Fără niciun dubiu, Girocul nu va rămâne fără apă la robinet, pe data de 16 august a.c, așa cum plănuise, inițial, operatorul regional de utilități publice. Nu după Sfânta Maria! Dar tot își va lua adio de la serviciile celor de la Aquatim și va asculta în țevile pline cu aer cald, imediat după începerea noului an școlar! Nu de alta dar, azi, Primăria Giroc nu are fonduri, din care să achite, în termen de 30 de zile, un avans de 10% dintr-o datorie de peste 2,5 milioane euro care, în mare parte, provine din sistemul de autoservire cu apă al cooperativei imobiliare! Cât despre plata altor 24 de rate lunare a câte 100.000 euro fiecare, până la stingerea debitului către Aquatim, la care se vor adăuga și soldurile facturilor curente de apă și canal, nici atât!
Altfel spus, înțelegerea dintre administrația locală și societatea de utilități publice, parafată printr-un contract de fidejusiune, nu reprezintă altceva decât o șmecherie sulfuroasă și pesedistă! Practic, o simplă perfuzie, menită să țină lumea în casă și în fața televizoarelor! Deci nu e nicio bucurie că administrația comunală s-a angajat să preia gaura neagră de la ”Giroceana” și să achite suma de 13,5 milioane de RON către Aquatim! Nici poveste! Cu atât mai mult cu cât primarul PSD Ionel Toma, care conduce comuna de mai bine de 25 de ani, nu a făcut altceva decât să-l descarce de gestiune pe ginerele său, manager la ”Girocena” și el de mai bine de un deceniu, și să basculeze peste 2,5 milioane de euro la datoria publică a comunei de la marginea Timișoarei.
Și așa cum am spus-o în câteva rânduri, asta a fost, încă de la bun început, și miza revenirii lui Ionel Toma la cârma Primăriei Giroc, după o absență constantă de aproape 6 luni, fără 4 zile, chiar la limita demiterii, conform legii. Doar ca să semneze și să salveze de la insolvență societatea de familie ”Giroceana”! Bun, oricum e absolut impropriu spus că edilul de la marginea Timișoarei s-a reîntors în slujba comunității pentru că din momentul întreruperii concediului medical, în urmă cu două luni, nu a călcat nici măcar pentru o secundă dincolo de pragul administrației comunale! Așa cum a făcut, de altfel, de la începutul acestui an: 8 luni, nicio clipă la serviciu, în format fizic. Doar pe hârtii, ca un adevărat primar-fantomă! Mai mult, unul ținut pe funcție de PSD, în mod cu totul artificial, pe semnătura prefectului de Timiș, excelența sa Mihai Ritivoiu.
Apropo de semnături, ca ridicolul și absurdul să fie până la capăt, exact ca într-un volum de Kafka, cooperativa imobiliară de pe raza comunei Giroc a reușit să-i dea de capăt și cu specimenul de semnătură bancară pentru primarul Ionel Toma. Și nu e nicio glumă macabră că, din cauza unor probleme medicale, care l-au ținut departe de alegători în ultimele 8 luni, edilul nu a putut să facă deplasarea la bancă pentru a-și reînnoi iscălitura, riscând astfel să blocheze toată administrația locală. Așa că, la buton, instituția financiară a venit la poarta edilului și, într-o odaie, în fața lui Dumnezeu și departe de ochii lumii, l-a pus să își exerseze încheietura mâinii. Asta, contrar tuturor prevederilor interne care specifică în ce condiții ”se prelevă” specimenele de semnătură, mai ales în cazul unor ordonatori de credite din cadrul administrațiilor publice: nu la domiciliul clientului, pe marginea patului, ci la sediul filialei!
Orgolii politicianiste
Așa că din moment ce entitatea bancară a făcut deplasarea în teren, la domiciliul primarului PSD Ionel Toma, e clar că singura persoană din județul Timiș, care încă mai crede că edilul din Giroc e la birou și prestează munci în folosul comunității, e doar colegul său de partid, însuși prefectul Mihai Ritivoiu. Evident, în echipă cu Codruța Botez, șefa Serviciului Juridic din cadrul Prefecturii Timiș, funcționar domiciliat pe raza de competență administrativă a primarului Ionel Toma și al cărei soț, cadru medical, este coleg la Centrul de Permanență din Chișoda, situat pe strada Nicolae Firu nr. 50, cu una dintre fiicele edilului, încă de la 1 martie 2017, așa cum rezultă clar din date publice. Coincidențe, bineînțeles!
Și pentru că tot suntem la capitolul coincidențe, care funcționează pe magistrala PSD – Giroc – Prefectura Timiș, vă reamintim că, pe data de 3 august 2022, cu cuțitul la os și cu un primar ”reîntors” forțat din concediu medical, doar ca să nu-și piardă funcția, prin Hotărârea cu nr 96, Consiliul Local al comunei Giroc a aprobat contractul de fidejusiune cu ”Giroceana”. Mai exact, un soi joint-venture prin care administrația locală a pesedistului Ionel Toma își asumă și se angajează să plătească datoria societății locale, în sumă de 13.428.641 RON, către Aquatim. O datorie enormă provenită în mare parte, așa cum spuneau și auditorii Camerei de Conturi Timiș, din furturi de apă, din nefacturarea unei cantități de peste 1 milion de metri cubi de lichide și, nu în ultimul rând, din cauza unui management defectuos.
Adevărul e că acea convenție de plată și fidejusiune prevede clar că, la 30 de zile de la data semnării contractului, Primăria Giroc se obligă să plătească, operatorului regional de apă și canal, 10% din valoarea totală a debitului. Adică, 1.342.864 RON, aproximativ 275.000 euro. Plus, alte 24 de rate lunare, a câte 503.574 RON, la care se adaugă și facturile curente, până la stingerea datoriei. Și cert e că, azi, nici ”Giroceana” și nici administrația locală nu au, nici măcar împreună, banii de avans. De ratele lunare, a câte 100.000 euro, nici nu mai vorbim! Și este extrem de puțin probabil că, în toată nebunia asta, Consiliul Local Giroc să aprobe luarea unui împrumut bancar de către unitatea administrativ teritorială de la marginea Timișoarei. Așa că, probabil, intrarea în incapacitate de plată a Primăriei Giroc a fost unul dintre motivele pentru care secretarul general al administrației locale, Carmina Mateia, a atacat decizia consilierilor, considerând-o nulă de drept, în fața prefectului PSD Mihai Ritivoiu.
Doar că, exact cum era de așteptat, Prefectura Timiș a considerat că afacerea în trei, prin care administrația locală plătește oalele sparte de la ”Giroceana”, asumându-și în plată o sumă de peste 2,5 milioane de euro către Aquatim, este una cât se poate de legală. La fel de legală cum e și programul special de lucru al primarului Ionel Toma din ultimele luni de zile! Și, apropo de activități prestate în folosul comunității, azi, după ce s-a votat și s-a semnat contractul de plată și fidejusiunea, primarul-fantomă al comunei Giroc a mai dat o nouă dispoziție, nr. 387 din 12 august 2022. Una privind abrogarea Dispoziției 378 din 5 august a.c! Adică, semnătura de ordonator de credite, cel puțin până la 31 august 2022, revine viceprimarului comunei, Dan Vîrtosu. Ceea ce nu face decât să confirme, la milimetru, că semnătura primarului Ionel Toma a fost necesară doar și strict pentru a regla managementul și situația de la ”Giroceana”! Punct! În rest, administrație locală din dispoziție… în dispoziție, cu delegare totală de atribuțiuni!
Balamuc continuu
Și chestiunea serviciilor de apă și canal nu este singura care a bubuit direct în capul administrației de la marginea Timișoarei! Primăria Giroc mai are o problemă, una mult mai mare și mult mai delicată, conform unor surse judiciare: concursul public pentru ocuparea funcției de arhitect-șef al comunei. O competiție care a început pe data de 9 august a.c. și în care, a alergat și încă fuge de una singură, arhitectul Cristina Babescu, în calitate de unic candidat. Aici, chestiunea e un pic delicată, cel puțin în acest moment, așadar o vom trata cu două perechi de mănuși pentru că, sub o formă sau alta, lucrurile sunt într-o oarecare dinamică, încă. Cert e că, datorită importanței evidente, interesul pentru acest post este unul extrem de ridicat, cel puțin pentru cooperativa imobiliară de pe raza comunei Giroc.
