Inspectoratul Școlar Timiș este nepăsător cu privire la delicvența din rândul minorilor. La Poliția Județeană s-a organizat, în cadrul unei conferințe de presă, trei programe de prevenire infracționalității: a delicvenței juvenile, a infracțiunilor cu violență și a furturilor. La eveniment au participat o serie importantă de reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor nonguvernamentale din Timiș și din România care se ocupă cu delicvența în rândul minorilor, cum ar fi Centrul Regional de Prevenire Antidrog Timişoara, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Timiş, Tribunalul Timiş, Centrul de Reeducare Timiş, Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Timiş, Organizaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului din România. Dintre membrii autorităților locale, au fost chemați subprefectul judeţului Timiş, Liliana Oneț, şi preşedintele Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Timiş, Călin Dobra. Deși au fost invitați să ia parte la discuții și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Timiș, nici un membru al acestei instituții nu a și-a dat interesul să fie prezent.
Călin Dobra, a ținut să își arate nemulțumirea, precizând că această situație nu se întâmplă pentru prima dată, ci a devenit o obișnuință: „Vreau să trag un semnal e alarmă cu privire la faptul că la asemenea acțiuni de prevenție Inspectoratul Școlar este absent. S-au desfășurat și activități la nivelul Autorității Teritoriale de Ordine Publică, și acolo au fost invitați, iar Inspectoratul Școlar a lipsit și atunci. Astăzi s-au prezentat trei programe foarte importante în cadrul Inspectoratului de poliție, care în mod special se desfășoară în școli, în rândul copiilor, iar Inspectoratul Școalar trebuie să fie prezent la această campanie de demarare a acestor programe. Nu este prima dată când aceștia nu se află alături de noi. De aceea cred că ar trebui să vedem exact ce se întâmplă la nivelul Inspectoratului, de nu consideră a fi o prioritate pentru ei astfel de proiecte, și astfel de acțiuni. ”
La nivelul I.P.J.Timiş în anul 2013 infracţiunile cu violenţă au cunoscut o scădere considerabilă faţă de anul 2012 (565 de fapte, cu 222 fapte mai puţin în mediul urban şi cu 343 de fapte mai puţin în mediul rural). Totodată, numărul infracţiunilor de furt sesizate în judeţul Timiş este în scădere faţă de anul precedent – de la 8999 în anul 2012, la 8268 în anul 2013, mai puţin cu 731 de fapte, cele mai multe dintre acestea fiind înregistrate în municipiul Timişoara (5289 în 2012, respectiv 5084 în 2013). În cazul infracţiunilor comise de minori au fost sesizate 285 de fapte, cu 48 mai puţine fapte decât în anul precedent.
[responsive_youtube