Ca sa fie clar de la bun început, vorbim despre o recunoaștere a păcatelor administrative, cu o jumătate de gură. De fapt, o confesiune scrisă, smulsă cu forcepsul, sub incidența LEGII, care confirmă, la milimetru, toate semnale publice trase de jurnaliștii de la voceatimisului.ro. Cert e că, în urmă cu un an, Primăria Giroc a avut toate probele pe masă, în ce privește conflictul de interese în care se scălda fosta șefă a Biroului de Urbanism din cadrul Primăriei Giroc, arhitect Cristina Babescu! Doar că, în bună tradiție cooperatistă, în care o mână spală pe alta, secretarul instituției Carmina Mateia, a refuzat să sesizeze autoritățile competente! Ba mai mult, întâia legalistă a administrației locale a secretizat date publice, până la absurd, tocmai pentru a ascunde incompatibilitatea crasă a funcționarului public, a întors capul în direcția opusă și s-a făcut că nu vede toate probele certe care existau în spațiul public. BLAT TOTAL!
Azi, așa cum rezultă din probe incontestabile, deciziile secretarei Carmina Mateia, luate în beneficiul arhitectei Cristina Babescu, sunt unice. Singulare! De fapt, nimic altceva decât, din nou, demonstrația unei duble măsuri, semn că jurista-șefă, dincolo de jocul politic pe care-l face, are și propria foaie de parcurs. După dictare, ca-n ciclul primar! Așa se explică și legalizarea certificatului de atestare a construcției pentru imobilul Alexandrei Cristeți, deși blocul nu respecta PUZ-ul. La pachet cu legalizarea caselor înșiruite din extravilanul Girocului, aparținând iordanianului Mueen Al Shawish, pe care le-a validat spre intabulare, în ciuda dispoziției de intrare în legalitate, dispusă de Camera de Conturi Timiș. Și tot așa, a consfințit și existența imobilului deținut de Cristian Fedor de pe strada Fântâni 18, demontat în acte, acum, de controlul celor de la ISC Timiș. Unde mai pui că toate exemplele de mai sus au fost publice, înainte de legalizarea atestatelor de intabulare, doar că secretarei de la Primăria Giroc nu i-a păsat. PUNCT!
În schimb, ori de câte ori a avut ocazia să tricoteze, la cerere sau să se răzbune pe oricine altcineva, fluturând mereu aplicarea legii, distinsa doamnă Carmina Mateia a făcut-o, fără să clipească! Mereu pe repede-înainte, întotdeauna cu abnegație, cu aplecare spre scris și, mai ales, cu respectarea termenelor de comunicare instituționale. Deși, în CODUL DE ETICĂ și integritate, asumat de către toți angajații Primăriei Giroc, scrie că, în exercitarea funcției administrative, prioritatea INTERESULUI PUBLIC trebuie să fie mai presus decât INTERESUL PERSONAL. Tot acolo mai zice că funcționarii publici au îndatorirea de a aplica ACELAȘI regim juridic în situații IDENTICE sau SIMILARE. Și se mai vorbește, în COD, despre profesionalism, integritate morală, competență, CORECTITUDINE și IMPARȚIALITATE. Chiar și despre faptul că angajaților din administrația locală le este INTERZIS să abuzeze în vreun fel de poziția administrativă. DEGEABA!
Cert e că, până la perchezițiile ofițerilor de la Serviciul de Investigații a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș, a căror țintă a fost protejata sa – arhitecta Cristina Babescu, secretara-şefă a Primăriei Giroc a uitat că orice funcție continuă, admite primitive! Mai mult, că primitivele se aplică doar la matematică, nu și la nivel… de apucături personale! Că nu degeaba, odată cu trecerea timpului, ca-n orice beție de putere, pe retina Carminei Mateia s-a instalat astigmatismul. O iregularitate a corneei, specifică funcționarilor publici care se cred mici dumnezei! Acum, ca tot tabloul să fie complet, la nivelul administrației locale de la marginea Timișoarei, mai trebuie să se (re)întâmple un singur lucru, care să confirme, dincolo de calitățile profesionale, și veleitățile de Mare Profet ale prim-legalistei din Primăria Giroc: descinderea celor care trebuie! Altfel, rămâne cum a stabilit celebrul scriitor Samuel Becket, în Așteptându-l pe Godot. SUBLIM!
Dublă măsură
Acum, să dăm drumul la exemple! În intervalul 23-25 octombrie a.c, așa cum a dezvăluit și Vocea Timișului, pe mailul Primăriei Giroc, mai exact pe adresa secretarului și a viceprimarului, au intrat, în șir indian, trei sesizări, asumate de doi arhitecți și o societate comercială, care au pus sub semnul întrebării legalitatea unui număr de 123 autorizații de construire, emise de către autoritatea publică locală. Contează mai puțin că, în secunda doi, așa cum rezultă din probe, documentele au aterizat, prin WhatsApp, în telefonul consilierului local Cristian Amza, liderul USR Giroc. Și reclamațiile nu au plecat din terminalul mobil al (vice)primarului Dan Vîrtosu! Aşa cum n-a plecat, după 72 de ore, nici plângerea penală făcută către autorități de secretara Carmina Mateia, pe baza reclamațiilor arhitecților. Sesizări care, fie vorba între noi, se aflau, cu două luni înainte de a ajunge pe mailul administrației locale, în același format tabelar, și în posesia unor inspectori ai ANAF Timiș. Neomarxism curat! Fără E-uri!
Asta a fost la sfârșitul lunii octombrie 2023! În aceeași perioadă calendaristică, înainte cu câteva zile, mai exact pe data de 17 octombrie a.c, așa cum rezultă din documente, Primăria Giroc a înregistrat o adresă venită din partea inspectorului Anca Tomulescu de la Agenția Națională de Integritate. Pe scurt, în baza sesizării făcute de Vocea Timișului, cei de la ANI au solicitat administrației locale copii certificate „conform cu originalul” ale documentelor (de orice natură), semnate în exercitarea funcției publice de arhitect Cristina Babescu, în legătură cu o serie de persoane fizice și societăți comerciale: C.B. Urban Project SRL, Pas cu Pas Proiect SRL, Babescu Estate SRL, Gatsby Events & Parties SRL, Vest Architects SRL si B.-Automatizări SRL. Și, solicitarea ANI, conform probelor, a fost distribuită direct la “secretar”. Doar că acolo a rămas pe loc, până în ultima zi a lunii octombrie 2023. Exact 14 zile de hibernare, semn că documentul instituției statului a fost evaluat de către secretara Carmina Mateia ca fiind unul lipsit de urgență. Normal, că doar miza jocului era, de data aceasta, arhitecta Cristina Babescu!
Abia în dimineața zilei de 31 octombrie a.c, la ora 8.23, funcționarul public a dat drumul la adresa ANI, în sistemul intern al Primăriei Giroc, cu repartizare directă către Biroul Urbanism. Nu numai că funcționarul public, cu o întârziere de două săptămâni, a scos la suprafață solicitarea instituției statului, ci a făcut-o într-o manieră de zile mari, care nu mai necesită niciun fel de comentariu: “Vă rog să-mi comunicați URGENT răspunsul solicitat de Agenția Națională pentru Integritate. Solicitarea este sub sancțiunea unei amenzi de 200 lei/zi de întârziere. Precizez că fără sprijinul Compartimentului Urbanism, colegele noastre de la arhivă nu pot oferi informațiile solicitate”. Toate astea în condițiile în care, încă de la bun început, secretara Carmina Mateia a avut la cunoștință despre conținutul adresei ANI. Așa că ar fi putut, extrem de ușor, să evalueze volumul de muncă care urmează să fie depus de către colegii săi. Tocmai pentru că vorbim despre sute de copii certificate „conform cu originalul” ale documentelor (de orice natură), semnate în exercitarea funcției publice de arhitect Cristina Babescu, în legătură cu o serie de persoane fizice și juridice! Adică, acte de la angajarea arhitectului în Primăria Giroc – de peste un deceniu!!
Delir administrativ
Evident, cum era de așteptat, administrația locală nu a putut respecta termenul de 30 de zile! Și nici nu ar fi avut cum, atât timp cât adresa ANI nu a fost repartizată de către secretara Carmina Mateia, ci ținută la dospit. După care, la mișto, a fost invocat și caracterul… URGENT al solicitării! Cu majuscule! Noroc că angajații Primăriei Giroc, ca să salveze instituția de la penalizări, au pus mâna pe telefon și au sunat la ANI, obținând o derogare de maxim o săptămână, pe motiv că cererea necesită un volum enorm de muncă. De fapt, tot răul a fost spre bine căci, din discuția cu inspectorii de integritate, funcționarii s-au lămurit și până la ce nivel trebuie documentată, în actele administrative, activitatea (extra)profesională a fostei arhitecte-șefe Cristina Babescu. Așa că, imediat după dialogul telefonic, ANI a revenit cu o notă de relații către Primăria Giroc prin care a explicat că referirea la semnăturile Cristinei Babescu, executate în exercițiul funcției, includ și semnăturile electronice ale celui care a verificat/întocmit/avizat documentațiile urbanistice, nu doar iscăliturile olografe de pe autorizațiile de construire sau certificatele de urbanism.
O nuanțare absolut binevenită! Cu atât mai mult cu cât până și secretara Primăriei Giroc, care se poziționase deja de-a curmezișul, a priceput că documentele de orice natură, fie că sunt întocmite, verificate sau semnate electronic ori olograf, toate sunt acte elaborate în exercitarea funcției publice! Și, acum, cu toată tărăgănarea și opoziția, rezultatul verificărilor, așa cum a fost comunicat către ANI, nu face decât să confirme absolut toate informațiile prezentate de Vocea Timișului, de-a lungul timpului, pe speța incompatibilităților Cristinei Babescu. Pe scurt, vorbim despre 42 de proiecte imobiliare, depuse de firmele din constelația arhitectei la Primăria Giroc, toate analizate/întocmite/validate și semnate, la nivel de autorizație de construire, de către fosta arhitectă-șefă a administrației comunale. Și majoritatea au fost iscălite de către Cristina Babescu cu toate că, așa cum rezultă din registrele de pontaj, în zilele respective, titularul de drept al semnăturii pentru funcția de arhitect-șef, Florin Roman, a fost la serviciu și a semnat și documente. Evident, altele decât combinațiile urbanistice și imobiliare ale Cristinei Babescu!
Mai apoi, vorbim despre alte 180 de proiecte, depuse în același regim de parteneriat public-privat, desenate de firmele familiei Babescu și analizate/validate în sistemul electronic al unității administrative de către funcționara Babescu, dar semnate olograf de colegi. Și mai sunt și zeci de situații concrete în care validarea/verificarea electronică a dosarelor de urbanism, în vederea emiterii autorizațiilor de construire, în beneficiul firmelor de familie, a fost înfăptuită de Cristina Babescu. Doar că, prin magie, la momentul imprimării actelor pe hârtie, la rubrica ”întocmit”, în 25 situații punctuale, au apărut… alte nume! Plus alte 10 certificate de urbanism, întocmite de arhitect Cristina Babescu pentru solicitant BABESCU RODICA -DOINA (mama) și… BABESCU CRISTINA!!! Atât s-a putut, până au rezultat 257 de acte materiale!
Mâine, fără nicio exagerare, patru (4) bibliorafturi de acte publice, care prezintă incompatibilități și conflicte de interese ale fostei arhitectei-șefe Cristina Babescu, vor pleca spre inspectorii de la ANI! Cu sau fără semnătură secretarei instituției Carmina Mateia! Altele, cu siguranță, vor lua drumul altor instituții! Și, fără dubii, noi plângeri își vor face loc, de săptămânile următoare, pe la autoritățile de forță ale statului român, după ce ”puleții, jegurile și leproșii” de la vocetimișului.ro. vor pune pe tapet părerile de expertă lingvistico-judiciară ale Cristinei Babescu despre: șeful SICE – Petru Raj Rumega, secretar – Carmina Mateia, notar – Eugen Ciorâcă, directorul Camerei de Conturi Timiș – Florin Popovici, inspectorul Alin Moga – ISC Timiș, decanul Baroului – avocat Sergiu Stănilă, (vice)primar – Dan Vîrtosu și oamenii de afaceri – Cristian/Florin Fedor, Andrei Damo, Alin Vâșcu, Rareș Goia, Radu Burescu. Și multi-mulți alții! Pe format audio-video!