Așadar, la proba scrisă, unicul candidat a fost cotat, după corectarea lucrării, cu nota 4.7, mult sub baremul de trecere, adică 7. A doua zi, în scris, arhitectul Cristina Babescu a contestat două lucruri mari și late. În primul rând că două din cele cinci subiecte au avut enunțuri greșite, recte acorduri gramaticale și chestiuni de morfosintaxă, care ar fi indus-o în eroare. Lucruri pe care de altfel le-a și semnalat în timpul examenului scris și, la o oră de la începerea concursului, cele două întrebări au fost reformulate, ceea ce i-a creat, spune candidatul, un disconfort accentuat și i-a afectat capacitatea de analiză și sinteză. Și, nu în ultimul rând, că ar fi fost punctată sub barem la celelalte 3 întrebări. Cert e că, prin contestație, arhitectul a cerut o chestiune inedită: neluarea în seamă/nepunctarea a celor 2 întrebări care au avut parte de enunțuri greșite din punct de vedere al limbii române și reevaluarea punctajului. Deși, fiind vorba despre un viciu de procedură, adică reformularea unor enunțuri, chiar în timpul examenului, concursul ar fi trebuit să fie oprit, reprogramat si reluat, conform legii, la o dată ulterioară.
În mod cert, una peste alta, Cristina Babescu a avut inspirație când a făcut contestație căci, ieri, după reexaminarea lucrării de către o comisie non-tehnică, a fost punctată cu nota 7,1. Fix cât avea nevoie! Așa că, azi, a intrat la interviu, practic o probă orală, în fața aceleași comisii, care a căzut-o la proba scrisă, pe data de 9 august. Și, din nou, arhitectul a fost respins! Așa că, iarăși, azi, s-a născut o nouă contestație, de această dată la… oral! Deci, marți, 16 august a.c., în prima zi lucrătoare, comisia de contestații non-tehnică, aceeași care a repus-o pe linia de plutire, dându-i nota de trecere, va viziona retorica și detenta verbală a Cristinei Babescu, căci proba a fost înregistrată pe peliculă.
Și pentru că nu vrem, sub nicio formă să stricăm nici vraja momentului și nici vizionarea de marți a comisiei de contestații, vă spunem doar că răspunsul candidatului, la cea mai importantă întrebare, recte ”de ce vă doriți să ajungeți arhitect-șef”, a fost… ”ca să nu mai scrie presa de noi”! Pe bune că nu e nicio glumă! Cât despre părerile Cristinei Babescu, referitoare la inelul de centură al Timișoarei, care trece și pe raza comunei Giroc, aici ne oprim. Nu din sadism, ci pentru că ne dorim ca, după reexaminare, să fim ferm convinși de un singur lucru: a fost sau nu joc de rol tot acest concurs!? Căci, indiferent cum o dai, e imposibil să răzbești din contestație în contestație… până la victoria finală cu atât mai mult cu cât, la mijloc, tronează legitimitatea unui post public! Și răspunsul, cu siguranță, va veni marți, așa cum se așteaptă și procurorii anticorupție!
Pai nu Cristina Babescu elibera autorizații de construire după finalizarea unor construcții ridicate în baza proiectelor sale?
O fi Puiu Minda urmașul lui Osama bin Laden, dar mai sunt și alții, care o cunosc bine bine pe Cristinuta, dar de care nu scrieți nimic și au construit și ăia mai abitir ca Minda.
Om fi toți proști, dar nici chiar așa.
Va rog sa spuneti cu subiect și predicat la cine va referiți. Cred ca vremea ghicitorilor a trecut demult…
Oricum ar fi aceasta preluare a datoriei, legala sau ilegala, scopul ei este cat se poate de clar si singular, respectiv intreg prejudiciul rezultat din furtul de apa sa nu il plateasca cooperativa si cu Marinescu ci fraierii de giroceni si chizoseni, concomitent cu eliberarea de orice responsabilitate a acestora.
Hotararea de Consiliu Local cu privire la preluarea datoriei de la Giroceana, are cel putin un element de (i)legalitate, respectiv lipsa avizului comisiei de autorizare a imprumuturilor din cadrul Ministerului Finantelor Publice (conform art. 61 alin. (3) din Legea nr. 273/2006, privind finanțările publice locale) si asta ca sa nu mai vorbim de destinatia, obiectul imprumutului care conform aceluiasi act normativ, doar doua aliniate mai sus, nu putea fi decat pentru realizarea de investitii publice sau refinantarea datoriei publice, adica pentru rostogolirea primeia. Dar ce inseamna aceste mici impedimente legale in fata marii si vesnicei juriste, cu figura de Buster Keaton, a Prefecturii Timis. Dar poate ca cineva, odata, se va ocupa de periplul funciar al acestei doamne, de o aroganta și suficienta duse la extreme…