Toma Captivul! Primăria Giroc a (re)inventat locuința unifamilială cu 12 apartamente individuale

- Advertisement -
Evident, preambulul care urmează NU e pentru cititorii inteligenți care, constant, urmăresc și savurează voceatimisului.ro. Nici pentru oamenii de bună-credință, care au școala la zi și care înțeleg cu ce ”se mănâncă” semantica limbii române. Practic, ramură a lingvisticii care se ocupă cu studierea sensurilor cuvintelor. Și nici extensia aceasta NU e pentru lectorii noștri.

În primul rând, explicațiile sunt pentru angajații Primăriei Giroc. Nu pentru toți, evident, ci doar pentru cei mulți care sunt combinați, la cartelă, cu “dezvoltatorii imobiliari”. Apoi, lămuririle sunt valabile și pentru funcționarii de la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș. Din nou, nu pentru toți! Numai pentru cei care citesc acte, pe sărite! Și, nu în ultimul rând, pentru breasla notarilor publici. Și nici aici nu generalizam, că nu ar fi corect!

Și ca să trecem dincolo de analfabetismul funcțional – citim, dar nu înțelegem sensul cuvintelor – se dă următoarea problemă de lingvistică: LOCUINȚĂ UNIFAMILIALĂ. Așa că Dicționarul Explicativ al Limbii Romane (DEX) ne spune că “locuință” înseamnă: loc, casă, construcție în care locuiește cineva sau domiciliu. Legea locuinței nr 114 din 1996 definește spațiul locativ drept “o construcție alcătuită din una sau mai multe camere de locuit cu dependințele, dotările și utilitățile necesare, care satisface cerintele de locuit ale unei persoane sau familii”. Deci, vorbim despre o persoană sau o familie!

Tot DEX-ul disecă și termenul de “unifamilial” și ne explică că acest cuvânt înseamnă: ”…compus pentru o singură familie”. Însă, cireașa de pe tort o pune Ordinul Arhitecților din România (OAR), asociația profesională de căpătâi a tot ceea ce înseamnă dezvoltare urbanistică și reguli imobiliare în spațiul danubiano-carpato-pontic. Așadar, în viziunea breslei ”locuința unifamilială” reprezintă ” o clădire cu destinația de locuință, care satisface cerințele de locuit ale unei persoane sau familii”. Și citează și actul normativ: Legea nr. 153 din 2011, privind măsuri de creștere a calității arhitectural-ambientale a clădirilor.

În aceeași ordine de idei, tot OAR detailează și subliniază faptul că, având în vedere definiția legală, de această dată și a Ordonanței de Urgență 18 din 2009, privind creșterea performanței energetice a construcțiilor, se asimilează conceptului de locuință unifamilială ”clădirea cu cel mult două nivele supraterane și două unități locative, deținute în proprietate de persoane fizice distincte, neconstituite, în condițiile legii, în asociație de proprietari”. Logic, până la urmă, ca o ”locuință unifamilială” care, conform legii, nu poate avea mai mult de două unități locative distincte, chiar dacă are mai mulți proprietari tabulari, să nu fie obligată să funcționeze în cheia unei asociații de locatari. Absolut firesc!

Și, acum, recapitulăm. Tot pentru categoria (asimilată) funcționarilor publici de prin OCPI, Primăria Giroc sau de prin Camera Notarilor Publici Timiș. Așadar, ”locuință unifamilială” reprezintă, conform DEX, legislației și OAR: o construcție cu destinația de locuință, cu cel mult două nivele și două unități locative distincte, care satisface cerințele de habitație ale unei persoane sau familii, clădire care poate fi deținută chiar și de entități fizice distincte. Adică, imobilul unifamilial poate să aibă și 10 proprietari în Cartea Funciară, atâta timp cât construcția respectă numărul de nivele și numărul de unități locative. Cifra magică: DOI! Număr cu soț. Par. Ușor de reținut.

Maestre, muzica!

Și explicațiile au fost necesare pentru că, ceea ce urmează, chiar e de poveste! Acțiunea are loc pe strada Corcodușului nr. 3 de pe raza comunei Giroc. Practic, vorbim despre o construcție, situată în satul Chișoda, pe CF nr. 414547, ridicată de către SC PMA IMOB GIROC SRL. Așa cum rezultă din datele ORC Timiș, firma îl are ca acționar și administrator pe Puiu Minda Pascu, regele (ne)încoronat al combinațiilor imobiliare de pe raza comunei de la marginea Timișoarei, prieten intim al primarului pesedist Ionel Toma și cumnat al viceprimarului liberal Dan Vârtosu.

Așa cum rezultă din documente, societatea lui Minda Pascu a dobândit terenul de pe strada Corcodușului, în baza unui contract de vânzare-cumpărare, autentificat sub nr. 1903 din 23 septembrie 2019. Și firma a cumpărat pământul cu tot cu Autorizația de Construire, nr. 351 din 12 iulie 2019, cu un agreement clar: ”locuință unifamilială”, P+1E+M. La pachet, cu permisul de construcție a venit și un Certificat de Urbanism, înregistrat cu nr. 32684 din 20 iunie 2019. După tranzacția imobiliară, SC PMA IMOB SRL a început construcția imobilului.

Ulterior, cu timpul, în beneficiul societății administrate de Puiu Minda Pascu, Primăria Giroc a eliberat următoarele documente:  Certificat de atestare a edificării construcției – nr. 25166 din data de 21 mai 2020, Proces-verbal de recepție la terminarea lucrărilor – nr 1 din 21 mai 2020, Certificat de atestare a extinderii construcției – nr. 28968 din data de 22 iunie 2020 și un nou Certificat de Urbanism – nr. 500 din data de 22 iunie 2020.

Astfel, certificatul de atestare a edificării/extinderii construcției, înregistrat la Primăria Giroc, la data de 22 iunie 2020, semnat de primarul Ionel Toma, secretarul Carmina Mateia și pentru arhitectul șef de către Florin Roman, constată că ”locuința unifamilială”, situată de pe strada Corcodușului nr. 3 din Chișoda, are un număr de 12 unități locative individuale. Și tot atâtea spații/boxe pentru parcarea autoturismelor. Nu două, așa cum prevăd legea și regulile de urbanism, ci doisprezece!

Iar clădirea este pe 3 nivele, P+1E+M, nu 2 etaje supraterane, așa cum specifică OAR și OUG 18 din 2009. Și la toate acestea se adaugă o documentație cadastrală de apartamentare, o ”foaie de capăt” executată de SC West Cad SRL, avizată, ulterior, și de OCPI, sub nr. 121970 din 1 iunie 2020. Pe 28 septembrie 2020, sub numărul 1558, toată ”poezia” de pe strada Corcodușlui nr. 3 din Chișoda a fost autentificată și notarial. Practic, legalizată.

Așa a fost croșetată, cu un ochi pe față și unul pe dos, povestea ”locuinței unifamiliale” – de fapt un bloc! – care aparține SC PMA IMOB GIROC SRL, societate coordonată de Puiu Minda Pascu, prieten al primarului Toma și cumnat al viceprimarului Vârtosu. Atât de frumos și asumat încât, la final, așa cum rezultă din actele notariale și cartea funciară a imobilului, astăzi, avem intabulate, pe strada Corcodușului, un număr de 12 unități individuale locative. Toate, într-o casă care ar fi trebuit să aibă 2 nivele supraterane dar care, de fapt, are 3. Și care, mai mult decât orice, conform legii, ar fi trebuit conțină maxim 2 apartamente dar care, în realitate, are… o duzină.

Și realitatea o confirmă, pe de-o parte, cartea funciară. Pe de alta, și actul notarial. Interesant e că ambele documente, chiar în preambul sau antet, cuprind termenul de ”locuință unifamilială” și ”3 nivele”. Și nimeni…nimic! Nicio lacrimă! Ba din contră, primul apartament din ”locuința unifamilială” a lui Puiu Minda Pascu a fost înstrăinat pe data de 15 aprilie 2021, actele fiind semnate la același cabinet notarial care a cerut OCPI să înscrie dreptul de proprietate, asupra celor 12 apartamente individuale din… ”locuința unifamilială”, în favoare SC PMA IMOB GIROC SRL. Și, probabil, așa cum cere legea și o stabilesc normele, primul client al societății e și primul membru al… ”unei singure familii”. Nimic altceva, decât deschizător de drumuri în imobilul de pe strada Corcodușului nr. 3. Semn că, cel puțin alți 11 membri ai primului proprietar de apartament din ”locuința unifamilială”, urmează să finalizeze tranzacții imobiliare cu firma lui Minda Pascu. Așa ar fi normal!

Manevră prietenească

Cert e că, așa cum rezultă din extrasul de carte funciară nr. 41457, alocat adresei de pe strada Corcodușului nr. 3 din Chișoda, localitate care ține de comuna Giroc, păstorită de 24 de ani de către pesedistul Ionel Toma, în subsolul fiecărei din cele 12 apartamentări din ”locuința unifamilială”, proprietatea lui Puiu Minda, apare și actul administrativ în baza căruia OCPI a operat dezlipiri și, ulterior, intabulări în favoarea SC PMA IMOB GIROC SRL: aviz nr. 25166 din 21 mai 2020, emis de Primăria Giroc.

Și reporterii voceatimișului.ro au dorit, pentru o documentare cât mai exactă a subiectului, să obțină o copie după actul administrativ cu pricina și încă una după autorizația de construire nr. 351 din 12 iulie 2019. În acest sens, pe data de 15 iunie a.c, în baza Legii 544/2001, privind accesul liber la informațiile de interes public, voceatimișului.ro a solicitat Primăriei Giroc eliberarea acestor documente, în scris, pe adresa de email a Primăriei Giroc, în atenția doamnei Andreea Carmina Mateia, responsabil cu Legea 544/2001, așa cum apare pe site-ul unității administrativ teritoriale de la marginea Timișoarei. Mai mult, am completat și formularul pe Legea 544, impus de Primăria Giroc, indicând toate elementele, atât cele de identificare pentru documente cât și cele de contact, astfel încât totul să meargă repede și ca la carte.

Pe 18 iunie a.c., practic la 3 zile după depunerea solicitării, în baza unor informații credibile, telefonic, am întrebat angajații Primăriei Giroc, dacă pot confirma recepția solicitării venite din partea vocetimișului.ro, privind accesul la o serie de informații de interes public. Răspunsul a fost unul singur: NU, nu am primit așa ceva! Așa că, în aceeași zi, am descins la fața locului ca să lămurim situația. Am reușit doar, după îndelungi discuții în contradictoriu, să redepunem solicitarea de acces la informațiile de interes public și să primim un număr de înregistrare la zi, cu data de 18 iunie. Deși proba informatică arată clar că, pe data de 15 iunie a.c., cererea voceatimisului.ro a ajuns cu bine în căsuța electronică a Primăriei Giroc, că mailul a fost citit și că asupra textului s-a zăbovit, mai puțin de 4 minute. După care, solicitarea, așa cum confirmă și angajații Primăriei Giroc, a dispărut din sistem!

În fine, am înțeles și jocul de glezne. Nu e complicat de deslușit. Și nici stres nu e pentru că, oricum, indiferent cât s-ar trage de timp, exact ca și angajații Primăriei Giroc, la fel de bine, știm și noi că apartamentarea ”locuinței unifamiliale”, situată pe strada Corcodușului nr. 3 din Chișoda, e ilegală și nu s-ar fi putut face, niciodată, fără actul administrativ nr.  25166 din 21 mai 2020. Cu atât mai mult cu cât pe autorizația de construire nr. 351 din 12 iulie 2019, care stă la baza actului administrative, scrie, negru pe alb, cam ceea ce apare și în antetul cărții funciare și în actele notariale: LOCUINȚĂ UNIFAMILIALĂ.

Și, la fel de bine știm că nici cei de la OCPI, nu ar fi trebuit să ia în considerare, niciun soi de act administrativ, eliberat de Primăria Giroc, în afară de autorizația de construire care, fie vorba între noi, avea planșele…vizate spre neschimbare! Deci, două nu puteau deveni, niciodată, doisprezece, cât îi viața asta! Mai mult, niciunde în lumea asta, nici măcar în Congo, o ”locuință unifamilială”, nu poate avea o duzină de părți individuale. Imposibil! Dar iată că se poate la Giroc, acolo unde conduce pesedistul Ionel Toma! Așa că chișozenii și girocenii ar fi bine să nu se mai întrebe cum apar blocurile între case!!! Și nici să se plângă că s-au trezit cu hardughiile în curte și că toți de pe balcoanele alăturate, le scuipă semințe de dovleac în cap, atunci când le contemplă grădinile, fără niciun pic de intimitate.

De lege, nici nu mai vorbim. De Ordinul Arhitecților din România, nici atât! Nu vă mai zicem nici că PUZ-ul, din care face parte și blocul lui Puiu Minda Pascu, conține, pe bune, doar ”locuințe unifamiliale”. Asta e și motivul pentru care nu s-a putut mai mult, pe hârtie, pentru SC PMA IMOB GIROC SRL! Doar în realitate! Oricum, toate acestea sunt detalii pentru că, cel puțin pe noi, cei de la voceatimisului.ro, ne-ar fi interesat să știm, cel mai mult, cine a semnat actul administrativ nr. 25166 din 21 mai 2020. Cum am fost driblați, bănuim că cei care au dat cu pixul sunt aceiași care au iscălit, în beneficiul lui Puiu Minda Pascu, și certificatul de atestare a edificării/extinderii construcției, înregistrat la Primăria Giroc, cu nr 28968 din data de 22 iunie 2020: primarul Ionel Toma, secretarul Carmina Mateia și arhitectul-șef Florin Roman.

Oricum, să rămână liniștiți și flexați angajații Primăriei Giroc, cu atât mai mult combinagii care trăiesc pe spatele instituției publice: nu vom mai depune nicio solicitare la Legea 544/2001. Deși, adevărul e că am fost tentați să deslușim misterul și motivația pentru care, vineri, 17 iunie a.c., viceprimarul comunei Giroc, Dan Vârtosu, a acceptat să semneze cererea de autosuspendare, pe perioadă nedeterminată, a arhitectului Cristina Babescu, angajată a unității administrativ teritoriale de la marginea Timișoarei!?

 Ne-am lămurit până la urmă…

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie