Clasare! Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara i-au scos din cap cooperatistului Puiu Minda infracțiunea de compromitere a intereselor justiției de către jurnaliștii de la Vocea Timișului

- Advertisement -
Și mai mult decât atât! La pachet, polițiștii judiciariști, în calitate de organe de cercetare penală, și magistrații, în rol de coordonatori ai urmăririi penale, i-au explicat regelui cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc, Ionel Dan Pascu (Puiu Minda) că, niciodată în viața asta, un jurnalist, care funcționează în calitate de avertizor public de integritate, prin meseria pe care o practică, nu poate compromite interesele Justiției. Ba din contră, concluzia unanimă a fost că investigațiile de presă, publicate de voceatimisului.ro, contribuie la înfăptuirea actului de justiție și nu instigă, sub nicio formă, la revoltă socială, ci veghează la respectarea domniei legii! Deci, nici vorbă de vreun linșaj mediatic, ci doar de vise umede!

Ca să fie clar pentru toată lumea, la data de 14 ianuarie 2022, Ionel Dan Pascu a înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara o plângere penală împotriva jurnaliștilor de la Vocea Timișului prin care a sesizat două lucruri. Primul, că este hărțuit, în mod injust, de către o serie de așa-zise investigații de presă”, atât domnia sa, cât și familia, prietenii și partenerii săi de afaceri. Poezii, victimizare și multă comedie, cu atât mai mult cu cât, în sesizarea către magistrați, se face o confuzie gravă între termenul… de afaceri și speculă imobiliară sau intermedieri de produse urbanistice (ne)fiscalizate! La pachet, ca treaba să fie rotundă, Puiu Minda a mai plusat cu o altă poveste – săvârșirea infracțiunii de compromitere a intereselor justiției, prevăzută de articolul 277 din Codul Penal.

În fapt, cooperatistul Puiu Minda a mai fost deranjat de un lucru. Mai exact că din două dosare penale, 428/P/2020 și 74/P/2021, cauze aflate în strânsă legătură cu sesizări ale Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor și cu CNP-ul său, s-au scurs informații către voceatimșului.ro și, de acolo, către publicul larg: ”…solicit efectuarea de cercetări în vederea descoperirii persoanei care a avut acces la dosar și a transmis aceste informații, care nu aveau cum să ajungă la cunoștința ziariștilor decât dacă una dintre persoanele, care avea acces la dosare, le-a dezvăluit acestora probele și înscrisurile din dosare”. Acum, dincolo de acuratețea datelor și informațiilor pe care, la vremea respectivă, Vocea Timișului le-a pus pe tapet, un lucru e cert: jurnaliștii au țintit doar traseul ciudat și lentoarea cu care se lucrează în dosarul de spălare a banilor și interesele de milioane de euro care se învârt în jurul cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc. Nimic mai mult!

Acum, că plângerea penală a omului de afaceri Puiu Minda a ridicat mingea la fileul Inspectoratului de Poliție Timiș, care a început o vânătoare internă de vrăjitoare, ca să identifice cârtița care agită apele și strică combinațiile periurbane, e o altă poveste. Una care, în mod sigur, se va contura, în curând! Nu de alta dar puțină lume știe că, în paralel cu dosarul celor de la Serviciul de Investigații a Criminalității Economice, care a culminat cu perchezițiile spectaculoase de săptămâna aceasta de la Primăria Giroc și de la domiciului fostei arhitecte-șefe Cristina Babescu, o altă instituție de forță a statului român traforează la greu, de luni de zile, în vintrele IPJ Timiș. Cu filaj, interceptări și… acoperiți! Și va fi JALE, având în vedere conexiunile și magnitudinea probelor!

Ca la carte!

Una peste alta, nu e niciun secret pentru absolut nimeni că infracțiunea de compromitere a intereselor justiției, faptă prevăzută de Codul Penal la articolul 277, în primul rând, are legătură cu divulgarea, fără drept, de informații confidențiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se administreze o probă de către un magistrat sau un alt funcționar public care a luat cunoștință de acestea în virtutea funcției, dacă prin aceasta poate fi îngreunată sau împiedicată urmărirea penală. Și, în acest caz, legea prevede închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă! Mai mult, același text din Codul Penal mai prevede un lucru și anume că nu constituie infracțiune fapta prin care sunt divulgate ori dezvăluite acte sau activități vădit ilegale comise de autorități într-o cauză penală.

Așa cum era de așteptat, după depunerea sesizării penale împotriva jurnaliștilor de la Vocea Timișului, la data de 6 aprilie 2022, conform probelor din dosar, Ionel Dan Pascu a fost audiat de către judiciariștii IPJ Timiș. Evident, ca un cooperatist care se respectă, Puiu Minda și-a menținut plângerea și a solicitat, atât tragerea la răspundere a ziariștilor, cât și a tuturor persoanelor care i-au ajutat pe avertizorii publici de integritate la săvârșirea infracțiunii prevăzute de articolul 277 Cod Penal. În final, în speța în care cooperatistul nr. 1 de pe raza comunei Giroc se considera… parte vătămată, a fost audiată și echipa redacțională, care a refuzat să dea orice declarații sau explicații vizavi de procesarea publică a unor probe care, chipurile, ar fi zădărnicit înfăptuirea actului de justiție.

Cum era de așteptat, la finalizarea cercetării penale, pe data de 24 mai 2023, comisarul-șef de poliție Andronic Popovici a înaintat, către procurorul Dayana Sorina Șandor, referatul cu propunere de clasare, soluție care, prin ordonanța magistratului Parchetului de pe lângă Judecătoria Timișoara, a fost confirmată la data de 1 august a.c. Așa se face că plângerii penale a lui Puiu Minda, prin care jurnaliștii de la Vocea Timișului au fost acuzații de compromiterea actului de justiție, i-a fost pusă cruce! Nu oricum, ci cu precizarea scrisă ca, pe viitor, înainte de a mai da fuguța cu pâra la doamna învățătoare, ar fi bine ca reclamantul să înțeleagă două lucruri esențiale.

În primul rând că, și dacă ar fi existat, infracțiunea de compromitere a intereselor justiției, prevăzută de articolul 277 din Codul Penal, aceasta nu poate fi imputată decât magistraților sau funcționarilor publici ori jurnaliștii nu fac parte din niciuna dintre cele două categorii socio-profesionale. Asta au constatat, confirmat și probat, atât polițistul, cât și procurorul! Și, doi, că demersurile Vocea Timișului, care au pus presiune pe instituțiile statului român, au legătură directă cu… înfăptuirea actului de justiție, nicidecum cu compromirerea sau obstrucționarea demersurilor legale.

Nu de alta, dar este cât se poate de evident, așa cum rezultă din probe, că jurnaliștii voceatimisului.ro nu au publicat niciodată date secrete și nici confidențiale ci, de la bun început, demersurile publice ale redacției au avut singur scop. Mai exact, ca instituțiile de forță ale statului român să-și facă treaba, în cazul cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc. Înainte de prescripția faptelor, nu după!

5 COMENTARII

  1. Tripleta OCPI Arthur,Moldovan Crudu R susțin corupția.Terenurile agricole trecute ca intravilan(abuziv) de funct. HANES MARIA la giroc și. A Timisoara de Dumitrescu s.au făcut girafe de OCPI prin topograful Langa Liviu,fost expert judiciar cu soția la avizării,apoi ING șef,și consilier a lui H Moldovan.La primaria Timisoara-Florescu cu soția Antoanela la avizării și topograful C.Musat coleg a lui Arthur.,prin firma Gauss srl. Procurorii dacă vor sa arate adevărul cu mafia din Giroc sa cerceteze schimburile de terenuri sa vadă cine sunt beneficiarii.

  2. ..ff tare și de acord..!!
    ..dar pe cei de la NOTARIATE ORI PE CE DE LA OCPI, care au introdus in CF TOATE DOCUM NELEGAL EMISE, când și cine se ocupa de ei…??????

  3. Citez din articol :”ar fi bine ca reclamantul să înțeleagă două lucruri esențiale”.
    Bine, bine, da’ oare poate?
    Cre’ că nu înțelege nimic, din păcate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie