Actul de control al autorității de stat, care zace sub cheie la Primăria Giroc, doar ca să nu agite apele și așa învolburate din jurul administrației de la marginea Timișoarei, are legătură cu ansamblul imobiliar din perimetrul magazinului Lidl, construcții aflate chiar în apropierea căii ferate și care au fost ridicate cu aportul direct sau indirect al celor mai mari combinatori funciari din zona comunității arabe din Banat: iordanianul Mueen Al Shawish și sirianul Nidal Cheikh Asad.
Și procesul-verbal de control al Inspectoratului de Stat în Construcții Timiș (ISC) nu face decât să confirme, pe de-o parte, suspiciunile Camerei de Conturi și concluziile arhitectului-șef al Consiliului Județean Timiș, Loredana Pălălău. Mai exact, că nimic nu a fost respectat din ceea ce a fost vizat pentru legalitate și spre neschimbare! Practic, că planșele arhitecturale nu au nimic de a face cu realitatea din teren! Altfel spus, o tăcere complice din partea funcționarilor din Primăria Giroc.
În plus, mai presus de orice, concluziile raportului adeveresc și întăresc dezvăluirile din voceatimisului.ro. Și anume că proiectul imobiliar dezvoltat, creionat și gândit de Al Shawish și Cheikh Asad, cu sprijinul administrației publice locale, doar în beneficiul celor puțini, nu este altceva decât o mizerie urbanistică. Una cât se poate de clară și de palpabilă și care a umplut doar buzunarele combinatorilor cu atât mai mult cu cât o parte din infrastructura privată a fost realizată, ilegal, pe bani publici, așa cum s-a demonstrat. Adică, din buzunarul girocenilor și chișozenilor!
E cât se poate de limpede că, și dacă raportul ISC Timiș nu l-ar fi arătat cu degetul pe primarul PSD al comunei Giroc, Ionel Toma, cel care conduce localitatea de mai bine de 25 de ani, concluziile miracolului arăbesc și rezidențial de la Lidl ar fi fost greu de ascuns sub preș. Și cu atât mai mult, foarte riscant! Că nu degeaba, în timpul controlului de fond al autorității cu atribuțiuni în verificarea legalității construcțiilor, dosarul urbanistic al proiectului imobiliar dezvoltat de iordanianul Al Shawish și sirianul Cheikh Asad a dispărut din Primăria Giroc. Da, ați citit bine! S-a volatilizat și nu a fost dibuit, nici până în zi de azi.
Așa că nu e de mirare că ISC Timiș a scris, negru pe alb, la zeci de poziții, în procesul-verbal de control că, deși a cerut în repetate rânduri toate avizele, care erau obligatorii prin Certificatul de Urbanism, Primăria Giroc nu a găsit hârtiile. Asta e și explicația pentru care, în dreptul ok-urilor pentru rețea apă, canalizare, CFR, gaze naturale, telefoane etc reprezentanții ISC Timiș s-au mulțumit să scrie: ”nu s-a prezentat în timpul controlului”. Cu mențiunea că verificările autorității nu au durat două zile, ci trei luni. Mai exact din noiembrie 2021 și până pe 20 ianuarie a.c.. Ca să fie clar că timp a fost berechet!
Remember cooperatist
Și să ne aducem aminte cum s-a născut proiectul imobiliar din perimetrul magazinului Lidl din Giroc. În primul rând, documentele arată că beneficiarii dezvoltării imobiliare și proprietarii terenului au fost, în cote părți egale, atât iordanianului Mueen Al Shawish și soția acestuia Angela Ștefan cât și sirianului Nidal Cheick Asad, alături de consoarta sa, Andrea-Evelyn Fazekas. Până aici, aproape totul normal. Doar că, așa cum rezultă din documente publice, coroborate cu înregistrări audio-video, intrate în posesia voceatimisului.ro, se vede foarte clar – mai ceva ca lumina zilei – că dezvoltarea cartierului Lidl din Giroc a fost respinsă, nu o dată, ci de patru ori, de către Consiliul Local Giroc.
PUZ-ul lui Mueen Al Shawish și a lui Nidal Cheick Asad, în suprafață de 88.892 mp, a trecut abia a cincea oară, grație Hotărârii Consiliului Local nr. 191 din 12 decembrie 2017. Surprinzător, până la un punct, fără nicio altă modificare față de propunerile antecedente. La fel ca si în cazul omului de afaceri Radu Burescu, care a trăit exact aceeași experiență crepusculară și de neînțeles pentru un proiect imobiliar din vatra veche a satului, situat pe strada Trandafirilor. Respins de patru ori, dar bun a cincea oară, în formă identică!!! Cu o singură diferență: că Burescu a refuzat să dea șpagă! Și a recunoscut asta, atât în mod public cât și în denunțul său către Direcția Națională Anticorupție. Cert e că dezvoltatorul imobiliar Radu Burescu a fost prima persoană care a descris mecanismul și existența cooperativei imobiliare care gravita în jurul Primăriei Giroc cu ajutorul nemijlocit al edilului Ionel Toma.
De cealaltă parte, așa cum rezultă din probe audio-video, Mueen Al Shawish (Mimo) a recunoscut, cu gurița lui, că a experimentat metoda ”capac”, patentată de Dan Ionel Pascu (Puiu Minda) și primarul PSD Ionel Toma, pe propria-i piele: ”Mie mi-a zis (n.n – Puiu Minda), în fața lui Toma, că el m-a blocat cu PUZ-ul (n.n – cel de la Lidl). În biroul primarului. Exact asa a zis: <Eu am dat ordin la primarul să nu-ți aprobează PUZ-ul>. În momentul ala, Toma s-a făcut fața lui albastră. A zis <Dar nu e așa, Puiu>. El a urlat: <Ba da, așa e>! După care primarul a tăcut. A pus capul jos…”. Mai mult, tot iordanianul confirmă, prin viu grai și pe peliculă, că a dat pentru PUZ ”…două parcele și bani” în beneficiul lui Puiu Minda, de departe cel mai mare combinator de produse urbanistice de pe raza comunei Giroc.
Și baza de date a Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș identifică, fără drept de apel, cele două CF-uri desprinse din PUZ-ul iordanianului Al Shawish și sirianului Cheik Asad. Ambele parcele intabulate pe numele SC PMA Giroc Imob SRL, societate care aparține lui Puiu Minda: 414417 și 414418, fiecare în suprafață de 589 mp. Terenuri, deja, cu blocuri pe ele, unele dintre apartamente fiind, între timp, înstrăinate în favoarea unor terți, începând cu luna noiembrie 2021. Cert e un lucru: cadourile lui Mueen Al Shawish, recte cele două parcele, au intrat în posesia cooperatistului Minda prin tot atâtea contracte de vânzare-cumpărare.
Ceea ce, cel puțin scriptic, denotă faptul că iordanianul Al Shawish și sirianul Cheik Asad nu le-au dat, ci le-au vândut! Asta, dacă nu e vreo tranzacție imobiliară simulată, așa cum suspicionează de ani de zile Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, în două sesizări distincte, care zac de ani de zile prin sertarele Inspectoratului de Poliție Timiș, probabil, până la prescrierea faptei! Căci, așa cum rezultă din analiza ONPCSB, banii se plimbă din cont, prin genți, în baza a tot soiului de ”contracte de împrumut” între persoane fizice, toți membri ai cooperative imobiliare, fără nicio excepție!
Pură ficțiune
Revenind la controlul propriu-zis al Inspectoratului de Stat în Construcții, început în luna noiembrie 2020, trebuie spus că, în primă fază, cooperativa imobiliară care se învârte în jurul Primăriei Giroc s-a opus din răsputeri să pună la dispoziție documentele care au stat la baza autorizării proiectului imobiliar dezvoltat de arabii Mueen Al Shawish și Nidal Cheick Asad. Plus, un număr de alte 51 de autorizații de construire blocuri pe numele de: Angela Ștefan (3), SC Kantara Building SRL (2), SC Sinol Building SRL (2), SC AB Oasis Construct SRL (2), SC Golden House Residance SRL (2), SC Casa Ambient SRL, SC Ecosysteme SRL (8), ASD Building Developement SRL (21), Mimo Rezidence SRL (4), SC MTI Building Construct SRL, SC Asaad Building Project 2019 SRL (3), SC Al&Romaya Logistic SRL (2) și SC Mimo Investement Group SRL.
Așa că, pentru refuzul de a pune la dispoziție documentele, Primăria Giroc a lui Ionel Toma a preferat să încaseze o amendă cu zâmbetul pe buze. Abia ulterior s-a aflat, chipurile, că dosarul ”Lidl” s-a rătăcit și că e de negăsit! Cu tot cu avize! Cert e că, încă din primul moment, arhitectul-șef al CJ Timiș, Loredana Pălălău, pe care pesedistul Ionel Toma o picta în culori vii prin ședințele publice din 25 noiembrie a.c., ca fiind ”o p…zdă și cea mai proastă din lume”, a sesizat discrepanțele proiectului. În scris! Oficial și sub semnătură privată: ”se constată modificări substanțiale ale geometriei parcelelor, în raport cu propunerea de lotizare, avizată în PUZ, prin acțiuni de comasare”, ”operațiuni interzise” și ”în zona de servicii au fost edificate clădiri de locuit în sistem colectiv în loc de birouri”.
Așa că, pe data de 20 ianuarie a.c., Inspectoratul de Stat în Construcții vine și plusează, ca urmare a controlului la Primăria Giroc. În primul rând, faptul că nu a fost prezentată cererea care a stat la baza autorizațiilor de construire. Există și o explicație, publică și notorie, deja: cooperatiștii, în special Puiu Minda, erau obișnuiți cu metoda de lucru…fulger – se depunea dosarul și, în aceeași zi, se ridica documentația avizată, după câteva ore. Evident, în uralele cinice și ironice ale cooperatiștilor că Primăria Giroc are grijă de dezvoltatorii imobiliari care aduc taxe și impozite la bugetul local. Practic, o simbioză profundă între administrația publică și mediul de afaceri privat!
Și tot ISC Timiș mai spune că în Certificatul de Urbanism, aferent PUZ-ului dezvoltat de arabii Mueen Al Shawish și Nidal Cheikh Asad, nu au fost înscrise informațiile din Regulamentul local de urbanism. Mai exact că ”nu se permite dezmembrarea sau unificarea parcelelor rezultate prin prevederile prezentului PUZ”. Ilegalitate care a fost sesizată și de arhitectul-șef al județului Loredana Pălălău care, mult mai tranșantă, a decretat că toată nebunia unificărilor și dezmembrărilor de loturi de teren din PUZ-ul de la Lidl nu face altceva decât…să definească scopul real al operațiunilor cadastrale: dezvoltarea în forță și dincolo de lege pentru un număr de ZECE imobile!
Cutia cu surprize
Dansul nu se oprește aici, căci ISC Timiș a mai identificat că: Certificatul de Urbanism nr 95 din 14 februarie 2018 nu conține necesitatea unui studiu de fezabilitate din punct de vedere etnic, economic și al mediului înconjurător, nu conține informațiile privind necesitatea obținerii avizului CFR, parcela fiind parțial în faza de protecție, nu a fost prezentată întreaga documentație tehnică (dosarul a dispărut!!!), nu există studiu geotehnic sau aviz al OCPI, regimul de înălțime este mult mai mare decât cel aprobat și prevăzut, procentul de ocupare al terenului – POT și CUT – ambele sunt depășite, ca urmare a unificărilor/dezmembrărilor zona verde a dispărut etc, etc, etc.
Acum, ideea de ansamblu e una singură: cum de a fost posibil ca un întreg cartier de blocuri care, conform probelor, s-a dezvoltat și construit prin încălcarea legii, dar după ce a fost aplicată cu succes ”metoda capac”, să nu fie verificat, în teren, de către autoritățile locale din Giroc? Ce au păzit Poliția Locală și inspectorii de zonă, aflați în subordinea primarului pesedist Ionel Toma, e greu de îngurgitat, dar nu de înțeles! Cert e că în cazul dezvoltatorului Radu Burescu, mai exact pentru imobilul de pe strada Trandafirilor, zile întregi, comandouri organizate de primarul Toma, l-au tocat la bani mărunți. Pentru un bloc, nu pentru 51 de imobile! Dovadă că se poate, când există… interes! Sau opoziție de afiliere la cooperativa imobiliară!
Un lucru e sigur. Mai puțin și ANAF termină verificările pe persoanele fizice, care gravitează în jurul cooperatiștilor și care, de bine de rău, pentru mărunți, au acceptat să dezvolte proiecte imobiliare pe cnp-uri personale. Pur si simplu niște paravane! Că să nu bată la ochi și să nu iasă la număr tranzacțiile imobiliare, strict din rațiuni de TVA. Și, așa cum bate vântul, va fi jale, în sensul că statul român își va trage partea leului, indiferent de câte interfețe, contracte de consultanță și împrumut există până la beneficiarii finali. Și, aici, Serviciul Român de Informații, așa cum o să vă lămuriți pe parcurs, a avut un rol esențial…
E clar că, în acest moment, la final de drum, nici nu mai contează dacă primarul Ionel Toma va demisiona sau nu din fruntea administrației comunale. Puțin important, cu atât mai mult cu cât, azi, edilul nu mai contează nici măcar într-o singură ecuație…