Cel puțin în ultimii 10 ani, când a venit vorba să compenseze deranjul și daunele suferite de o serie de persoane fizice sau juridice, statul român a fost mereu unul dintre cei mai buni plătitori. După caz, Guvernul României a dat cu banul, fără nicio limită, în interes public, fericind o serie de speculanți, în general. Și statul român a umflat ”balonul”, ori de câte ori a fost nevoie sau situația a impus-o.
Fie că vorbim despre compensări pentru o serie de terenuri private, pe care urma să se construiască infrastructură publică de larg interes – autostrăzi, drumuri naționale sau centuri – sau că în discuție au fost celebrele retrocedări ale Agenției Naționale de Retrocedare a Proprietăților (ANRP), mereu, statul român a băgat mâna adânc în visterie și i-a fericit pe beneficiari. Sute de milioane de euro s-au scurs pe astfel de direcții. Poate chiar mai mult!
Cert e că, acolo unde nu au existat înțelegeri pe preț cu statul român, păgubiții au mers în instanțele de judecată și, datorită justiției independente și a inamovibilității magistraților, au obținut valoarea în aur a pământului. N-au mai contat evaluările făcute de experții statului român, ci s-a mers pe (contra)expertize de pe piața privată și independentă, documente care au stabilit că metrul pătrat de teren, în câmp și fără utilități, este cel puțin echivalentul platinei.
Dar, până la urmă, poate că nici asta n-ar fi o problemă prea mare. Cu atât mai mult în contextul în care, în mod logic, întrebarea pertinentă și evident retorică ar trebui să fie: de unde știu mereu ”rechinii”, și întotdeauna în avans, traseele autostrăzilor, drumurilor de viteză, centurilor și spațiilor de utilități publice (toalete, benzinării, restaurant, hoteluri), astfel încât, înainte ca informația să devină publică, să fie proprietari de teren… în mijlocul câmpului?!
Ce contează cu adevărat e că, din nou, vineri, 13 august a.c., Guvernul Românei a adoptat H.G. 834/2021, în sensul actualizării, în condițiile legii, a elementelor de identificare și a sumelor individuale aferente despăgubirilor pentru ”Varianta de ocolire Timișoara Sud”. Așa că, în acest context, la începutul acestei săptămâni, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timiș a stabilit programele de întrunire pentru Comisiile de expropriere, constituite în baza Legii 255/2010 pentru cei care dețin proprietăți pe coridorul viitoarei “Variante de ocolire Timișoara Sud”.
Bilete câștigătoare
Cum centura de sud a Timișoarei trece prin 6 unități administrativ teritoriale, DRDP Timiș a stabilit ca anul acesta Moș Crăciun să vină ceva mai devreme pentru fericiții câștigători ai loteriei despăgubirilor, ”extragerile” fiind programate la sediile primăriilor: Sânmihaiu Român 14 – 15.09.2021, Moșnița Nouă 16 – 17.09.2021, Ghiroda 20 – 24.09.2021, Șag 27.09 – 01.10.2021, Timișoara: 04 – 15.10.2021 și Giroc 18 – 30.10.2021. După ședințele Comisiilor de expropriere, a anunțat DRDP Timiș, vor fi emise procesele-verbale și hotărârile pentru suprafețele expropriate, astfel încât să se poată realiza plata pentru toți proprietarii afectați.
Și așa cum rezultă din Hotărârea Guvernului nr. 933/2019, privind declanșarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate private, care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Varianta de ocolire Timișoara-Sud”, semnată de premierul României de la data respectivă, Ludovic Orban, pentru terenurile de pe raza administrativ-teritorială a orașului de pe Bega, despăgubiri mari primesc: SC Kaola SRL, SC Imbru SRL, SC Macro Pus SRL, Edith Sas, Eugenia Iliescu, Mihai Jacotă și Petru Drăgulete.
Pe comuna comuna Șag, fericiții câștigători sunt SC Yugoprima SRL, SC Unic Pascal Company SRL, Ioan Savii, Ștefan Ciurea și, nu în ultimul rând, fostul deputat și acționar la Clubului ”Dinamo”, Gheorghe (Gigi) Nețoiu, care, alături de SC Comity Prod Exim SRL, pe lista despăgubirilor semnate de Ludovic Orban, apare pe 7 poziții, cu un total de 9354 mp expropriați.
În ce privește comuna Giroc, în topul celor care primesc despăgubiri de la statul român, datorită exproprierilor în interes public, sunt: Daniela Flonta, Țap Maria, alături de fiicele sale, Daniela Bota și Lucica Woitek și, nu în ultimul rând, primarul comunei, Ionel Toma, care împreună cu fiicele sale, Toma Viana Camelia și Toma Ana Olivia, au cedat o suprafață totală de 4696 mp, evaluată de statul român, la final, la suma de 663.000 RON.
La nivel de Moșnița Nouă cei mai mulți bani, circa 350.000 RON, merg către școala gimnazială din comuna de la marginea Timișoarei. În schimb, în localitatea Ghiroda, fericitul câștigător al loteriei DRDP Timiș este Viorel Buga, patronul de la Sedako Grup și, conform declarației de avere a primarului Dominic Fritz, creditorul acestuia din urmă cu suma de 50.000 RON. Astfel, pentru o suprafață totală de 3956 mp, care urmează a fi expropriată în beneficiul centurii de sud a Timișoarei, dezvoltatorul imobiliar a fost ”creditat” cu suma de circa 600.000 RON.
În comuna Sânmihaiu Român, suprafețele de teren, care urmează a fi ”naționalizate” în interes public, sunt infime așa că sumele nu sunt considerabile. Cert e că, așa cum rezultă din HG 933/2019, semnată de Ludovic Orban, suma totală a despăgubirilor pentru viitoarea centură de sud a Timișoarei se ridică la 31.883.113 RON, adică circa 6,5 milioane euro.
[…] Norocoșii zilei! Primarul Ionel Toma și dinamovistul Gigi Nețoiu, fericiții câștigători…… […]
[…] În comuna Sânmihaiu Român, suprafețele de teren, care urmează a fi ”naționalizate” în interes public, sunt infime așa că sumele nu sunt considerabile. Cert e că, așa cum rezultă din HG 933/2019, semnată de Ludovic Orban, suma totală a despăgubirilor pentru viitoarea centură de sud a Timișoarei se ridică la 31.883.113 RON, adică circa 6,5 milioane euro”, notează voceatimișului.ro. […]
Infamul prostănac Buga a fost creditat de Primărie..frumoasa vedere prin” Irisul” autorităților..bună mișcare pentru ochii unora..păcat ca tara a ajuns prada unor cocalari, țărani, și țigani conduși de marionete în spate..însă după gratii nu vrea nimeni..asta e păcat!