Două decenii! Administrația comunei Giroc – radiografia unei mari corupții sistemice, ignorată voit de toate instituțiile de forță ale statului român

- Advertisement -
Cert e că, azi, lucrurile stau cu totul altfel, datorită presiunii publice: 9 iunie – 9 decembrie 2021. 6 luni de zile și 40 de investigații jurnalistice. Sute de ore de muncă de teren, verificări și interviuri. Plus, amenințări și înjurături din toate părțile. Și nervi berechet! Toate acestea doar pentru a arăta unei lumi întregi că cea mai prosperă administrație publică de la marginea Timișoarei este coruptă până-n măduva oaselor și dincolo de ADN-ul uman. Și împreună cu unii dintre dumneavoastră, puțini ce-i drept, am reușit cu prisosință!

Și nu numai că, în echipă, am probat că Primăria Giroc este desfrânată, profund imorală, putredă și găunoasă! Mai mult, am arătat că s-a și predat cu totul unor șmecheri care, între timp, pe lângă faptul că au dictat soluții administrative în interes propriu, au devenit multimilionari în euro și mari latifundiari. Doar pe trafic de influență, șantaj, amenințări și pe spatele unei comunități de oameni corecți și harnici! O colectivitate care, din păcate, în afară de faptul că reacționează puternic doar în privat și foarte timid în spațiul online, duce o lipsă cruntă de curaj și de asumare publică, atitudini motivate mereu de același cuvânt: FRICĂ!

N-a fost deloc ușor să punem pe picioare acest proiect jurnalistic unic în care, sinceri să fim, nimeni nu a crezut, în afară de noi! Totuși, acum, după mai bine de 180 de zile de muncă în folosul girocenilor și chișozenilor, care au reușit să ducă voceatimișului.ro în topul celor mai accesate ziare online din România (cifrele și statisticile nu mint!), la final de an, a venit momentul bilanțului. Cu precizarea că, spre disperarea cooperativei imobiliare și a tuturor combinatorilor de stat care, încă, fac salturi exasperate pentru a o proteja (nu gratis!), concluziile nu înseamnă capăt de linie. Ca să fie clar!

Nici vorbă! Voceatimisului.ro merge înainte, până la capăt! Exact până în clipa în care, indiferent de consecințe, legea va fi aplicată și va fi aceeași pentru toți! Fie că sunt funcționari publici sau entități private! Irelevant! Nu de alta dar, alături de o mână de oameni cu care am plecat la drum, vrem să demonstrăm tuturor clevetitorilor și băgătorilor de seamă că, dincolo de corupția sistemică și instituționalizată, care ține România în zona gri a naufragiului, mai există speranță și funcționari corecți ai statului român. Da, chiar și în Direcția Națională Anticorupție – Timișoara și în Serviciul Român de Informații! Restul, gen DIICOT, DGA, ANI și IPJ Timiș, sunt doar pământ de flori.

Cu riscul de a irita, căci nu e simplu de digerat, periodic, subiecte din aceeași zonă folclorică – chiar dacă acestea diferă, în ciuda numitorului comun – un lucru e cert: dacă, în acest moment, punem punct investigației jurnalistice și scădem presiunea publică, atunci, tot efortul comun a fost în zadar! În definitiv, e vorba și despre orgoliu, finalitate și satisfacție profesională! Așa că toți cei din Primăria Giroc, în special cei de pe lângă, care încă mai cred că ne vom plictisi sau că girocenii vor bate în retragere, pe motiv că-și vor pierde încrederea în instituțiile de forță ale statului, văzând că nimic nu se întâmplă de luni de zile cu cooperativa imobiliară, se înșală amarnic! E o chestiune, probabil, de săptămâni. Și asta e cert!

Toma (ne)credinciosul

Și pentru că au trecut fix șase luni de la apariția primei investigații jurnalistice pe tema combinațiilor imobiliare din jurul Primăriei Giroc, recte 9 iunie 2021, începem retrospectiva cu nimeni altul decât cu edilul localității, pesedistul Ionel Toma, aflat la cel de-al 7-lea mandat consecutiv în fruntea comunei de la marginea Timișoarei. De 25 de ani, adică de un sfert de secol! Așa cum știe toată comunitatea, primarul localității este un personaj extrem de versatil, cu frică declarată față de Dumnezeu și, mai mult decât orice, cu aplecare nemărginită și constantă pentru frumosul lumesc.

Cel puțin două dintre calitățile extrovertite ale primarului Ionel Toma l-au dus pe acesta în situații limită: credința față de Dumnezeu și, evident, dragostea pentru eternul feminin. Și pentru mântuire, așa cum știe toată suflarea Girocului, edilul comunei a construit în curtea casei sale un paraclis de toată frumusețea. De fapt, așa cum a probat voceatimisului.ro, Casa Domnului a fost ridicată prin contribuția directă a omului de afaceri Radu Burescu și a arhitectului-șef al localității Florin Roman, ”sponsorizări” care, în afară de clopot și picturile bisericești, s-au ridicat la suma de circa 35.000 euro. Bineînțeles că, în afară de taxa pentru autorizația de construire, Toma a recepționat și intabulat produsul finit, fără nicio altă cheltuială!

Chiar și proiectul paraclisului a fost pe sistem Barter (în compensare) cu firma care a câștigat PUG-ului pe Giroc, SC Tectonics House SRL, societate care aparține arhitectei Carmen Calance Nicorici. Pe care recent, prin ședințe publice, datorită caracterului său frumos și versatil, primarul Ionel Toma a beștelit-o, la pachet, cu șefa urbanismului bănățean, Loredana Pălălău, pe aceasta din urmă catalogând-o ca fiind ”cea mai proastă din lume”. Nici de apucăturile lumești, Toma n-a putut sta de-o parte, ceea ce l-a pus în genunchi în fața cooperativei imobiliare căci, așa cum am demonstrat, 45.000 euro au fost colectați de la mai multe enități private, în numele întâiului urbei, pentru a închide lucrările de construcții la un imobil, casă care azi se află în proprietatea unei angajate a Primăriei Giroc.

Și Toma a mai croșetat, așa cum a arătat și Camera de Conturi Timiș, dincolo de ”pachețelele” și ”prăjituricile” periodice din partea cooperatiștilor, un drum din bani publici și pe o ”zonă verde”, infrastructură care, întâmplător, duce la PUZ-ul său, mărindu-și astfel prețul pe metrul pătrat la parcelele din portofoliul privat. Adevărul e că nici arhitectul-șef al Primăriei Giroc, Florin Roman, nu stă rău, nici la capitolul bunuri și nici la cifra de afaceri. Întâiul urbanismului comunal, așa cum am arătat, este un împătimit al bolizilor de lux (Ferrari, Lamborghini, Porsche, Mercedes etc) autovehicule care depășesc, ca valoare de piață, suma de peste 2 milioane de euro.

Cât despre veniturile care au circulat prin firmele controlate de Florin Roman, și acestea se ridică la mai multe milioane de euro. Semn că biznisul, la pachet cu funcția publică, a mers din plin! În sensul că cea mai mare parte dintre dezvoltatorii imobiliari, care se îndeletnicesc cu proiecte pe raza comunei Giroc, au ales să treacă cu planșele tehnice prin birourile arhitecților aflați, sub o formă sau alta, sub tutela șefului urbanismului de la marginea Timișoarei. Cu contract, factură, chitanță și cu dările la zi! Măcar atât pentru că altfel, în mod cert, arhitectul-șef nu ar fi beneficiat de leasinguri pentru automobilele de (ultra)lux, dacă nu ar fi avut o cifră mare de afaceri la vedere!

Latifundiarii metropolitani

Am vorbit de câteva ori și despre Maria Haneș, inspector agricol în cadrul Primăriei Giroc, încă de pe vremea primului mandat al pesedistului Ionel Toma. Și am demonstrat, grație datelor aflate în evidența Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș că, de-a lungul timpului, pe codul numeric personal al funcționarului public s-au perindat nu mai puțin de 236 de proprietăți. Iarăși, milioane de euro! Deși, avuția subalternei primarului Toma nu rezultă, dar absolut deloc, din declarațiile de avere pe care aceasta le-a depus de-a lungul anilor. Și nici nu mai contează că Agenția de Integritate doarme în șlapi, în fața șemineului!

Cert e că nici cel mai mare combinator de produse urbanistice de pe raza comunei Giroc, profesorul de sport Ionel Dan Pascu (Puiu Minda), nu stă rău deloc la capitolul terenuri: 436 pe numele său și alte peste 200 pe membrii familiei. Negru pe alb, așa cum o confirmă și OCPI Timiș. Una peste alta, Puiu Minda, așa cum a rezultat și din investigațiile voceatimisului.ro, a fost, cel puțin până la demararea campaniei de presă, stăpânul absolut al administrației comunale. Azi, e doar o umbră, fie că-i convine sau nu! Tocmai pentru că nimic și nimeni nu se mai raportează la dorința profesorului Pascu! Iar metoda ”capacului” a rămas doar o istorie urâtă cu mari accente penale.

Și de pe urma decăderii lui Puiu Minda, așa cum am dezvoltat în câteva rânduri, a avut de suferit și prietenul intim al acestuia, iordanianul Mueen al Shawish (Mimo), singurul intermediar de produse urbanistice de pe lângă Primăria Giroc, agreat și mandat de comunitatea arabă din Timișoara. Grup care, cu ajutorul și cu tarifarul impus de Mimo, a reușit să dezvolte cartiere întregi de ansambluri rezidențiale, în condiții cu totul și cu totul speciale, pe raza localității în care cooperativa imobiliară face legea și impune condiții arhitecturale, în funcție de nevoile și dorințele cotizanților. Așadar, între timp, și iordanianul Al Shawish a devenit…istorie, la fel ca și asociatul său, Puiu Minda.

Tot voceatimișului.ro a dezbătut, în cele șase luni, și situația contractuală a managerului public, Simona Ivuț, feblețea nemărginită a primarului Ionel Toma. Funcționar care, în loc să implementeze strategia națională de luptă anticorupție, pe care o are în fișa postului ca obligație de serviciu, nu a făcut altceva decât să cenzureze date de interes public, demers menit să acopere interesele cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc. Mai mult, pe Ivuț, aflată la al doilea mandat de manager public, a durut-o-n șpiț și de celelalte sarcini contractuale: monitorizarea elaborării strategiei de dezvoltare locală a UAT Giroc, coordonare, organizarea și gestionarea activităților tuturor compartimentelor și serviciilor publice din subordinea Primarului și Consiliului Local Giroc, elaborarea și aplicare de strategii specifice, menite să asigure performanța UAT Giroc. Zero rezultate! Nici măcar în ciornă!

Victimele cooperativei

De-a lungul celor două decenii, cooperativa imobiliară de pe raza comunei Giroc a lăsat în spate sute de răniți. Pe unii i-a deposedat de terenuri cu forța, băgând la înaintare tot soiul de interlopi ca unelte de presiune și șantaj! Pe alții nu i-a lăsat să construiască, aplicând metoda ”capac”, până când nu au plătit taxa de șmecherie! Au mai existat și oameni de afaceri care au fost păcăliți să cumpere suprafețe de terenuri la sume exorbitante, în baza unor documente de urbanism care confirmau că se poate construi până la cer pentru ca, ulterior, să fie blocați la mantinelă pe motiv că ”…mai trebuie să dai ceva”. Și nu sunt deloc puțini cei înșelați și trași pe sfoară!

De departe, cei mai ostracizați au fost omenii de afaceri Radu Burescu, Cristian Mitulețu și Sorin Davidean. Primul a fost hăituit ca un câine, până a cedat și s-a dus, în urmă cu 6 ani, la procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Dar n-a avut cu cine, atunci! Așa că a renunțat și, sub o formă sau alta, s-a aliniat la cerințele cooperativei imobiliare. Tot de… frică! Și cel mai bun exemplu în acest sens stă asocierea dintre Radu Burescu și Ionel Dan Pascu (Puiu Minda) pentru terenul din strada Visului–Giroc. Pământ pe care omul de afaceri l-a achiziționat, în totalitate, ca urmare a unei licitații publice pentru ca, ulterior, datorită unei descinderi în forță la domiciliul său, să fie nevoit să renunțe la jumătate din suprafață. Și cumetria a fost parafată la umbra unui pseudo-contract de vânzare-cumpărare!

Nici omul de afaceri Cristian Mitulețu nu e departe de Radu Burescu! Căci, așa cum rezultă din probatoriu, dezvoltatorul imobiliar a cumpărat un teren pentru construcția unui ansamblu imobiliar de la cuplul Toma-Minda cu promisiunea fermă că, ulterior, va putea intabula imobilul și vinde apartamentele. N-a putut pentru că n-a avut locuri de parcare, așa că lui Cristian Mitulețu i s-a mai băgat pe gât un alt teren, în valoare de circa 100.000 euro care, conform cărții funciare, este ”zonă verde”. Și atunci, grație unui pământ fără nicio valoare de piață, totul a devenit posibil. Spre deosebire de Puiu Minda care a reușit, în zona liceului ”David Voniga” din Giroc, să intabuleze trei blocuri, fără locuri de parcare!!!

În ceea ce-l privește pe Sorin Davidean aici lucrurile sunt și mai delirante! Și asta pentru că fonoteca de aur sub format audio-video, intrată în posesia reporterilor voceatimisului.ro, demonstrează foarte clar faptul că, prin intermediul aghiotantului său Ovidiu Măciucean, cooperativa imobiliară i-a solicitat omului de afaceri Sorin Davidean o șpagă de 100.000 euro. Banii au fost solicitați, așa cum rezultă din probatoriu, doar pentru ca administrația comunală, prin societatea ”Giroceana”, condusă de ginerele primarului Ionel Toma, să dea aviz favorabil conectării noului cartier rezidențial, dezvoltat de Sorin Davidean, la rețeaua de apă și canal a localității de la marginea Timișoarei. Altfel, vorba edilului, aruncată în ședință publică acum vreo săptămână, omul de afaceri ”belește cariciul”!

Și au mai fost o grămadă de alte aspecte care țin de grup organizat și de o grămadă de alte articole din Codul Penal. Partea bună e că lucrurile se mișcă într-o singură direcție: cea corectă! Așa că de săptămâna viitoare mărim aria cercului și de biznis de pe raza comunei. Ca să se convingă girocenii și chișozenii cum trăiește și POLITICUL de pe urma cooperativei imobiliare, în special consilierii locali, indiferent de partid. Toți o apă și-un pământ!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie