Fundația Academică Culturală Timișoara, condusă de directorul Filarmonicii Banatul, are datorii de aproape 300.000 de lei față de Primăria Timișoara, susține viceprimarul Traian Stoia. Mai mult, spațiul pe care îl aveau închiriat în piața 700, fostul restaurant Crama 700, a fost lăsat în paragină, plin de gunoi și cu pereții mucegăiți și scorojiți.
Reprezentanții municipalității au făcut investigații legat de spațiul abandonat din Piața 700 și au descoperit că era folosit de către SC Versatil Art SRL, societate cu acționar unic-Fundația Academică Culturală Timișoara. Potrivit edilului Stoia, planul societății era ca din veniturile realizate acolo să fie finanțate diverse proiecte, cum au fost amplasarea halbei și a felinarului uriaș. În aceste condiții, demersul municipalității pentru recuperarea spațiului părăginit a început încă de anul trecut, dar abia anul acesta s-a reușit reintrarea în posesie.
„După lungi aşteptări, săptămâna aceasta am primit cheile de la domnul director de la Filarmonică. A pus la dispoziţia primăriei spaţiul. Preluarea s-a făcut prin executor. La ora actuală, Fundaţia Academica, care a închiriat acest spaţiu, datorează Primăriei Timişoara, pe facturi emise deja, 286.255,98 lei, chiria pe un an şi ceva de când i-am pus în vedere că i-a expirat contractul şi trebuie să plece, până a ieşit. A ieşit cu executorii judecătoreşti. Justiţia îşi face treaba, deşi de multe ori mai lent decât ne aşteptăm noi”, a declarat viceprimarul.
Pe viitor, viceprimarul dorește să scoată spațiul la licitație deoarece mai multe persoane insistă să deschidă acolo o berărie, susține Stoia.
„În perspectivă, avem o ofertă din partea unui om serios care doreşte să facă, după câştigarea licitaţiei bineînţeles, o berărire de tip nemţesc, german, unde berea să se producă la faţa locului. Sunt două persoane de fapt care până acum şi-au manifestat dorinţa, e o ofertă… Noi scoatem spaţiul la licitaţie. Una dintre persoane a insistat de un an de zile că acolo s-ar putea face ceva, s-ar putea folosi în favoarea oraşului şi a veniturilor pe care le are primăria. Aici e vorba de un spaţiu care în alte părţi valorează foarte mulţi bani. E de primă urgenţă licitarea acestor spaţii, ca să arate cum trebuie să arate un edificiu istoric de o asemenea valoare”, a încheiat viceprimarul.