Proiectul a presupus realizarea hărţilor de hazard la inundaţii pe cursurile de apă din bazinul hidrografic Banat, identificarea unor scenarii de amenajare în punctele critice din zonele acoperite de proiect, identificarea măsurilor structurale si nonstructurale pentru un management pro-activ al riscului la inundaţii, precum şi efectuarea unei analize socio-economice a măsurilor identificate, stabilirea criteriilor de prioritizare şi ierarhizarea măsurilor necesare. În acest sens, au fost realizate harta de hazard la inundaţii (inundabilitate) şi planul pentru prevenirea, protecţia şi diminuarea efectelor inundaţiilor în bazinul hidrografic Banat.
Harta de hazard la inundaţii arată limita inundaţiei – adică până unde se poate extinde apa într-un scenariu considerat – şi adâncimea apei la viituri sau viteza apei corespunzătoare unor debite cu diferite probabilități de depășire (0,1%; 1%; 5%; 10%) adică date referitoare la inundații care se petrec odată la 1000 de ani, odată la 100 de ani, odată la 20 ani, respectiv odată la 10 ani. Harta de hazard la inundaţii în bazinul hidrografic Banat prezintă zonele inundabile numai din revărsarea cursurilor de apă din bazinele hidrografice: Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Aranca şi a afluenţilor direcţi ai Dunării, totodată constituind un instrument de lucru pentru autorităţi în asigurarea protecţiei bunurilor şi a populaţiei. Pentru a fi realizată, s-a utilizat modelul digital al terenului (măsurători aeropurtate, măsuratori topometrice terestre şi batimetrie) şi s-au făcut studii hidrologice şi de modelare hidraulică.
Harta de hazard la inundaţii a constituit suportul pentru identificarea scenariilor de amenajare în punctele critice din zonele bazinului hidrografic Banat şi a măsurilor pentru un management pro-activ al riscului la inundaţii (diferite categorii de lucrări hidrotehnice de apărare împotriva inundaţiilor).
Proiectul a fost cofinanţat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene prin POS Mediu, având o valoare totală de 15.701.923 lei (fără TVA), din care 80% reprezintă finanţare europeană şi 20% cofinanţare de la bugetul de stat. Perioada implementării acestui proiect a fost de 28 luni. Proiectul s-a finalizat cu emiterea Deciziei de Încadrare de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului , nr. 10/21.04.2014.
Pe baza hărţilor de hazard şi de risc la inundaţii, Administraţia Naţională „Apele Române” va elabora, până în 2015, planurile de management al riscului la inundaţii pe bazine hidrografice, conform cerinţelor directivelor europene. Prin implementarea măsurilor structurale şi nonstructurale, se urmăreşte, în primul rând, protecţia oamenilor şi a bunurilor acestora, a obiectivelor socio-economice, precum şi protecţia mediului.