VIDEO Stadionul Dan Păltinişanu împlineşte azi 50 de ani. Vezi cum a fost construit

- Advertisement -
Inaugurat pe 1 Mai 1963, „casa” echipei de fotbal Politehnica Timişoara, stadionul Dan Păltinişanu, este între cele mai mari stadioane din România. Azi, arena pe care au curs șiroaie de lacrimi, atât de bucurie, cât şi de tristețe din partea suporeterilor, acolo unde s-au depăşit demult limitele de zgomot admise de „normele” europene, acolo unde prieteni, rude sau pur şi simplu „vecinii” de scaun se îmbrăţişau de bucurie, împlinește o jumătate de secol de viaţă.

Construit în 1963, sau mai bine spus inaugurat pe 1 Mai 1963, „El Monumental” aşa cum le place timişorenilor să-l alinte, stadionul, care după inaugurare a purtat numele de „1 Mai” a fost ridicat pentru circa 30.000, capacitatea acestuia fiind mărită ulterior la 40.000 de locuri, pe bănci, la prima renovare pe care a suferit-o, în 1985. De-a lungul vremii, „marele oval” bănăţean a mai suferit două renovări, în 2002, când echipa preluată de Toni Doboş ajungea din nou în primul eşalon fotbalistic, şi mai apoi, în 2008, în era „BkP” – cea mai bună perioadă din istoria „Poli”, dar şi cea mai grea pe finalul ei.

Arena numără, acum, 32.972 de locuri, toate pe scaune albe şi violet, în culorile atat de dragi timişorenilor. Suprafaţa de joc, sau „dreptunghiul de iarbă” are 105 metri lungime şi 68 de metri în lăţime, cu gazon natural. Stadionul beneficiază de instalaţie de nocturnă cu o putere de 1.456 de lucşi., iar numele actual l-a primit după căderea comunismului, mai exact în 1995, după ce, din 1992, timp de trei ani a purtat numele de Silviu Bîndea. Arena Dan Păltinişanu poartă acum numele fostului component al Politehnicii, care, în 1980 aducea pe Bega ultimul trofeu al alb-violeţilor – Cupa României, Păltinişanu (1951-1995) fiind unul dintre cei mai mari jucători pe care i-a avut „Poli” de-a lungul isotiri sale. Dan Păltinişanu – jucătorul – şi-a petrecut în alb-violet nu mai puţin de zece ani din viaţă, iar în semn de respect, cel mai mare stadion al unui club de primă ligă îi poartă acum numele.

Cele mai importante meciuri disputate pe Dan Păltinişanu, sau 1 Mai, sunt multe, nenumărate, însă putem da câteva nume. Cele cu Celtic Glasgow, Athletico sau Real din Madrid, Manchester City sau VfB Stuttgart, Ajax Amsterdam sau, de ce nu, derby-urile interne cu Steaua sau Dinamo din Bucureşti, şi să nu uităm de marea rivală UTA Arad.

Ţinând cont de „vechimea” arenei, o parte, mai puţin nostalgică a publicului timişorean, aşteaptă ca autorităţile să anunţe cât mai curând data începerii şi, binenţeles, inaugurarea noului stadion al Timişoarei, un proiect despre care se vorbeşte de câţiva ani, dar, care a rămas la stadiul de VORBE…

Clipul de mai sus face parte din arhiva televiziunii naţionale şi a fost prezentat în urmă cu câţiva ani de TVR Timişoara, în cadrul emisiunii „În prelungiri” – emisiune dedicată în mod deosebit fotbalului timişorean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Retrogradata in Liga a III-a, Poli Timisoara este ”predata” de Nicolae Robu

Ajunsă în Liga a III-a și intrată în insolvență,...

Poli vrea puncte pe terenul liderului Ligii 2, Sportul Snagov. Rachita: Le stiu slabiciunile

Ocupanta ultimului loc în clasamentul Ligii 2, Poli Timișoara...

CJ Timis se lauda cu transparenta in alegerea finantarii proiectelor culturale si sportive pe anul 2019

Consiliul Județean Timiș (CJT) supune dezbaterii publice ghidurile privind...

Poli Timisoara si-a luat mijlocas ofensiv de nationala! Doi veterani au parasit echipa

Doi dintre vechii componenți ai clubului de fotbal Poli...

Poli Timisoara testeaza un portar din Liga I. Doi tineri din lot continua la club, cu salarii diminuate

Clubul Poli Timișoara testează un portar în vârstă de...