Peste 100 de oameni au protestat ieri la marginea Timișoarei, în Chișoda, acolo unde o fabrică de reciclare a cauciucurilor emană, noapte de noapte, un miros foarte greu de suportat de către cetățeni. Deși dețin aprobare de la Garda de Mediu, reprezentanții fabricii sunt bănuiți că, în dese rânduri, dar doar pe timpul nopții, când sunt feriți de văzul lumii, nu folosesc filtrele.
Durata de viață a unui astfel de filtru, foarte costisitor, este de 1 an, iar dacă reușesc să nu le utilizeze, le pot folosi un timp mai îndelungat. Revoltați din cauza celor ce se întâmplă, oamenii au vrut să blocheze drumul de pe Aleea Chișodei, dar au fost opriți de forțele de ordine prezente la fața locului.
„Sunt promisiuni că vor îmbunătăți acest proces. Au mai motivat că au toate aprobările de la Garda de Mediu, lucruri pe care mi le-au arătat, însă știți cum este, un filtru care funcționează acum, poate fi oprit în câteva minute, iar mai apoi pot emana gaze toxice care să polueze aerul. Au doar un acord de funcționare vechi. Momentan firma este în insolvență, dar încearcă să se salveze intrând în parteneriat cu o altă firmă”, a specificat Iosif Ionel Toma, primarul comunei Giroc.
Unii dintre cei care au participat la protest l-au acuzat pe primarul comunei Giroc de faptul că terenul ar fi fost al său și că l-ar fi vândut ca să se construiască fabrica. „Cetățenii sunt supărați și pe mine, dar și pe cei din fabrică. A fost terenul meu, dar asta nu e o problemă. Pot să îl vând d-voastră și să se vândă mai departe. Când l-am vândut, nu am știut ce se va construi pe el. Am avut nevoie de bani și am vândut un bun al meu”, a spus Iosif Ionel Toma, primarul din Giroc.
Chiar dacă se efectuează controale din partea celor de la Garda de Mediu, se pare că nu s-a putut găsi nimic în neregulă. Cel mai probabil, reprezentanții fabricii sunt anunțați de vizitele care se doresc a fi inopinate, iar atunci când Garda de Mediu este prezentă, totul funcționează ca la carte.