SRL se încheie contractul de vânzare – cumpărare nr. 340, având ca obiect suprafața de 9.700 mp. După încheierea formalităților, SC ”Minda & Mimo” SRL prezintă Primăriei Giroc documentele necesare, în vederea înregistrării tranzacției, în evidența fiscală. Astfel, în Registrul agricol suprafața de teren arabil de 9.700 mp a fost înscrisă în extravilanul comunei, iar fiscal a fost impusă la… teren intravilan, în categoria de folosință – curți construcții.

Așa a apărut și Certificatul de Urbanism nr. 965/25.09.2019, eliberat în favoarea SC ”Minda & Mimo” SRL cu scopul unic: dezlipire. Astfel, societatea care aparține omului de afaceri Puiu Minda Pascu și asociatului său, ioradanianul Mueen Al Shawish, cunoscut drept ”Mimo”, s-a ales cu 3 loturi după dezmembrare. Din actul de dezlipire, planul de amplasament și Planul Urbanistic General (PUG) al comunei reiese că poziționarea exactă a terenului arabil, în suprafața de 9.700 mp, se află în extravilanul comunei Giroc. În ciuda extravilanului din PUZ, pe două dintre loturi, au fost eliberarate certificate de urbanism și autorizații de construcție pentru ”locuințe înșiruite P+1E”.

Că doar nu degeaba a constatat și Camera de Conturi Timiș că există ”neconcordanța între datele înscrise în Registrul agricol -teren extravilan și datele înscrise la Compartimentul de Impozite și Taxe – teren intravilan”. Mai mult, că ”verificarea superficială a documentelor justificative din care să rezulte categoria de folosință a terenului”, a făcut posibil ca, pe ”teren arabil extravilan”, să fie realizat imposibilul pentru SC ”Minda & Mimo” SRL: curți construcții, recte, case înșiruite, locuințe colective.

Noroc divin

Totodată, auditorul explică că pentru o asemenea minune dumnezeiască, potrivit dispozițiilor Legii nr. 350/2001, privind amenajarea teritoriului și urbanismul, emiterea avizelor, necesare introducerii în intravilan a terenurilor agricole, se realizează doar printr-un ordin al Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Astfel că, prin lipsa scoaterii din circuitul agricol al terenului extravilan, pe care au fost edificate construcții, Curtea de Conturi a concluzionat că a fost prejudiciat bugetul MADR.

Auditorii statului au mers chiar mai departe, încercând să înțeleagă cum de a fost posibil așa ceva. Și pentru asta, au cerut lămuriri celor de la Oficiul de Cadastru Timiș să precizeze ”modul în care s-a operat schimbarea categoriei terenului din extravilan (conform PUG), neexistând nicio documentație de urbanism prin care acesta dobândește regimul de intravilan”.

Răspunsul nu mai are nevoie de niciun comentariu: ”Dintr-o regretabilă eroare, la momentul efectuării conversiei, în format electronic a CF de hârtie nr. 4765 Giroc, parcela A541/1/34 a fost înscrisă în CF nr. 407426 Giroc ca fiind teren intravilan, în loc de teren extravilan cum ar fi fost corect”. Noroc curat și chior pentru SC ”Minda & Mimo” SRL.

În concluzie, arată auditorii, Primăria Giroc a acordat certificate de urbanism și a autorizat construirea de locuințe înșiruite, în extravilanul comunei Giroc, fără a verifica, la fața locului, amplasamentul terenului, precum și veridicitatea datelor înscrise în Cartea Funciară.

Lucru, iarăși, extrem de convenabil pentru cei doi reprezentanți ai SC ”Minda & Mimo” SRL. Și extrem de nefericit pentru angajații unității administrative teritoriale, deoarece Camera de Conturi Timiș a decis două lucruri, mari și late: OCPI – să îndrepte ”eroarea materială” din CF, iar Primăria Giroc să anuleze certificatele de urbanism, autorizațiilor de construire și a tuturor actelor administrative emise pentru imobilul situat în extravilanul comunei, conform art. 64 din Legea nr. 350/06.06.2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.

Istoria se repetă

Și auditorii au mai descoperit o grozăvie, marca Puiu Minda Pascu. În fapt, un record absolut: o cerere pentru emiterea unui certificat de urbanism (nr. 45848/10.10.2019), un certificat de urbanism (nr. 1033/10.10.2019) și o autorizație de construcție (nr.542/10.10.2019), toate depuse și eliberate în aceeași zi de Primăria Giroc, în favoarea SC PWA Giroc Construct SRL, pentru ”demolare casă existentă și construire imobil P+2E cu SAD la parter”.

Nu a mai contant că imobilul urma să se ridice într-o zonă de protecție istorică, iar cele mai importante avize, cele ale Direcției pentru Cultură Timiș, lipseau cu desăvârșire. Ce a contant, așa cum subliniază și Camera de Conturi Timiș, a fost faptul că firma îi aparține lui Puiu Minda Pascu, regele neîncoronat al urbanismului din Giroc și prietenul intim al primarului Ionel Toma.

Interesant e că autorizația de construcție, emisă în beneficiul SC ”PWA Giroc Construct” SRL, nu apare pe site-ul informatic al Primăriei Giroc. Exact la fel cum au fost ascunse publicului și cu cele 3 Hotărâri de Consiliu Local, care vizau contracte de 1,8 milioane RON pentru asistență juridică și care au fost atribuite avocatului Sorinel Gheorghe Golban, fiul consilierului local cu același nume, prieten și coleg de partid cu primarul Ionel Toma.

Și construcția blocului, în plin centrul istoric al comunei Giroc, chiar vizavi de primăria lui Toma, a continuat, până anul trecut, în vară când, în plină campanie electorală, actele de ”terorism cultural” ale lui Minda Pascu au explodat în presă.

Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Timiș a intrat în joc și a cerut Primăriei Giroc să comunice o serie de documente emise de autoritatea publică pentru SC ”PWA Giroc Construct” SRL. Direcția Județeană pentru Cultură Timiș, prin procesul-verbal din data de 31.07.2020, a dispus: ”Sesizarea organelor de cercetare penală și impunerea respectării exprese de întreruperea lucrărilor și intrarea în legalitate pentru toate lucrările realizate și constatate a fi executate fără Avizul de specialitate al Ministerului Culturii prin DJC Timiș”.

Și, cu un sacrificiu suprem, Primăria Giroc a încercat să-l salveze, din nou și in extremis, pe Minda Pascu prin emiterea unui nou certificat de urbanism (nr. 46489/18.11.2020), în scopul ”intrare în legalitate demolare casă P și construire imobil P+2E+ER

Da, deosebirea dintre cele două certificate de urbanism e că, pe ultimul, apare, în plus, și un ER – etaj retras. Tot în zonă istorică protejată, dar ce mai contează. Noroc că a avut însemnătate pentru cei din Direcția de Cultură Timiș, care au respins jocul de glezne al Primăriei Giroc, motivând că ”…din documentele prezentate, există un dosar penal, Certificat de Urbanism cu modificări și nerespectarea Legii nr. 50/1991”.

Și pentru Camera de Conturi Timiș, care a verificat cauzele și împrejurările, a fost și mai simplu verdictul: ”nerespectarea prevederilor legale cu privire la obținerea avizelor și acordurilor stabilite prin certificatul de urbanism”. Partea frumoasă e că, totuși, prinși cu mâța-n sac, băieții buni din Primăria Giroc au recunoscut abaterile de la legalitate și, mai mult decât orice, s-au jurat că nici nu mai fac nimic pe sub mână și că, de-acum încolo, indiferent de combinații, în numele transparenței decizionale, toate actele autorității locale, vor fi publice.

Indiferent de nume și prenume. Și, bineînțeles, nimeni nu a crezut. Ba din contra, auditorii s-au distrat copios…

4 COMENTARII

  1. […] Cât despre planul de autosesizare, unde numele primarului Ionel Toma este cap de listă, iar cel al Mariei Haneș e pe plan secundar, asta doar dacă șefului SICE, comisar-șef Petru Rumega, domiciliat în Giroc, îi iese pasența. Și dacă tot am vorbit despre spălarea banilor, în completarea cercetărilor privind tabloul general al combinațiilor imobiliare de la Giroc, în malaxor a intrat și omul de afaceri Puiu Minda Pascu, în primul rând, pentru o serie de transferuri financiare și de capital rulant p…. […]

  2. altceva interesant de investigat: la Giroc, pe str Trandafirilor, spre padure… sunt 2 localuri fara autorizatie de functionare, desi sunt deschise si terorizeaza toata zona (vreo 12 familii). Politia locala e mana in mana cu ei si nu le da amenzi… stiu totul despre autorizatia „verbala” de functionare… si despre droguri, etc. Dar nu fac nimic….

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie