Conform caietului de sarcini, Guvernul solicită asigurarea unui număr minim de 6.652.986 pachete cu alimente, prin furnizarea și transportul acestora la centrele de distribuție ale primăriilor din toată țara, valoarea contractului fiind de aproximativ 100 milioane de euro, echivalentul a peste 150.000 pachete pe fiecare județ.
În primul rând că prin acest anunț, Guvernul susține că în România trăiesc peste 6,5 milioane persoane dintre ”cele mai defavorizate”, asta în timp ce Ponta susține că rata șomajului este de numai 7%.
O a doua chestiune importantă este legată de faptul că unii primari vor împărți pachete de alimente în plină campanie electorală pentru turul al doilea la prezidențiale, conținând făină, mălai, ulei, zahăr, paste făinoase, conserve de carne și pate, cântărind 18 kilograme fiecare pachet.
Cel mai grav este faptul că se încalcă prevederile OUG 34/2006. Observăm că data apariției anunțului pentru licitație este 20 septembrie 2014, data trimiterii fiind 19 septembrie iar data depunerii ofertelor este 2 octombrie 2014: așadar doar 12 zile pentru pregătirea ofertelor. Conform legii, o licitație deschisă are un termen de 52 zile până la depunere conform art.75 din OUG 34/2006, iar o licitație deschisă accelerată are un termen de depunere de 37 de zile conform art.83 din același OUG. Graba cu care se realizează această licitație, chiar cu încălcarea prevederilor legale, nu poate fi generată decât de alegerile prezidențiale care urmează. Vezi de ce sunt diferențe uriașe în împărțirea de anii trecuți și de ce riscă România să plătească contravaloarea acestor produse, circa 100.000.000 de euro, Uniunii Europene, pe nasultv.ro.