Hai să dăm mână cu mână! În cazul consilierei Ana Munteanu, atât cât a putut, USR Timiș s-a făcut că împarte dreptatea, după rețeta frecției la un picior de lemn

- Advertisement -
Și, în sfârșit, după o săptămână de scandaluri interminabile, USR+ Timiș a reacționat, în cazul consilierei locale, Ana Munteanu. Atât cât a putut! Atât cât i s-a permis! Pentru că altfel, mai mult decât sigur, și-ar fi luat-o peste degețele. Asta în cel mai fericit caz!

Până acum două zile, primarul Dominic Fritz se jura că nu cunoaște ”speța” în care a fost implicată subordonata sa din Consiliul Local. Că nu știe circul! Ba mai mult, într-un mod absolut cinic, demagogic și arogant a declarat că a avut lucruri mai bune de făcut, ”fiind focusat pe combaterea pandemiei, Campania de vaccinare și finalizarea bugetului pentru anul 2021”.

Vinilul edilului a rulat până ieri, când s-a aflat că, din cauza scandalului mediatic, care a gravitat în jurul acțiunii de la Hotel Del Corso, avându-i ca protagoniști pe Ana Munteanu, prefectul de Timiș, Zoltan Nemeth și angajați ai Jandarmeriei, ministrul de interne, liberalul Lucian Bode, a trimis corpul de control la Timișoara.

Brusc, la auzul sirenei, Dominic Fritz și-a amintit că el a aflat despre evenimente, după ce acestea s-au petrecut! După care, s-a delimitat, total de Ana Munteanu, lăsând-o să se descurce singură: ”… spun fără echivoc că aceste evenimente nu ar fi trebuit să se întâmple. Consider că a mea colega a făcut o eroare de judecată. Această eroare nu reprezintă modul în care reprezentanții aleși ai partidului nostru își exercită responsabilitatea față de administrație si comunitate. Știu că Ana Munteanu regretă cele întâmplate. Este o lecție pentru tinerii politicieni că există o linie de demarcație între acțiuni civice de acest gen și acțiunea politică și administrativă”.

Decizie previzibilă

Imediat după declarația lui Dominic Fritz, tot la o săptămână distanță, a înviat și președintele USR Timiș, Cristian Moș care și-a revenit din poziția ”de struț cu capul în nisip, așa cum îl criticau simpatizanții useriști, anunțând că Biroul Județean al USR Timiș va analiza cazul, cât de repede, încercând din răsputeri să-l extragă din combinație pe prefectul de Timiș, Zoltan Nemeth. Ce-i drept, aseară, Ana Munteanu a fost ”judecată” de către colegii săi de partid.

De această dată, sesiunea video nu s-a mai scurs, ”pe surse”, către mass-media. Doar concluziile ședinței care, ce-i drept, au fost făcute publice, printr-un comunicat de presă, asumat de conducerea USR+ Timiș. Așa s-a aflat că, aseară, până târziu, ”oamenii noi” au întors pe toate fețele scandalul dintre useriști și HoReCa și descinderea corpului de control al MAI, hotărând că cea mai bună pedeapsă pentru ”activista” Ana Munteanu ar fi…un an cu suspendare!

Doar din partid, nu și din funcția de consilier local: ”Întrucât modul în care colega noastră a înțeles să acționeze nu reflectă voința noastră, ca organizație, și nici valorile pe care USR le promovează, s-a hotărât suspendarea Anei Munteanu din calitatea de membru al partidului pentru un an de zile începând cu data de 26 martie 2021, cu titlu de sancțiune”.

Așadar, cu unanimitate de voturi, USR Timiș i-a dat interdicție Anei Munteanu ca să se mai implice în acțiuni de partid. Conform statului USR+ Timiș, ”activista” va rămâne în continuare consilier local, decizia de suspendare din partid, pentru un an de zile, neafectându-i calitatea de ales local.

Joaca de-a dreptatea

La fel ca și Dominic Fritz, vicepreședintele CJ Timiș și președinte al USR Timiș, Cristian Moș, a declarat că distinsa lor colegă, Ana Munteanu, a făcut o eroarea de judecată și a acționat într-o manieră neinspirată și inadecvată poziției de consilier local: ”Rolul ei, ca membru al Consiliului Local Timișoara, nu este să încerce să se substituie instituțiilor executive ale statului. Există organe competente pentru a urmări și a sancționa încălcarea regulilor. Trebuie să apelăm la acestea ori de câte ori aflăm de o nerespectare a prevederilor legale și să avem încredere că ele vor acționa potrivit legii.  Întrucât modul în care colega noastră a înțeles să acționeze nu reflectă voința noastră, ca organizație, și nici valorile pe care USR le promovează”.

Pe bună dreptate, Cristian Moș a mai condamnat cu fermitate, atât violența verbală din mediul online, elementele de limbaj suburban și amenințările proferate împotriva Anei Munteanu dar și ”știrile false” care i-au adus titulatura consilierei locale de…Ana Pauker. Fără doar și poate, acest ultim gest, făcut de Cristian Moș în favoarea Anei Munteanu, este unul nobil și bărbătesc, dar vicepreședintele CJ Timiș și președinte al filialei useriste este ultimul care să vorbească despre ”fake-news”, având în vedere episodul cu poluarea Begăi, ”film” pe care, nici în zi de azi, nu a avut tăria de caracter să-l lămurească sau să-l retracteze, preferând să adopte, vorba aia, poziția struțului, după ce a gafat într-un stil imperial.

De ochii lumii

Revenind la decizia Biroului Județean al USR+ Timiș, luată în cazul consilierului local Ana Munteanu, aceasta este exact ca o frecție la un picior de lemn. Cu atât mai mult, ilogică și luată doar de dragul de a mai atenua presiunea de ”hate” de pe USR. Iată de ce! În primul rând, faptul că useriștii au decis să o suspende pe Ana Munteanu, timp de un an de zile, doar din partid, îi dă dreptul acesteia să-și câștige existența, în continuare, în calitatea de consilier local, fără niciun fel de probleme.

Și să mai ia și salariul, să mai reprezinte și comunitatea, să mai facă parte și din comisii și consilii de administrație, în numele timișorenilor. Practic, decizia USR+ Timiș nu face decât să confirme faptul că ”oamenii noi” marșează pe minciuna că, în descinderea de la Hotel Del Corso, Ana Munteanu a participat în calitate de cetățean liber, nu de consilier local.

În această logică useristă, să ne aducem aminte ce răspundea Ana Munteanu, la întrebarea ce a scris pe declarația de liberă circulație, când a descins la Hotel Del Corso, în plină pandemie și într-o Timișoara, aflată în lock-down: ”Având în vedere că, pe întreaga durată a mandatului, aleșii locali se consideră în exercițiul autorității publice, m-am deplasat la locația respectivă, având asupra mea legitimația de consilier local”.

Și unde mai pui că tot Ana Munteanu recunoaște, în scris, din nou cu subiect și predicat, că ”a pescuit” subiectul derogării ”Del Corso”, de la plata unor chirii, chiar în plenul Consiliului Local și s-a gândit ca ”în calitate de consiler local”, să facă o deplasare în teren și să verifice situația de facto, ca mai apoi să o supună dezbaterii! Bună și asta, nu, apropo de ”calitate”?

Deci, să ne spună prefectul userist Zoltan Nemeth, avocat la bază, care e calitatea pe care a avut-o colega sa, Ana Munteanu, când ”a rupt ușa” cu jandarmii la Hotel Del Corso, din moment ce a făcut deplasarea ”în teren”, în baza legitimației de consilier local și s-a acoperit, pe timpul deplasării, cu ”exercițiul autorității publice”? Dacă, vorba doamnei Ana Munteanu, prefectul are ”cojones”!

Cancan userist

Foarte adevărat că, în aceeași declarație de pe Facebook, Ana Munteanu încearcă să se scoată. Intră în contradicție cu ”ordinul de deplasare”, declară că nu a acționat în numele Consiliului Local sau în numele unui partid, deși utiliza, ca back-up, legitimația de ales local, și spune despre colegii săi că “nu știau că urmează să fac live”.

Și acest ultim lucru a fost contrazis tot de doamna Munteanu, în imaginile video, care au fost sifonate pe piața media, chiar de colegii domniei sale, în care consilierul local recunoaște, cu subiect și predicat, că oameni din partid au avut la cunoștință despre acțiunea de la Hotel Del Corso, ba chiar au încurajat-o, ulterior, cu tristețe și printre lacrimi, fără să le dezvăluie identitatea, menționând că ”aplaudacii” au abandonat-o, lăsând-o singură, în mijlocul scandalului. Ba mai mult, că prefectul userist Zoltan Nemeth a știut de ”operațiunea sub acoperire” și că a ajutat-o, punându-i la dispoziție forțe de ordine, care să constate ”flagrantul”.

Trist e că, în afară de faptul că au salvat-o pe Ana Munteanu, sancționând-o doar pe linie de partid, ceea ce e fix egal cu zero, Biroul Județean al USR+ Timiș nu a luat în discuție nici ”complicitatea” prefectului Zoltan Nemeth și nici nu l-au răstignit pe cel care ”a sifonat”, în presă, imaginile video cu ”spovedania” Anei Munteanu, acțiuni care au adâncit și mai mult scandalul și au maximizat prejudiciul de imagine. Mucles!

Semn că toți trei sunt intangibili și că totul nu e decât o regie ieftină. Menită să pună batista pe țambal! Și, fie vorba între noi, lui Zoltan Nemeth nu-i mai trebuia ”o judecată” sau vreo sancțiune cu corpul de control al MAI la ușa Prefecturii Timiș, deși imixtiunea e cât se poate de clară și evidentă.

În schimb, salvarea Anei Munteanu și păstrarea acesteia în Consiliul Local Timișoara, după tot acest abuz de putere și de funcție, sub umbrela ”activismului”, își are răspunsul chiar pe pagina dominicfritzprimar.ro unde, în dreptul numelui de Ana Munteanu, care se descrie ”actriță, activistă și consultant PR” apare: ”…începând cu anul 2018 a coordonat proiectul <Verde pentru Biciclete din Timișoara>”.

Brand al Fundației Bega, entitate care aparține fraților Marius și Emil Cristescu. Ce-i drept, nu vânători de crocodili, dar influenți oameni de afaceri și deosebit de implicați în tot ceea ce înseamnă viață politică și comunitate în Timișoara.

Cât despre Cristian Moș care, acum 4 zile, pe pagina de Facebook, își rupea cămașa de pe el, apărând-o pe Ana Munteanu și umplând-o de ”respect”, ca, ieri, să o ”execute”, nu avem decât cuvinte de laudă pentru că totul a funcționat după principiul ”scapă cine poate”. La fel și despre calitățile de ”consultant PR” ale doamnei Ana Munteanu care, încă odată, dacă mai era nevoie, ne-a demonstrat că e plină de talent.

Până la urmă, cu siguranță, așa cum se va vedea și din actul corpului de control al ministrului de interne, poposit la Timișoara, tocmai ca să verifice interferențele demnitarilor și funcționarilor publici în acțiuni de ”flagrant” asupra HoReCa, dovadă de maxim talent au avut și cei de la Jandarmeria Română care au notat, în documentele interne, care a fost calitatea de care a uzat, la Hotel Del Corso, de-acum celebra activistă, Ana Munteanu. Și, mai presus de orice, cine a cerut Jandarmi și ce calitate a fost rostită, când a venit vorba despre “însoțitoarea” forțelor de intervenție.

Să ghicească Zoltan Nemeth și Cristian Moș!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie