Proiect pilot! Poliția Locală Timișoara a decis să transforme amenzile în avertismente, nu doar în beneficiul financiar al angajaților, ci pentru toți muritorii de rând ai administrației Dominic Fritz

- Advertisement -
Ar fi foarte frumos, să fie așa! Doar că nu e! E clar că, dincolo de ironie, adevărul e mult mai crunt și nu face decât să scoată la suprafață dubla măsură pe care o aplică Direcția Generală a Poliției Locale Timișoara, în funcție de o serie întreagă de calcule personale și avantaje de grup. Azi, forțele de ordine și liniște publică, aflate în subordinea municipalității, aplică cu polinicul și la normă amenzi pentru marea parte a populației și dau cu agheasmă sau cu mir, când vine vorba despre interesele unor mici dumnezei din cadrul Poliției Locale!

Acum, vă rugăm puțină atenție! Chiar în primele trei zile ale lunii februarie 2023, așa cum rezultă din comunicările interne ale instituției, în cadrul unei ședințe operative, Dumitru Domășnean, directorul-adjunct al Direcției Poliției Locale Timișoara, a decretat că, începând din acel moment, ”nu se mai aplică niciun avertisment, la nimeni, pentru zona pietonală”.

E scris negru pe alb! Fără doar și poate, motivul dictatului de pe strada A. Imbroane, acolo unde este sediul central al organizației publice, este unul cât se poate de pertinent, până la un punct: mașinile staționate neregulamentar, care restricționează sau blochează accesul autospecialelor de intervenție, reprezintă o contravenție și se sancționează… cu amendă!

Dincolo de punct și de directive, nici nu mai contează că bula polițienească a lui Dumitru (Tuți) Domoșnean încalcă prevederile OG 2/2001 tocmai pentru că, în actul normativ, nu scrie niciunde că avertismentele trebuie aprobate de vreun șef ierarhic. Așa cum nu se menționează, în niciun paragraf de lege, faptul că munca de poliție este evaluată în funcție de numărul de amenzi sau procese-verbale de contravenție.

Important e că așa vrea Domășnean, care e mai presus de orice literă din Codul Administrativ: ”Rog o analiză pe linie de sancțiuni aplicate la pietoni. De asemenea, o analiză cu polițiștii locali care trag în jos activtatea”. Cu alte cuvinte, munca normată!

Oricum, nici asta nu e vreun capăt de țară! Ce e relevant, însă, are legătură cu raportul de serviciu, depus de polițistul local Andrei Grigoraș, la data de 16 februarie 2023. Adică, la circa două săptămâni după interzicea avertismentelor și obligativitatea sporirii numărului de amenzi: ”În data de 4 noiembrie 2022, tatăl meu…a oprit voluntar autoturismul…pe trotuar, în Piața Mărăști, deoarece a avut o intervenție la localul X, el fiind director la firma de pază și protecție Y. Având în vedere criza economică prin care trecem și salariul minim pe economie, care este mic, rog a-mi aproba înlocuirea procesului-verbal de contravenție cu avertisment”.

Evident, nu vom intra, în acest moment, nici în logica macroeconomică e angajatului Direcției Generale a Poliției Locale Timișoara și nici în povestea cu neajunsurile salariale, care se datorează Guvernului PNL-PSD! Important de reținut e că, după acest expozeu lacrimogen, care ține loc de compunere cu caracter politico-social și care se încheie cu ”față de cele raportate, rog dispuneți”, instituția din subordinea administrației Dominic Fritz a fost profund impresionată. Așa că, datorită motivației patriotarde, conform căreia România traversează o criză economică profundă, iar salariul minim pe economie este unul mic, raportul polițistului local a fost aprobat din pix, astfel că amenda a fost transformată… în avertisment!

Vestitorii primăverii

În oglindă, vă prezentăm raportul polițistului local Liviu Bandula căruia, din dispoziția verbală a directorului adjunct al DGPLT, Dumitru Domășnean, transmisă pe linie ierarhică, i s-au cerut explicații urgente pentru două avertismente scrise (PV 557721 și PV 557722) pe care le-a aplicat pe raza municipiului Timișoara, în timpul serviciului: ”Menționez că avertismentele au fost încheiate în conformitate cu OG 2/2001 și că în cele două cazuri, în care au fost aplicate sancțiunile, faptele au fost de o gravitate redusă, nereprezentând vreun pericol social mare”.

Și agentul Liviu Bandula mai spune un lucru interesant în raportul său. Mai exact faptul că, în cadrul unei ședințe operative, mai marele Direcției Generale a Poliției Locale Timișoara, Attila Hajdu, a fost chestionat de către un alt coleg, vizavi de posibilitatea de a aplica și avertismente scrise contravenienților, nu doar amenzi: ”În instituția noastră nu se aplică sancțiuni sau avertismente la comandă sau dispoziții. Aici se respectă legea, iar fiecare agent decide dacă dă avertisment sau amendă”.

Bun, acum, pe lângă toate aceste aspecte, mai sunt exemple de polițiști locali, care au încheiat procese-verbale de contravenție cu sancțiunea unui avertisment scris, fără acceptul tacit al adjunctului DGPLT, Dumitru Domășnean, și au sfârșit prost. Extrem de prost, chiar! Dar ideea e cu totul alta!

În primul rând că norma de amenzi, pe spatele timișorenilor și în ciuda legislației, ține loc de calificative profesionale. Așa că orice polițist local, care vrea să supraviețuiască, fără explicații și rapoarte zilnice, fie că-i place sau nu, este obligat să speculeze orice mică greșeală a contribuabilului și să rupă chitanță, ca să-și bucure șefii ierarhici superiori!

Mai apoi că, într-un mod absolut discreționar, doar micii dumnezei din Poliția Locală Timișoara decid cine merită amendă și cine scapă cu avertisment! Așa că, în această idee, toți timișorenii care au avut de suferit de pe urma DGPLT și au probleme de natură financiară, fiind nemulțumiți de criza economică sau de cuantumul salariului minim pe economie, au liber să-l caute pe adjunctul forțelor de ordine locală, Dumitru Domășnean, pe strada A. Imbroane din Timișoara. Ori să-i scrie, că nu le ajung banii, ca să achite amenzile! Și totul ar trebui să meargă bine, la fel ca și-n cazul polițistului local care și-a salvat tatăl, nu-i așa, de la plata rușinoasă a unei amenzi contravenționale…

13 COMENTARII

  1. Asta mai prestează , a mancat toate cefele de porc de la Pasca și Lungu ? Câta mai kșcheta , bani buni pensie salaru bravo Robuleanule și Nasleule lați băgat pe felie si aici .

  2. Politia locala a fost,este și va rămâne aceeași cloacă de căpușe pe bugetul Timișoarei! Eficienta lor? 0! Salarizare ? Nesimțită! Este populata in majoritate de toți neaveniții, pensionarii nesătui de bani!

  3. Niciun șef nu poate impune unui subordonat, că nu are voie să aplice avertisment!!!!
    Unii șefi se cred ,,mici dumnezei,, când ajung în funcții de conducere!

  4. Pensionarii milițieni cu gândire comunistă dau dispoziții ilegale contrar legi, ei trag sforile cum le convine și pun presiune pe agenți, îi trimit „săgeți” să aplice amenzi, să-și atingă scopurile lor abjecte.
    Jos comunismul, jos dictatura! Luptați contra sistemului
    discreționar de aplicare a amenzilor.

  5. Cum adica sa dicteze directorul politistului daca sa dea avertisment sau amenda?nu e la latitudinea agentului ?unde am ajuns?noaptea mintii.sper sa ajunga articolul la Tv sa ne scapam de micii dumnezei care cred ca au propriul Srl in aceasta politie locala si fac ce vor

      • Eu zic ca e discutabila treaba cu avertismentul intradevar nu poate dicta nimeni agntului constatator ce sa aplice …..ar fi trafic de influenta sa se inervina in actul de constatare asa cum e trafic de influenta sa ti suni un coleg ca ai un prieten care urmeaza sa fie amendat …si intervii sa i se dea avertisment, motivul pt a aplica un avertisment trebuie sa fie intemeiat …..nu ca cineva e prieten sau ruda cu politistul aici se gresete , in teren politistul decide daca cineva care a venit la spital sau are o problma deosebita poate liinistit sa dea un avertismnent scris, IN NICIUN CAZ NU TREBUIE SA FACA POLITISTUL UN RAPORT SCRI CATRE CONUCEREA INSTITUTIEI SA CEARA VOIE SA DEA AVERTISEMNT SCRIS!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie