Întreaga suflare a comunei Giroc știe că, toată viața, primarului Ionel Toma i-a plăcut să fie cât mai aproape de Dumnezeu. Cel puțin la nivel declarativ! Și niciodată edilul nu a făcut vreun secret din dragostea față de divinitate. Din contră, a preaslăvit-o ori de câte ori a avut ocazia! Ceea ce este un lucru lăudabil! Doar că de la teorie la practică, pe drumul crucii și dincolo de privirile comunității, pe Ionel Toma l-au mâncat toți sfinții!
Și asta rezultă, limpede și clar, din metodele neortodoxe pe care Ionel Toma le-a practicat, în situații punctuale – nu puține! – în ultimii 25 de ani de când se află la butoanele comunei Giroc. O administrație din zona metropolitană care, datorită compromisurilor și combinațiilor financiare, a ajuns pe mâna unei cooperative imobiliare, atât de ahtiată după bani, încât diriguitorii acesteia s-au erijat în legiuitori. Cel puțin pe partea de urbanism unde au instituit, așa cum știu toți constructorii și dezvoltatorii, celebra taxă de șmecher!
Nu există nicio urmă de îndoială! Sute de probe stau dovadă în acest sens: acte, înregistrări audio-video, plângeri, reclamații, denunțuri și declarații pe persoană fizică! O adevărată caracatiță, în termeni literari și metaforici. Sau grup organizat, în înțelesul și litera legii! Și unii care s-au simțit cu musca pe căciulă, așa cum i-am îndemnat, acum mai bine de două săptămâni, să se încoloneze, au făcut pasul la offside. Au cedat presiunii mediatice și au bătut pe la ușile instituțiilor de forță. Fiecare pe unde a putut!
Și până când legea nu va fi pe deplin instaurată în localitatea de la marginea Timișoarei, noi ”lătrăm” în continuare. Cu probele pe masă! Că ne-am obișnuit cu înjurăturile, jignirile și cu amenințările! Până atunci, aduceți-vă aminte că pe data de 8 noiembrie a.c, am făcut afirmația publică: primarul Ionel Toma este rugat, în funcție de disponibilitate, să pună pe masă, în faza asta, doar contractele și facturile care au stat la baza construcției mini-bisericii din curtea casei sale!
Din acel moment, am tot așteptat! Chiar am crezut că, măcar în ceasul al doisprezecelea, întâiul comunei Giroc va face pasul în față și va recunoaște, în mod public că, cel puțin în privința paraclisului din curtea domniei sale, este… în aer! La fel ca și în cea a Planului de Urbanism Zonal de la fosta unitate militară, realizat în 2010, sub titulatura de ”Eurocentru”. N-a fost să fie, semn că primarul Ionel Toma, încă, mai are nevoie de timp de gândire. Așadar, asta vom face noi azi: un apel la memoria primarului comunei Giroc!
Nu de alta, dar să priceapă toată lumea cum stă treaba cu cooperativa imobiliară de la marginea Timișoarei, cum se fac jocurile și, mai mult decât orice, care sunt ”obligațiile morale” ale funcționarilor publici din administrația comunală, dincolo de cele descrise de fișa postului. Mai mult, chiar și a oamenilor de afaceri de pe raza comunei Giroc! Și lucrurile sunt absolut șocate și toate se bazează pe un întreg probatoriu, vorba membrilor cooperativei imobiliare, care are la bază ”pachețele” și ”prăjiturici”!
Vraja mării
Un lucru e cert! Când era în circuri monstruoase cu Primăria Giroc, condusă de Ionel Toma, și era călcat și alergat de interlopii din Timișoara, omul de afaceri Radu Burescu s-a plâns despre corupția din localitate, pe unde a putut. Pe la Direcția Națională Anticorupție, pe la Inspectoratul de Poliție Timiș și chiar și la Serviciul Român de Informații. Probe sunt cu duiumul! Nu e loc de întors căruța! Asta e și explicația că și povestea de azi, cea a paraclisului din curtea personală a primarului Toma, a mai fost documentată de oamenii legii! Doar că la vremea respectivă, de teama unor represalii și corecții fizice, cei mai mulți dintre protaginiști au preferat să mintă, să denatureze adevărul sau să se dea loviți de amnezie.
Și cel mai bine știu lucrurile acestea, atât fostul șef al Serviciului de Investigații a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș, comisar-șef Dan Tudorescu cât și polițistul Dinu Vasile. Numai că, la momentul investigației MAI, toată lumea s-a ținut tare, ca un monolit: ba că s-a muncit la bisericuța din curtea edilului Ionel Toma, în afara orelor de program, ba că muncitorii au fost plătiți ”în mână” de întâiul comunei, ba că materialele de construcție au fost achiziționate de primar și câte și mai câte. În concluzie, ancheta polițiștilor nu a putut proba mai nimic. Așă că dosarul a murit, cu mult înainte de a se naște!
Azi, după 9 ani de la emiterea autorizației de construire pentru paraclisul de la domiciliul primarului Ionel Toma, document înregistrat în analele administrației comunale cu data de 3 august 2012, lucrurile stau exact invers. Se știe, de exemplu, că proiectantul bisericuției este SC Tectonics House SRL. Cu multe lucrări pe raza comunei Giroc, în special PUZ-uri. Mai mult, SC Tectonics Art SRL, afiliată din punct de vedere al acționariatului cu SC Tectonics House SRL, este titularul contractului pentru PUG-ul de pe raza comunei Giroc. Afacere prinsă în offside de către auditorii Camerei de Conturi Timiș și despre care a scris și voceatimisului.ro, în urmă cu câteva luni. Deci, o afacere în familie!
Mai sunt clare câteva lucuri, așa cum rezultă din documente de contabilitate, declarații și probe audio-video. În primul rând că Radu Burescu este cel care a săpat în curtea primarului Ionel Toma și a făcut fundația paraclisului, suportând o cheltuială de circa 3000 euro! Și la excavația, cofrarea și betonarea mini bisericuței de pe cartea funciară a edilului au participat circa 8 oameni, toți plătiți de către dezvoltatorul imobiliar. E clar că azi, Burescu exagerează când spune că a avut impresia că lucrează la ”un șopron”, atâta timp cât a avut proiectul, întocmit de SC Tectonics House SRL, în mână. Că doar n-a săpat de nebun prin curtea lui Ionel Toma, făcând careuri și liniuțe!
După Radu Burescu, în schemă, tot pe proprietatea primarului Toma, a intrat arhitectul-șef al comunei Giroc, Florin Roman. Așa cum rezultă din probatoriu, funcționarul public este cel care a sponsorizat grosul construcțiilor, lucrări evaluate la peste 30.000 euro: elevație, cotă 0, zidărie, structură de lemn, învelitoare (tablă), geamuri cu vitralii, burlane, izolația termică (polistiren) și zugrăveala decorativă externă. Mai puțin, instalația electrică, picturile bisericești din interior, placajul solului și clopotul.
Echipa fantastică
Chiar nu mai contează dacă Radu Burescu și Florin Roman vor recunoaște sau nu că sunt ctitorii paraclisului din curtea privată a primarului Ionel Toma, căci lucrurile sunt clare ca lumina zilei. Se vede și se aude foarte clar cine a plătit deranjul sau cum s-au compensat treburile cu paraclisul social-democratului din fruntea comunei Giroc. Așadar, conform probelor obținute de voceatimisului.ro, manopera la construcții a fost executată de Mihai Zaharia, un girocean evlavios care, împreună cu o mini-echipă de zidari, a ridicat pereții capelei și a executat structura de lemn. Omul, așa cum rezultă din probe, s-a compensat cu Florin Roman căci acesta din urmă îi făcuse ”vreo trei proiecte de case unifamiliale, în valoare de 7000 euro”. Așa că manopera paraclisului a fost stinsă cu proiecte!
Cert e că și azi, ca să nu cadă între scaune, Mihai Zaharia are aceeași variantă pe care a susținut-o și în fața ofițerilor IPJ Timiș, în scris, sub sancțiunea Codului Penal: că el personal nu a lucrat în curtea primarului, ci niște oameni de-ai lui, dar după program. Așa că nu știe exact cine i-a plătit pe angajații săi, pe motiv că ”nu verific angajații în afara orelor de lucru”. Chiar e de înțeles atitudinea zidarului Zaharia cu atât mai mult cu cât, dacă ar recunoaște, ar risca o acuzație de ”mărturie mincinoasă”.
Totuși, giroceanul uită niște aspecte. Mai exact, câteva detalii importante: că toți martorii l-au plasat în curtea lui Ionel Toma, la lucru, cu canciocul în mână, alături de echipa sa de muncitori! Revenind la paraclisul din curtea primarului Ionel Toma, jgheaburile și burlanele au fost confecționate și montate de Cristian Drăghici, un alt localnic din parohia edilului. Debitul a fost stins și asumat, așa cum rezultă din probe, de același Florin Roman, în calitate de arhitect-șef și subordonat al beneficiarului lucrării. Mai mult, ferestrele de tip termopan pentru bisericuța întâiului urbei au fost comandate la SC Mondostyle SRL. Evident, plata a făcut-o tot Roman. Și tot funcționarul public a sărit cu banii și pentru vitralii, care au fost comandate de la Galeria Vitralia, situată pe strada Miorița, chiar în Complexul Studențesc din Timișoara.
E clară și proveniența materialelor de construcții, a lemnului și a tablei căci o mare parte dintre ele au fost trecute prin vintrele SC Arh Elit SRL, societate care se află în siajul arhitectului principal al Primăriei Giroc. Și apropo de tablă, așa cum rezultă din documente, aceasta a fost achiziționată de la SC Unimetal SRL de pe Calea Șagului. Alte plăți au fost învârtite doar ca să li se piardă urma, printr-o schemă compensatorie, dar tot degeaba. Căci din analizele ANAF se vede foarte clar cum s-au mișcat lucrurile, în ce direcție au mers și, mai ales, care a fost efortul depus pentru conspirarea plăților, astfel încât beneficiarului final al bunurilor să fie cât mai departe de… zona roșie!
Sufletul petrecerii
Și, dacă tot v-am obișnuit cu citate, iată și o frântură de dialog, referitoare la paraclisul din curtea primarului Ionel Toma: ”Toată biserica aia de la el din curte, Burescu și cu Roman i-au făcut-o. Pe banii lor! Și acum ce mai vrea? Să i-o și sfințească popii?”. Adevărul e că, mai în glumă sau mai în serios, s-a încercat miruirea paraclisului din curtea edilului din Giroc, doar că Mitropolia Banatului a refuzat, într-o manieră elegantă. Până la urmă, ar fi fost și culmea ca bisericuța lui Ionel Toma să fie introdusă în circuitul ecumenic comunal.
Nu de alta, dar lăcașul de cult, dincolo de credința nestrămutată în Dumnezeu a întâiului obștii, așa cum rezultă din probe clare, a fost construit în întregime – ca să fim extrem de eleganți – numai din ”sponsorizări”. Și acest tip de atreprenoriat, fie vorba între noi, chiar nu are nicio legătură cu divinitatea. Dar absolut niciuna…
[…] Cu Dumnezeu înainte! Arhitectul Florin Roman și omul de afaceri Radu… […]