Să fim cuminți, cerebrali, onești și să ne aducem aminte, cu precizie de metronom, ce spunea prefectul de Timiș, useristul Zoltan Nemeth, chiar la începuturile scandalului mediatic, privind descinderea colegei sale de partid, consiliera locală Ana Munteanu, la Hotel Del Corso din Timișoara: NIMIC!
Surd, mut și orb – acesta a fost comportamentul prefectului de Timiș, Zoltan Nemeth, avocat la bază, în speța abuzului inimaginabil săvârșit de colegii domniei sale de partid, care au descins cu jandarmii, mai ceva ca-n filmele de acțiune, într-o locație privată a HoReCa cu intenția de a demonstra încălcarea flagrantă a regulilor de carantină și a restricțiilor Covid-19.
Azi, așa cum știe toată România, deja, înscenarea de la Hotel Del Corso nu a reușit! Încetul cu încetul, așa cum a relatat, zilnic, voceatimișului.ro, toată manevra useristă, menită să aducă doar un plus de imagine pe partid, a fost demontată piesă cu piesă. La fel, toate minciunile, manipulările și victimizările ”eroilor” principali au fost devoalate și expuse, în toată splendoarea lor.
Așa s-a aflat că prefectul de Timiș, Zoltan Nemeth, este implicat, până peste cap, în tot acest abuz de putere, îndreptat împotriva unui hotel privat, doar de dragul unui capital de imagine. Tot așa, din investigațiile voceatimișului.ro, românii au aflat că fomiștii sub acoperire, trimiși la provocare în incinta Del Corso, sunt membri ai USR+ Timiș, cu funcții de conducere în Biroul Județean, foști candidați la primării comunale de pe raza județului Timiș.
Și tot la fel, că figuranții USR+, după ce au încercat să capcaneze restaurantul din industria ospitalității, au plecat fără să achite consumația! Mai mult, că șefa de cabinet a prefectului Zoltan Nemeth, o fostă ”asistent manager” de la o celebră clinică de înfrumusețare din Timișoara, a fost cea care, personal, a făcut rezervarea pentru clienții falși, fiind transportată la Hotel Del Corso, chiar de mașina de serviciu, alocată prefectului de Timiș.
Și, când circul nu a mai putut fi ascuns sub preș, datorită implicațiilor politice, ministrul de interne, Lucian Bode, a trimis corpul de control la Timișoara. Astăzi, dintr-un răspuns al MAI, oferit România TV, în baza Legii 544/2001, privind accesul la informațiile de interes public, s-a aflat, pe moment, în lipsa raportului oficial și integral al corpului de control al ministrului Lucian Bode că informațiile vehiculate în mass-media au fost ADEVARATE.
Asta, în ciuda afirmațiilor publice făcute de președintele USR+ Timiș, Cristian Moș, care, în contextul sancționării Anei Munteanu, doar pe linie de partid, la un an cu suspendare, acuza presa de ”fake-news” și visa flagel cu știri false, la fiecare alineat de presă. Deși el însuși a fost, la rândul său, promotorul unei gogomănii useriste, cât o zi de post: poluarea Begăi! Și, nici în zi de azi, nu a ieșit să-și ceară scuze, ci a preferat, vorba colegilor săi useriști, poziția struțului.
Indicații prețioase
În răspunsul oferit România TV, MAI afirmă că, în contextul evenimentului produs, la data de 20.03.2021, în restaurantul unui hotel din mun. Timișoara, ce a implicat cadre militare ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Timiș (IJJ Timiș) și reprezentanți ai Instituției Prefectului – Județului Timiș, s-a constatat că, la data de 19.03.2021, ”un angajat al Prefecturii a rezervat o masă pentru patru persoane”. Același document oficial mai arată că, în ziua descinderii de la Hotel Del Corso din Timișoara, prefectul l-a contactat telefonic pe șeful IJJ Timiș și i-a cerut să trimită un echipaj la sediul Instituției Prefectului, ”întrucât are sesizări cu privire la nerespectarea normelor legale în zona restaurantelor de pe lângă hoteluri, insistând că sesizarea este urgentă, dar fără a oferi alte detalii”.
Drept urmare, așa cum arată înscrisul, șeful IJJ a ordonat unui subaltern trimiterea unui echipaj la sediul Instituției Prefectului. Astfel, doi jandarmi s-au deplasat la Prefectura Timiș unde au luat legătura cu prefectul Zoltan Nemeth, care le-a comunicat că ”pe raza municipiului Timișoara există locații cu privire la care are informații că nu ar respecta măsurile de protecție sanitară și, pe motiv că urma să intre într-o ședință, a desemnat două angajate ale Prefecturii care să îi însoțească și să le indice locația respectivă”.
Descindere coordonată
Documentul MAI arată că jandarmii au intrat în restaurantul din incinta Hotel Del Corso, ”însoțiți de una dintre angajatele Prefecturii, care s-a îndreptat către o masă la care se aflau patru persoane, iar la întrebarea jandarmilor dacă ele au făcut sesizarea, angajata a precizat că aceștia sunt colegii ei”. Mai mult, în momentul în care jandarmii au mers să discute cu administratorul operatorului economic, ”angajata Prefecturii și cele patru persoane au părăsit locația, înainte de a le fi stabilită identitatea. În restaurant se mai aflau alte 3 persoane, despre care reprezentanții operatorului economic au spus că sunt clienți ai hotelului”.
MAI consideră că prefectul de Timiș, useristul Zoltan Nemeth, a greșit când ”a angrenat în această activitate două angajate din cadrul Instituției Prefectului care nu aveau atribuții pe linia gestionării situațiilor de urgență și, implicit, nici în ceea ce privește intervenția la evenimente alături de forțele de ordine”. Și, totodată, că înaltul demnitar al statului român, nu s-a implicat activ în cunoașterea și asumarea cadrului normativ în vigoare, care reglementează segmentul situațiilor de urgență, ”astfel că a acționat în virtutea prerogativelor de putere publică cu care era învestit, fără a respecta întocmai etapele procedurale prevăzute de legislația în materie”.
În final, răspunsul MAI, în baza Legii 544/2001, subliniază și faptul că prefectul userist Zoltan Nemeth ”nu și-a asumat o responsabilitate pe măsura prerogativelor conferite de legislația incidentă și nu a intervenit în momentul când a constatat că cei doi angajați ai Prefecturii Timiș au luat decizii cu privire la implicarea în evenimentul respectiv”.
Prin Raportul Corpului de Control, așa cum precizează documentul, s-a propus dispunerea de către Prefectul Județului Timiș de măsuri în consecință, raportat la modul de îndeplinire a atribuțiilor de serviciu de către unul dintre angajați, având în vedere implicarea în evenimentul de la restaurantul Hotelului Del Corso.
Jandarmii, la raport
La nivelul IJJ Timiș, raportorii MAI au constat că instituția a exercitat în mod defectuos atribuțiile conferite prin lege. Deși, se arată în document, începând cu 21 martie 2021, în plan mediatic, au apărut video-filmări de la momentul intervenției, inspectorul-șef nu a ordonat efectuarea de verificări interne cu privire la modul de intervenție al subordonaților. Și nici că mai marele IJJ Timiș ”nu a asigurat dispunerea tuturor măsurilor legale și identificarea celor 4 persoane care au părăsit restaurantul, însoțiți de angajata Prefecturii Timiș, la momentul intervenției jandarmilor”.
De asemenea, s-a reproșat și faptul că în momentul în care unul dintre jandarmi i-a raportat ofițerului care, din dispoziția șefului IJJ, le-a ordonat misiunea, faptul că cele 4 persoane au părăsit restaurantul și nu au fost legitimate, coordonatorul ”nu a dispus vreo măsură care să faciliteze soluționarea corectă a evenimentului, limitându-se la a ordona subofițerului jandarm să legitimeze celelalte persoane prezente”.
La nivel de concluzie generală, corpul de control al MAI a subliniat faptul că echipajul de jandarmi, care a însoțit-o pe userista Ana Munteanu, a manifestat superficialitate în îndeplinirea sarcinilor de serviciu, ”precum și că a acceptat să fie însoțit la intervenția de la restaurantul respectiv de către doi angajați ai Prefecturii Timiș, care nu aveau calitatea necesară și nici nu îndeplineau atribuțiile specifice domeniului în care își desfășurau activitatea”.
Concluzii la cald
Este cât se poate de evident, chiar și pentru cei care nu cunosc ”eleganța” limbajului administrativ, că prefectul de Timiș, useristul Zoltan Nemeth, a fost prins în off-side de către corpul de control al MAI. Și, cu atât mai mult, demersul prefectului Nemeth, acela de a se implica în descinderea de la Hotel Del Corso, este unul ieșit din canoanele unui funcționar de stat, fără atribuții în domeniul organizării unor astfel de acțiuni de tip securistic.
Când un prefect de județ, înalt funcționar public al statului român și reprezentant al Guvernului României, că-l cheamă Zoltan Nemeth sau nu, ajunge să se conspire și să pună la dispoziție angajați, resurse și bază materială, pentru organizarea unor scenete grotești, încercând să ascundă adevărul și negând evidențele, e un lucru grav. E un abuz. E un demers ilegal!
Mai mult, când un demnitar al statului, cheamă la ordin, în propriul său birou, o instituție aflată în subordinea sa, doar pentru a hrăni fantezii și orgolii de partid, menite să aducă doar un plus de imagine, e un derapaj grav de la democrație.
Așadar, toți cei care, acum, cer ministrului de interne, Lucian Bode, demiterea de urgență a prefectului de Timiș, useristul Zoltan Nemeth, în ciuda încercărilor vicepremierului Dan Barna de a pune batista pe țambal, au tot dreptul să o facă și să meargă înainte cu demersul. Pentru că, fie că le place sau nu useriștilor, Zoltan Nemeth a depășit cu mult linia de demarcație, încercând să marcheze, într-un mod pervers și securistoid, din afara terenului de joc.
Cât despre USR+ Timiș, condus de Cristian Moș, numai cuvinte de laudă! Să-ți trimiți membrii din Biroul Județean de partid, să facă pe figuranții și să provoace un flagrant într-un local privat, asta înseamnă șmecherie. Și când îi ții și în brațe pe toți cei care au abuzat de funcția publică sau de carnetul de partid, aruncând tot USR Timiș în derizoriu, e clar că Netflix-ul e în priză…