Primarul Nicolae Robu e încă optimist în ceea ce privește construirea unui Spital Regional la Timișoara. El a declarat astăzi că situația nu este una bătută în cuie și că, în curând, se va publica draftul proiectelor europene pe perioada 2014-2020, program unde sănătatea stă foarte bine. În cazul în care Timișoara vine cu un proiect bine făcut, nu ar exista motive pentru ca Bucureștiul să refuze timișorenilor ridicarea unui asemenea spital.
„Sunt optimist că Timișoara va avea Spital Regional pentru că, urmare a diligențelor pe care eu le-am făcut de îndată ce am aflat că la nivelul Guvernului ar exista intenția să se realizeze spitalele regionale pe fonduri europene doar la Cluj Napoca, Iași si Craiova, am primit un răspuns astăzi prin care suntem înștiințati că în curând, pe parcursul lunii martie, se va publica draftul documentației aferente programelor europene, pe perioada 2014-2020. În cadrul acelor programe sănătatea va fi bine finanțată și atunci se va stabili și care vor fi spitalele regionale care vor fi realizate și drept urmare noi va trebui sa fim pregatiți să venim cu argumentație solidă și când se vor depune proiectele, să putem prezenta un proiect foarte bine intocmit.”
Primarul a mai precizat că rolul cel mai important în intermedierea unei decizii favorabile va fi primăria care trebuie să înlesnească deliberarea Ministerului Sănătății prin oferirea unui teren, prin asumarea de cheltuieli și, cel mai important, prin argumentarea necesității unui Spital Regional la Timișoara.
„Cand spun noi, nu mă refer la Primaria Municipiului Timișoara, pentru ca Primăria nu poate fi titular pe un astfel de proiect. Proiectul este al Ministerului Sănătății dar este foarte importantă poziția primăriei vizavi de subiectul respectiv. Dacă primăria se arată interesată și pune la dispozitie teren, cu toate uitilitățile și își asumă alte cheltuieli, atunci și Ministerul Sănătății va avea o mai mare deschidere. Noi ne vom implica și cu argumentarea necesității și a oportunității unui asemnea spital în zonă, ținând seama de interesul populației care gravitează în jurul Timișoarei, municipiu care este perceput ca și capitală a unui areal foarte larg în această parte a țării, dincolo de granițele Regiunii 5 Vest.”
În încheiere, edilul Timișoarei a explicat că în situația unei hotărâri avantajoase a Ministerului Sănătății, Timișoara nu va beneficia numai de un nou spital, ci și că, în locul clădirii Spitalului Județean, va funcționa Spitalul Municipal care acum este pavilionar și are un număr mare de locații:
„Dacă se înființează Spital Regional, clădirea spitalului județean va rămânea goală iar Ministerul Sănătății urmează să stabilească exact cum se vor întâmpla lucrurile acolo unde vor exista spitale regionale. Probabil că acea clădire ar deveni liberă și, parearea mea este că cea mai bună valorificare a ei ar fi prin găzduirea acolo a Spitalului Municipal din Timișoara, spital care din pacate funcționează pavilionar, într-un numar mare de locații.”