ue

Astăzi la Parlamentul European se dezbate o directivă care îi va pune pe gânduri pe toți îmbogățiții ilicit, sau hoții din guverne. Și nu numai. Potrivit Directivei privind punerea sub sechestru și confiscare bunurilor obținute din infracțuini, averile pușcăriabililor vor fi confiscate mai ușor în toate statele membre ale Uniunii, iar confiscarea extinsă se va aplica în cazul mai multor infracțiuni decât înainte.

Noua lege are mai multe puncte care prevăd următoarele infracțiuni: 1.Corupția activă și pasivă în sectorul public și privat, precum și corupția oficialilor din UE și din statele membre. 2. Participarea la o rețea de crimă organizată. 3. Pornografia infantilă. 4. Criminalitatea informatică. 5. Orice infracțiune pentru care legea prevede închisoarea de minimum 4 ani.

Potrivit unor rapoarte înaintate Uniunii Europene, în 2009, de exemplu, veniturile provenite din infracțiuni, cum ar fi traficul de droguri, contrafacerea, corupția, traficul de ființe umane și traficul de arme mici, au fost estimate la 2.100 de miliarde de dolari.

Din comisia europeană face parte și europarlamentarul PDL Monica Macovei, care îndeplinește funcția de raportor. Într-un comunicat de presă trimis astăzi, ea a explicat cum va funcționa noua lege și exact pe cine va viza.

„Directiva aduce reguli noi care se vor aplica în același mod în toate statele membre pentru confiscarea bunurilor care provin din infracțiuni și punerea lor sub sechestru. Era nevoie de această schimbare pentru că, în prezent, mai puțin de 1% din veniturile provenite din infracțiuni, de exemplu traficul de droguri, traficul de ființe umane, contrabanda cu arme sau contrafacerea, sunt puse sub sechestru și confiscate. Cei care vor fi prinși și condamnați pentru o sumă mică, cum ar fi 1.000 de euro proveniți din trafic de droguri sau ca mită, vor fi supuși confiscării tuturor banilor și bunurilor pe care nu le pot justifica din venituri legale. Există prezumția că banii și bunurile care nu pot fi justificate din venituri legale provin tot din trafic de droguri sau corupție, adică din activități penale” a declarat Macovei.

Legea va primi un vot definitiv mâine, 25 februarie.