Nu mor caii când vor câinii! O mie de motive pentru care Dominic Fritz are dreptate în problema migranților din Timișoara

- Advertisement -
Mereu a fost nevoie să moară cineva, ca statul român să reacționeze. Fără victime, în ciuda semnalelor publice, clasa politică nu a mișcat niciun deget. Poate doar declarativ! Atât și-nimic mai mult: ipocrizie, gargară și discursuri grețoase, până-n pragul hepatitei.

Exemple sunt cu duiumul! Că totul a rămas la stadiul de promisiune, după ce a trecut revolta societății civile, asta e o altă discuție. Cert e că, fie că ne place sau nu, România a avut mereu o clasă politică clădită pe morții din spitale și din stradă.

Ieri, la Timișoara, a mai fost nevoie să moară un om ca, din nou, reprezentanții statului să reacționeze. Cum altfel decât virulent și cum altfel decât să dea vina unul pe celălalt. Un adevărat meci de fotbal cu pase multe și în adâncime ca, la final, toată lumea să se spele pe mâini. Din nou, mortul e de vină! Un mort pentru că cealaltă victimă se zbate între viață și moarte, medicii făcând eforturi supraomenești pentru a-l stabiliza.

Incidentul a avut loc într-un grup de migranți afgani, care și-au stabilit cartierul general în zona Gării de Nord din Timișoara sau pe malul Begăi, în subsolurile unor clădiri abandonate. Nu se știe exact, încă, ce a declanșat violențele. Cert e că 6 refugiați au tăbărât pe alți 2 cu cuțitele, după care s-au făcut nevăzuți. Și la această oră, ofițerii de la Serviciul de Investigații Criminale din cadrul IPJ Timiș încercă să identifice grupul și să dea de urma criminalilor.

Problema e că situația migranților din Timișoara nu e nici de ieri și nici de azi. De luni bune, opinia publică și mass-media a semnalat invazia refugiaților pe străzile din Timișoara. Și nimeni nu a făcut absolut nimic, decât să vină cu mici declarații, care nu au avut niciun efect. Ba din contra! Ieri, Timișoara a fost scena unui eveniment extrem de violent, în mijlocul zilei, chiar la poarta de intrare in oraș, în apropierea Gării de Nord.

Teatru ieftin

Imediat după incident, în stil clasic autohton, clasa politică locală, ca la un semnal, a dat tonul îngrijorărilor. Toți s-au bulucit pe Facebook să-și exprime îngrijorările. Unii și-au exprimat empatia pentru ”timișorenii terorizați de hoardele de migranți”, alții au sărit la gâtul lui Dominic Fritz, acuzându-l că a transformat Timișoara în vestul sălbatic, unii au prezentat poze cu spații de cazare pentru migranți, zugrăvite și dezinfectate, ba chiar avizate de DSP Timiș. Tone de gargară, ipocrizie și demagogie cu carul!

Și președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a reacționat ieri, tot pe Facebook, spunând că gestionarea transfugilor este o temă extrem de importantă la a cărei soluționare trebuie să contribuie toate instituțiile: „Voi propune o ședință extraordinară a CJSU Timiș cu scopul de a identifica pașii necesari pentru păstrarea ordinii publice. Dincolo de prevederile legale și de moralitate, migranții au nevoie de toată atenția instituțiilor deoarece se pot transforma într-o problemă de siguranță în comunitate. Nu ne putem preface că acești oameni nu există. Haideți să nu ne pierdem umanitatea și să le asigurăm cele necesare, deopotrivă pentru protecția lor cât și pentru protecția familiilor noastre. Salut inițiativele locale prin care mai mulți voluntari fac demersuri pentru a obține îmbrăcăminte, încălțăminte și o masă caldă pentru transfugi și mă bazez pe reacția instituțiilor locale și județene în vederea remedierii de urgență a situației migranților”.

Da, președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, în loc să convoace de urgență Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, aflată în subordinea sa directă, grup de lucru care are atribuțiuni în domeniul siguranței cetățenilor, a preferat ”să acționeze” pe Facebook. Și să arunce săgeți către Dominic Fritz! În fapt, niciodată de la instalarea sa în funcția de președinte al CJT, deși problemele cauzate de migranți erau evidente, în ATOP, pe marginea refugiaților, nu au existat discuții de niciun fel. Totuși, e îmbucurător că, abia acum, după carnagiul de ieri, Nica convoacă ședințe pentru ”identificarea pașilor necesari pentru păstrarea ordinii publice”. Deci, de la identificare până la soluții și implementare, mai durează!

Home alone

În urmă cu câteva ore, primarul Timișoarei, useristul Dominic Fritz, a sărit la gâtul ministrului de interne, Lucian Bode. De data aceasta, pe bună dreptate pentru că, dacă facem apel la memorie, nu e pentru prima oară când edilul ridică problema migranților din orașul de pe Bega. Și nici întâia dată când se arată îngrijorat de soarta refugiaților și a timișorenilor cu atât mai mult cu cât, în repetate rânduri, pe tema invaziei afgane din Timișoara, Fritz a spus-o răspicat că ”orașul nu poate fi lăsat singur ca să gestioneze problemele migranților și să se descurce cu toate neajunsurile”.

Fritz s-a arătat șocat de incidentul grav care a avut loc în perimetrul Gării de Nord și a definit Timișoara drept hub al traficanților, lucru care neliniștește foarte mulți timișoreni: „Este un incident izolat, dar nu e fără cauze sistemice, iar aceste cauze nu mai pot fi ignorate. Mă aștept ca Poliția să găsească vinovatul, dar trebuie să găsim și soluții pentru problema de bază: avem o populație de refugiați în Timișoara care nu este a nimănui. Organele statului responsabile par să se complacă cu ideea că problema se va rezolva de la sine. Timișoara nu poate fi lăsată singură să gestioneze provocarea. Am cerut de luni bune să se găsească soluții, străzile din oraș nu sunt un loc de cazare. Am discutat aseară cu domnul ministru Bode și am reiterat așteptarea mea de soluții. Fenomenul nu va dispărea peste noapte, cifrele mai degrabă vor crește la vară, cu căldura”.

De precizat că, în luna februarie, Dominic Fritz a avut ultima discuție la Ministerul de Interne pentru a cere ajutor în criza migranților, care au invadat străzile și parcurile din Timișoara: ”L-am rugat pe domnul viceprimar Cosmin Tabără să se deplaseze la București mâine si să continue discuțiile la nivelul Ministerului de Interne. Am cerut poliției locale si județene să întărească patrulele în zona Gării de Nord și să monitorizeze non stop zona în care migranții se adună. E foarte important ca toate instituțiile să lucreze împreună pentru rezolvarea acestei situații. Din partea Primăriei Timișoara, vreau să spun că e o problemă națională, dar noi luăm în serios și partea noastră de responsabilitate.

În hibernare

Să fim serioși, ce poate să facă mai mult Dominic Fritz în problema refugiaților din postura de primar al municipiului Timișoara atâta timp cât, în pandemie și stare de urgență, nici măcar Poliția Locală nu mai e în subordinea edilului, ci a Poliției Naționale? Cel mult o cazare, o mâncare și să se asigure că migranții sunt bine tratați și au acces la servicii de sănătate, în caz de nevoie.

Unde mai pui că, la fel ca și în cazul președintelui Alin Nica, care are ATOP-ul în subordine direct, la fel și prefectul județului Timiș, useristul Zoltan Nemeth, are ”jucăria lui”, care se numește Comandamentul Județean pentru Managementul Integrat al Frontierei, organism înființat încă din 2003, de fostul prefect Horia Ciocârlie, când România făcea eforturi să intre în UE.

Evident, nici prefectul Nemeth, de când a preluat funcția de reprezentant al Guvernului României în teritoriu, nu a convocat comandamentul, nici pentru problema migranților și nici pentru vreun alt soi de chestiune de ordine publică. Mai mult ca sigur, Zoltan Nemeth nici nu știe de existența acestei comisii!

Tot pentru adevăr, Comandamentul Județean pentru Managementul Integrat al Frontierei a fost convocat, ultima data, în perioada în care prefect al județului Timiș a fost Eva Andreaș, iar prim-ministru al României, Mihai Tudose. Așa cum rezultă din documentele interne ale instituției, tocmai pentru că problema migrației, în principal, este o chestiune care are primul impact pe frontierele naționale, datorită planurilor de acțiune din cadrul comisiei, s-a reușit scăderea cu aproape 80% a numărului de migranți care au intrat în Timișoara.

Până la urmă, totul are și o logică: degeaba lași ușile deschise la casă și după aceea te plângi că toți cei care-ți trec prin fața locuinței se autoinvită înăuntru și nu mai pleacă! Sau că-ți mai sparg mobila, că-ți ”împrumută” bani sau te mai și bat că nu le dai vreo masa caldă.

[responsive_youtube http://www.youtube.com/watch?v=6NBocEIQuaQ]

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie