Poluarea olfactivă nu este reglementată de legislația românească, deși România este membru UE încă din 2007. Având în vedere această situație, municipalitatea timișoreană are de gând să introducă o hotărâre de Consiliu Local, prin care să reglementeze ”de capul ei” acest aspect al ”igienizării” aerul respirat de timișoreni, mai ales după ce s-a constatat de la omul de rând și până la primarul orașului și alte personalități politice faptul că ”Timișoara PUTE”.
Fie că e vorba despre poluarea emisă de fabrica de anvelope Continental, de la Pădurea Verde, fie că este vorba despre cei de la Azur, descoperiți ca poluatori mai recent, tocmai de Nicolae Robu, administrația locală pregătește câteva ”soluții”, mai întâi de ordin financiar, iar mai apoi, în caz de neconformitate, companiie care poluează, fie și ”numai” olfactiv, să fie relocate (mutate). ”Există posibilitatea de a face determinări ale afectării mediului și pe baza unor prevederi din Codul Fiscal. Se poate stabili o taxă de afectare a mediului, noi lucrăm acum la întocmirea materialului tehnic – suport pentru stabilirea acelei taxe. Eu și cu domnul Bodo (șeful Direcției Fiscale a primăriei Timișoara – n.r.) așteptăm să fie întocmită documentația, după care vom veni în fața Consiliului Local cu propuneri concrete privind nivelul acelor taxe. Ele nu vor fi mici în orice caz” a anunțat Nicolae Robu.
Edilul susține că viitoarea taxă nu se dorește să fie un bun susținător al bugetului local, ci pur și simplu vrea ca prin impunerea acesteia, companiile care poluează atmosfera și-așa ”încărcată” a Timișoarei să fie descurajate să continue în acest fel. ”Pe noi nu ne interesează să obținem venituri suplimentare, la bugetul local, pe baza calității proaste a aerului din Timișoara. Noi vrem ca în Timișoara, aerul să fie curat și să nu fie nevoie de astfel de taxe. Recurgem la toate pârghiile legale pe care le avem, pentru a descuraja poluarea. Suntem hotărâți să mergem până la a cere relocarea oricărei intreprinderi care poluează, dacă nu se reușește reducerea poluării” a conchis Robu.
Edilul susține că nu se împacă cu ideea că Timișoara poate rămâne un oraș poluat, fie și doar la nivel olfactiv, motiv pentru care propune ca Primăria să contracteze o companie română sau chiar străină care să facă măsurători specializate și profesioniste asupra calității aerului din capitala Banatului (vezi video)
[responsive_youtube