„Aplicarea Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole situate în extravilan a creat un haos şi a semănat nesiguranţă pe piaţa imobiliară din România. Deşi termenul legal în care normele metodologice ale acestui act normativ trebuiau publicate în Monitorul Oficial a expirat pe 19 aprilie, la 7 zile după intrarea în vigoare a legii, domnul ministru Daniel Constantin a declarat astăzi nonşalant că acestea vor fi publicate abia peste câteva zile. În calitate de notar, dar şi de parlamentar, îi reamintesc domnului vicepremier că legile se respectă în forma în care ele sunt adoptate şi publicate în Monitorul Oficial, nu se adaptează din mers şi nu se aplică după ureche. Prin atitudinea cu care tratează vidul legislativ privind tranzacţionarea terenurilor agricole în România, domnul Daniel Constantin dă dovadă de neseriozitate şi, prin omisiunile pe care le face în comunicările sale în presă, minte cetăţenii. Având în vedere că domnul Constantin şi-a asumat promovarea actului normativ privind vânzarea terenurilor agricole, reiterez apelul făcut şi ieri domniei sale de a-şi da demisia de onoare din funcţia de ministru al agriculturii”, a declarat deputatul liberal Vasile Varga.
Parlamentarul atrage atenţia că în cadrul interviurilor pe care le acordă presei, ministrul Daniel Constantin evită să amintească despre avizele ce trebuie obţinute de vânzător de la Ministerul Apărării Naţionale şi de la Ministerul Culturii pentru a se putea încheia tranzacţia. „Deşi este necesar, Legea 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole nu prevede care sunt criteriile de acordare a avizelor de către Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Culturii, aspecte ce nu pot face obiectul normelor de aplicare a legii, având în vedere protecţia constituţională de care se bucură dreptul de proprietate”, arată Varga.
Deşi apare ca necesar din economia reglementărilor, Legea 17/2014 nu prevede obligativitatea intabulării prealabile demarării procedurii de vânzare, fapt care ar fi contribuit la identificarea situaţiilor în care sunt necesare aceste avize şi nici obligativitatea Ministerului Apărării Naţionale sau a Ministerului Culturii de a cere notarea acestor situaţii în cartea funciară. „Aşa cum este cunoscut, terenurile agricole situate în extravilan nu sunt înregistrate în cartea funciară decât în mod sporadic, iar lipsa lucrărilor de cadastru face imposibilă vânzarea, în condiţiile prezentei legi, caz în care pentru toate vânzările de terenuri situate în extravilan vor trebui cerute avizele de la Ministerul Apărării Naţionale şi Ministerul Culturii, aspecte care vor genera o birocraţie excesivă”, a mai spus parlamentarul liberal.
Deputatul a declarat şi că există serioase reţineri cu privire la posibilitatea aplicării în termenul legal şi în condiţii constituţionale a prevederilor Legii nr. 17/2014 în forma sa actuală, cauzate de aspecte din conţinutul reglementării de natură să producă consecinţe negative asupra circuitului civil imobiliar. „Alături de colegii mei liberali, apreciem cu toată responsabilitatea ca fiind imperios necesar efectuarea de îndată a tuturor demersurilor legale pentru amânarea aplicării Legii 17/2014 şi implicarea tuturor instituţiilor implicate în aplicarea acestei legi pentru ca acestea împreună să formuleze amendamente care se impun ca acest act normativ să poată fi aplicat cu respectarea principiilor constituţionale”, a încheiat Varga.