Universitatea de Vest din Timișoara leagă și mai strâns relația cu instituțiile europene, după ce în luna martie a instituit o reprezentare permanentă la Parlamentul European, prin intermediul Emanuelei Gârboni, fiind prima instituție de învățământ superior din România care ia o asemenea măsură. De această dată a venit și rândul absolvenților UVT să contribuie la conexiunea acesteia cu instituțiile europene.
Săptămâna aceasta, la Bruxelles a avut loc o serie de întâlniri între reprezentanții UVT și cei ai Institutului Cultural Român, Alianței de Cercetare Bavareză, Institutului de Studii Europene – Universitatea Liberă din Bruxelles și Vrije Universiteit Brussel, cu cea din urmă semnându-se un acord direct pe programul Erasmus adresat doctoranzilor și masteranzilor. Totuși, în centrul atenției s-a aflat o întâlnire între reprezentanții UVT și comunitatea de alumni a absolvenților săi angrenați în organismele de nivel comunitar, în urma căreia universitatea își dorește să coaguleze o comunitate românească puternică aflată în inima Europei, pentru o prezență activă instituțiilor europene.
„Se vorbește în fiecare zi despre cum ne pleacă tinerii din țară, dar nu se vorbește despre cum i-am putea valorifica de acolo de unde ei se află. Au studiat și absolvit la noi, au ales să lucreze în altă țară, dar asta nu înseamnă că trebuie să-i declarăm pierduți. Putem beneficia de expertiza lor, ca universitate și ca țară, dacă ne implicăm activ în crearea unei rețele alumni cu beneficii practice, indiferent că au o aplicabilitate imediată sau pe termen lung. O asemenea rețea, precum cea inițiată de UVT, ne aduce în prima linie a celor care iau decizia la nivel comunitar”, a declarat rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen Pirtea.
Reuniunea este prima de acest fel organizată de o universitate din România.