La loc comanda! Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș a desființat o autorizație de construire, emisă de Primăria Giroc, în favoarea iordanianului Mueen Al Shawish

- Advertisement -
Și nu numai că autoritatea de control a făcut praf și pulbere documentul urbanistic, întocmit pe genunchi de administrația locală de la marginea Timișoarei, vădit în interesul cooperativei imobiliare, păstorite de Ionel Dan Pascu (Puiu Minda), ci l-a mai și amendat pe primarul localității, Ionel Toma, cu suma de 20.000 de RON, acuzându-l de încălcarea crasă a normativelor în construcții și de terfelirea Legii 50/1991. Una peste alta, concluziile raportului ISC Timiș sunt halucinante și stabilesc, fără nicio exagerare, un nou record național în ceea ce privește gradul de ocupare al unui teren intravilan, în vederea edificării unor construcții civile.

Altfel spus, claie peste grămadă, doar ca profitul cooperativei imobiliare din Giroc să fie unul cât mai bun și atractiv! Exact în cheia aceasta a fost interpretată de către ISC Timiș și emiterea Autorizației de Construire nr. 286 din data de 9 iulie 2020, eliberată de primarul Toma, în beneficiul iordanianului Mueen Al Shawish, unic intermediar de produse urbanistice al comunității arabe, în localitatea de la marginea Timișoarei. Și, nu în cele din urmă, partener principal de afaceri și de combinații al nu mai puțin celebrului Puiu Minda, la vremea aceea omul de suflet și protejatul edilului PSD.

Una peste alta, verificările ISC Timiș au plecat de la un soi de denunț al Primăriei Giroc, întocmit pe data de 21 februarie 2022, document care, având la bază recomandarea Camerei de Conturi Timiș, privind extinderea controlului intern asupra actelor administrativ-urbanistice, a cerut autorității în construcții să verifice și să stabilească dacă au existat inadvertențe și încălcări ale legii, în momentul în care, în folosul cooperativei imobiliare, a fost emisă Autorizația de Construire nr. 286 din 9 iulie 2020. Zis și făcut! Și surprizele mari nu au întârziat să apară!

Căci, așa cum rezultă din procesul-verbal de control nr. 4588 din data de 12 mai 2022, angajatul Inspectoratului de Stat în Construcții Timiș, Simion Deteșan, a constatat, ca urmare a unor verificări și recalculări de suprafețe plane, că există diferențe majore între indicatorii urbanistici. Astfel, în realitate, conform planșelor din proiect, procentul de ocupare al terenului (POT) a fost dus, în beneficiul cooperatiștilor, până la cifra de 51,16%, iar coeficientul de utilizare al terenului (CUT) până la 1,91%. Deși actele emise de autoritatea locală au dat, așa cum rezultă din AC nr. 286, un POT maxim de 40% și un CUT de 1,6%. Așadar, o depășire a indicatorilor urbanistici de 11,6% pentru POT și 19,38% pentru CUT.

Și, la fel ca și în cazul ansamblului imobiliar din zona magazinului Lidl-Giroc, PUZ aparținând arabilor Mueen Al Shawish și Nidal Cheikh Asad, și în această situație, așa cum rezultă din procesul-verbal de control, ”întrucât soluționarea neconformității presupune modificări substanțiale ale proiectului”, Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș a decis să informeze instituția Prefectului Județului Timiș, în vederea sesizării instanțelor de judecată și a demarării procedurilor de anulare a Autorizației de Construire nr. 286 din 9 iulie 2020. Plus, o amendă de 20.000 de RON dată direct pe numele primarului PSD Ionel Toma!

Tranzacție anulată

Ca o paranteză, vă reamintim faptul că parcela, în suprafață de 5000 mp de pe strada Visului din Giroc, a cărei autorizație de construire a fost desființată de ISC Timiș, a fost negociată de Puiu Minda și achiziționată de Mueen Al Shawish, pe 23 octombrie 2019, de la omul de afaceri Radu Burescu, contra sumei de 400.000 euro. După tranzacție, la data de 9 iulie 2020, prin Autorizația de Construire nr. 286, emisă de Primăria Giroc, iordanianul a primit posibilitatea de a construi 2 imobile P+2+M, recte un număr total de 106 apartamente. Fără nici un dubiu, așa cum rezultă din probe, documentele urbanistice au fost negociate în biroul primarului PSD Ionel Toma, de față cu Puiu Minda și arhitectul Florin Roman.

Ulterior, la sfârșitul lui 2021, terenul, cu tot cu proiect, a fost scos la vânzare, deși se știa clar că autorizația de construire avea lacune, mai mult decât serioase. Și a apărut în schemă omul de afaceri arădean Ovidiu Palcu, finul politicianului Gheorghe Falcă! Inițial, investitorul a înghițit povestea cu 106 apartamente, și-a făcut calculele după care, la data de 9 februarie 2022, conform CF nr. 415853, prin SC Inteco Imobiliare AR SRL, Palcu a devenit proprietarul parcelei de 5000 mp și al proiectului de dezvoltare imobiliară, contra sumei de 1,28 milioane euro. Cert e că, un pic mai târziu, imediat după semnarea documentelor, Ovidiu Palcu s-a prins că, de fapt, nu va rămâne cu 5000 mp ci cu vreo 3700 mp, diferența de teren, urmând să fie cedată către Primăria Giroc pentru drumurile de incinta complexului imobiliar. Mai mult, că nu avea acordul vecinilor pe limita de proprietate și, colac peste pupăză, că Autorizația de Construire, nr. 286 din 9 iulie 2020, urma să-i fie revocată, corectată și diminuată la un număr total de 86 de apartamente, în loc de 106 unități locative.

Și așa se face că, pe data de 4 martie 2022, arădeanul a denunțat contractul încheiat cu cooperatiștii din Giroc, cerându-și banii înapoi. În aceeași zi, odată cu stingerea litigiului, notează și Cartea Funciară, cei 5000 mp, care fuseseră odinioară în posesia lui Radu Burescu, au reintrat în patrimoniul iordanianului Mueen Al Shawish. Cert e că formularea de ”denunțare a contractului”, deși terminologia e 100% juridică și e sinonimă cu rezilierea, nu i-a picat bine la fiere omului de afaceri Ovidiu Palcu. Drept pentru care a încercat să convingă voceatimisului.ro să schimbe… ”anunțul”. Mai exact, în traducere liberă, să modifice titlul pe motiv că domnia sa…nu a denunțat pe nimeni! Deși niciunde – dar absolut niciunde în materialul de presă! – nu există niciun soi de relație de cauzalitate dintre acțiunea de denunțare a contractului cu Mueen Al Shawish și vreo reclamație la Direcția Națională Anticorupție Timișoara. Nici măcar vreo insinuare! Doar în imaginația omului de afaceri arădean!

Cum n-am modificat ”anunțul”, Ovidiu Palcu s-a trezit vorbind, în public, despre funie în casa spânzuratului. Adică, despre minciună! Ce uită omul de afaceri să spună, în încercarea disperată de a se justifica prin presa de casă, cum că domnia sa nu a denunțat pe nimeni, deși discuția a fost tot timpul și numai despre denunțarea unui contract, este motivul halucinant pe care l-a prezentat voceatimisului.ro. Chiar în momentul în care a inițiat contactul cu redacția și a cerut modificarea ”anunțului”, nu o dată, ci de trei ori. Mai exact că, deși tot articolul e corect, chipurile, arădenii nu înțeleg termenul de ”denunțare de contract”, insinuând că sunt analfabeți și, la modul direct, că sunt oameni… cu 8 clase și sub 8 clase! Și am făcut explicit această mențiune tocmai ca să-i ușurăm lui Ovidiu Palcu decizia de a ne întâlni, față în față, în instanța de judecată! Că acolo e cu probe și, cum îi place omului de afaceri arădean, cu mâna pe Biblie! Nu pe minciuni, basme si povești!

Controale fără număr

E clar că toate investigațiile de presă de până acum ale voceatimisului.ro, referitoare la cooperativa imobiliară de pe raza comunei Giroc, au deranjat un întreg cuib de viespi. Partea bună e că, măcar în ceasul al doisprezecelea, statul, prin instituțiile sale, a reacționat. Primii au fost cei de la Camera de Conturi Timiș, au urmat cei de Inspectoratul de Stat în Construcții și procurorii Direcției Naționale Anticorupție. După, au intrat în schema și ofițerii Inspectoratului de Poliție Timiș și angajații ANAF. Astăzi, toți cei enumerați mai sus sapă adânc la temelia cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc.

Auditorii de conturi sunt călare pe Primăria Giroc și pe ”Giroceana” de câteva zile bune. Și se caută soluții, în primul rând, pentru conservarea patrimoniului localității și, nu în ultimul rând, pentru evitarea opririi apei menajere către întreaga comunitate de la marginea Timișoarei, litigiu dintre Giroceana și Aquatim, care, azi, are la bază o datorie de circa 2,5 milioane euro. Cert e că, la nivelul anului 2020, când s-au tras primele semnale de alarmă, Giroceana datora Aquatim un sfert din suma de azi dar, ca la români, a lipsit decizia publică și consensul politic! Și există o singură soluție, agreată și de conducerea Aquatim: ca Primăria Giroc să preia datoria Giroceana, după care să cedeze serviciul de apă-canal către furnizorul regional de utilități!

De cealaltă parte, în ciuda contrelor, dosarul DNA Timișoara merge mai departe cum nu se poate mai bine. Până azi, așa cum bine se știe, există doi arestați care au legătură cu chestiuni imobiliare de pe raza comunei Giroc: iordanianul Mueen Al Shawish și polițistul Adrian Gârd. Și, referitor la ultima arestare, cea a angajatului IPJ Timiș, un lucru e cert: cei doi parlamentari despre care vorbea și DNA Timișoara în comunicatul de presă, imediat după reținerea subofițerului, insinuându-se că ar fi părtași la traficarea de influență, nu au nicio tangență cu PSD, ci cu PNL. Ambii!

Împins de la spate, și IPJ Timiș se agită, de mama focului, să pună punct, în sfârșit, sesizărilor făcute de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, îndreptate împotriva membrilor cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc, alertări instituționale care zac prin sertarele MAI de mai bine de doi ani de zile. Și aici, cei de la ANAF au pus umărul în sensul că o serie de societăți comerciale, aflate în constelația imobiliară de la marginea Timișoarei, sunt în control fiscal, chiar în aceste zile toride iar semnalele sunt extrem de încurajatoare. În același timp, se conturează și verificări, tot din partea inspectorilor ANAF, pe o serie de persoane fizice, români și arabi, toți dezvoltatori imobiliari pe raza comunei Giroc.

Și, în  mod cert, cireașa de pe tort va fi concluzia raportului întocmit de auditorii Camerei de Conturi Timiș, document care va răspunde la două întrebări mari și late, ambele legate de Primăria Giroc: legalitate pe Fond Funciar și oportunitate pe Urbanism!

22 COMENTARII

  1. Pe obezul de Radu nu îl mai satură Dumnezeu. In dreptul casei lui și-a pus ghivece și „morcovi” care se folosesc in șantierele rutiere,accidente ..Poliția locală ,in frunte cu „marele” fost milițian la rutieră,Colojoara, ce face??? Sforăie?? Sau mai trebuie sa vină DNA sa mai selecționeze pe câțiva.

  2. Despre Goya Residence nu scrieti nimic? Pe strada Gloria au facut 4 blocuri intr-o curte iar pe strada Bega 20 de case in 2 curti lipite. Oare cum au obtinut autorizatie pentru aceste proiecte?

    • Așa cum am mai spus-o, deja, suntem doar 3 jurnaliști. Problematica e foarte vasta, nu numai pe Giroc. Dar, cu siguranța, dacă exista probleme la Goya Residence, cu siguranța, vor fi puse pe tapet, fără niciun stres. Multumim de informație. O zi faina!

  3. Ar fi interesant de verificat cum s-a obtinut autorizatia de constructie pentru blocurile de pe strada Cooperatorilor, nr.50, din Chisoda. Blocurile sunt aproape lipite de casele din vecinatate, iar regimul de inaltime s-a transormat din P+E+M in autorizatie, in P+2E in realitate. Sunt curios daca respecta ceva din certificatul de urbanism.

  4. Felicitari pentru investigatii!
    Citesc cu interes fiecare articol scris de dumneavoastra
    Am deschis si eu dictionarul limbii romane ca sa vad exact ce inseamna “denuntare de contract”si acum sunt foarte mirat de ce acest domn Palcu nu poate face acest lucru simplu si se agita pentru o exprimare corecta
    Ce nu inteleg despre acest Contract de vanzare incheiat intre Palcu si Mimo este de ce Palcu nu a fost interesat de a vedea autorizatia de construire si proiectul ce a stat la baza obtinerii AC deoarece sa insistat in mod repetat de agentia de intermediere a vanzarii la acest lucru
    Cum a putut un cumparator sa plateasca o suma asa de mare pe un teren fara sa verifice actele,ce suprafata au apartamentele….etc,nu era interesat de nimic
    A doua zi dupa vanzare a cerut denuntarea contractului
    Ce sa schimbat pe perioada noptii?
    Se stie ca Puiu Minda a platit din banii rezultati din vanzare fara acte un comision considerabil care sa impartit intre agentii imobiliari
    Aceasta vanzare sa facut pentru acel comision?

    • O logica aproape perfecta! Iată și răspunsul: pentru ca dl Palcu știe mai mult decât spune. Și ne-am reconfirmat acest lucru in momentul in care a încercat, ca un înecat, sa ne aburească cu “denunțarea de contract”😉
      Ps: va scriu in privat pe FB. Oricum, de vreo doua luni tot imi planific sa stau de vorba cu dvs🍿

  5. Bună ziua ,
    Poate reluați un subiect din Timișoara ,apărut în media la EuropaNova și Opinia Timișoarei ,dar se pare că degeaba .
    Parcarea existentă și totuși retrocedată ca teren arabil de gașca Cojocari Radoslav ,pe care la adresa Simion Bărnuțiu 53 se va construi un bloc ca în gheto …vorba dlui Robu !

  6. Un alt proiect imobiliar ar trebui verificat , noul proiect de pe bulevardul sudului “ emesa “ tot de Assad apartine , am cumparat in ianuarie 2021 un apartament in bloc finalizat 90% atunci si pana azi nu eate gata , in momentul acesta lipseste gazul, nu este finalizata parcarea , si multe alte lucruri sunt taraganate pentru a trage de timp si nu putem face nimic , nu primim termene reale , tot timpul ni se spune intr-o luna va fi gata si tot nimic , va rog daca se poate verifica .Personal am fost amenintat de catre dezvoltator ca daca nu semnez contractul de vanzare-cumparare inainte sa se termine promisiunea nu voi mai putea lua apartamentul desi dezvoltarorul stia ca am toata mobila in apartament iar promisiunea a fost facuta in ianuarie cu termen in aprilie dar a fost tot prelungita pana in decembrie si deocamdata tot nu este finalizat . Am inregistrare cu conversatia cu dezvoltatorul . Nu stiu ce as putea face , toti locatari suntem mintiti de 1 an jumate . Subliniez faptul ca am fost obligat sa semnez contractul in care se specifica ca sunt bransamentele facute desi acestea nu sunt facute iar notarul din giroc incze andreea ar trebui anchetata si ea .

  7. Strada mierlei, strada Ciocârliei. Blocurile făcute de arabi(Derar, Aboud) nu respecta pot și cut, aceleași lucrări făcute cu arh roman, cu Liviu langa, intabulate deși nu respectau proiectul( in proiect balcon, in realitate nu exista..etc)

  8. Ar fi interesant de verificat cum s-a obtinut autorizatia de constructie pentru blocurile Sky City Residence de pe strada Bucegi din Chisoda. Sunt curios daca respecta ceva din certificatul de urbanism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie