Maestre, muzica! Comuna Giroc, în pragul unei implozii controlate de procurorii Direcției Naționale Anticorupție

- Advertisement -
Adio, visul frumos s-a terminat – așa sună primul vers al cunoscutului refren, cântat de celebra formație românească ”Gaz pe foc”. Doar că de data aceasta lichidul inflamabil, pe flacăra deschisă de la Giroc, l-au turnat magistrații Direcției Naționale Anticorupție Timiș. Meticulos și fără să fredoneze! Încă din momentul în care au mărit puterea focului de pe raza localității de la marginea Timișoarei, injectând soluții incandescente, chiar pe sub fundația primăriei conduse de pesedistul Ionel Toma, la DNA a fost un adevărat pelerinaj. Mai ceva ca la Mecca!

Și primii care s-au predat și au cerut audiență, în regim de urgență, la Schela de Petrol din Timișoara, nu sunt deloc niște neica nimeni. Ba din contră – persoane care știu, milimetric, cum funcționează cooperativa de producție imobiliară de pe raza comunei Giroc. Așa că, după săptămânile ”porților deschise”, procurorii DNA Timiș, cu sprijinul altor instituții de forță ale statului român, au dat și un număr de dosar tuturor elementelor paranormale care s-au petrecut, în ultimii ani, între granițele administrativ-teritoriale ale localității Giroc: 74/P/2021.

Totul a început pe data de 19 iunie a.c, data la care procurorii DNA Timiș au emis ordonanța de începere a urmăririi penale ”in rem” cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals în acte publice, luare de mită, trafic de influență în formă continuată, constituire de grup organizat și spălare de bani! Ca să priceapă toată lumea, expresia latina ”in rem” este utilizată de procurori ”cu privire la faptă”, persoanele vinovate urmând a fi identificate pe parcursul urmării penale, etapă procedurală care are la bază, așa cum cere legea, fie un denunț/plângere sau o sesizare din oficiu. Și, în cazul de față, cel puțin până într-o etapă a urmării penale, acțiunea DNA Timiș, care stă la baza dosarului 74/P/2021, a avut ca punct de plecare o sesizare din oficiu. Practic, investigațiile din voceatimisului.ro.

Nu puțini au fost cei care au urmărit, cu sufletul la gură și hiperventilați, dezvăluirile jurnalistice de pe voceatimișului.ro. Dovadă că unele episoade de ”capă și spadă” au depășit sute de mii de vizualizări, lejer! Astăzi, suntem la episodul al doisprezecelea și pentru toți cei care au fost interesați despre cooperativa imobiliară de producție de pe raza comunei Giroc, nederanjată de mai bine de 24 de ani de când la conducerea localității tronează pesedistul Ionel Toma, un lucru a fost demonstrat cu prisosință: nimic din toate combinațiile imobiliare nu s-ar fi putut face fără conexiuni politice. Și, cel puțin la Giroc, PSD și PNL sunt în top!

Așa că azi ne-am propus, în virtutea dosarului deschis de procurorii DNA Timiș, înainte de a trece la următorul ”calup publicitar”, să facem o retrospecție. În special pentru cei care au pierdut firul combinațiilor funciare și a parteneriatelor transpartinice care, timp de două decenii, au măcinat comunitatea de la marginea Timișoarei. O cooperativă în detrimentul celor mulți, dar în beneficiul celor puțini! Și ca să fim corecți, până la capăt, rezumatul se adresează și ”prietenilor noștri” de pe raza comunei Giroc care ne-au umplut frigiderele cu carne macră. Personaje obscure care, pe principiul că meduza a supraviețuit 650 de milioane de ani fără creier, au prins aripi și speranțe…

Giroc, asociație familială

La vremuri noi, tot noi! Exact asta a descoperit Camera de Conturi Timiș ca urmare a controlului tematic pe care l-a efectuat la Primăria Giroc, instituție condusă de pesedistul Ionel Toma de mai bine de 24 de ani. Deși beneficia de juriști angajați, așa cum arătam pe data de 9 iunie a.c. în voceatimisului.ro, unitatea administrativ-teritorială a decis să achiziționeze, extra, ”servicii juridice de asistență și reprezentare”, pe perioada 2018 – 2020, de la ”Cabinet avocat Golban Sorinel Gheorghe” din Chișoda. Urmare a verificării cheltuielilor, auditorii au constatat că, în toți anii de consiliere juridică, Primăria Giroc, condusă de pesedistul Ionel Toma, a efectuat plăți către avocatul Golban, în sumă de 1.365.980 RON.

La toată această sumă, se mai adaugă și o restanță de plată, în valoare totală de 403.410 RON, reprezentând angajamente legale neachitate și facturate. Așa că, per total, consilierea juridică a avocatului Sorinel Golban, față de Primăria Giroc, se ridică la aproape 2 milioane de RON. Plus că, pe lângă avocatul Golban, nimeni altul decât fiul consilierului local PSD Giroc, Gheorghe Golban, și verișorul primar al fostului procuror DNA, Adrian Golban, actualmente cu locul de muncă la Parchetul Militar Timișoara, instituția a mai plătit, celor 4 juriști angajați cu carte de muncă, în aceeași perioadă de consiliere externalizată, suma de circa 650.000 RON. Per total, la pachet, circa 500.000 euro i-au costat pe giroceni prestațiile juridice, în mare parte ilegale, așa cum arată reprezentanții Camerei de Conturi Timiș.

Pe data de 10 iunie a.c, tot aici, am vorbit despre norocul pe care l-a avut în viață Puiu Minda Pascu, cel mai cunoscut dezvoltator și intermediar imobiliar de pe raza comunei Giroc. Prieten intim și purtător de respect al primarului PSD, Ionel Toma, dar și cumnat al viceprimarului PNL, Dan Vîrtosu. Tot auditorii publici ai Camerei de Conturi Timiș ne-au demonstrat cu acte că numai o minune dumnezeiască, a făcut ca un teren de 9.700 mp, aparținând SC ”Minda & Mimo” SRL, recte Puiu Minda Pascu și iordanianul Mueen Al Shawish, zis Mimo, care se afla în extravilanul comunei Giroc, să apară în scripte ca fiind în intravilan.

Auditorii statului au mers chiar mai departe, încercând să înțeleagă cum de a fost posibil așa ceva. Și pentru asta, au cerut lămuriri celor de la Oficiul de Cadastru Timiș să precizeze ”modul în care s-a operat schimbarea categoriei terenului din extravilan (conform PUG), neexistând nicio documentație de urbanism prin care acesta dobândește regimul de intravilan”. Răspunsul nu mai are nevoie de niciun comentariu: ”Dintr-o regretabilă eroare, la momentul efectuării conversiei, în format electronic a CF de hârtie nr. 4765 Giroc a fost înscris ca fiind teren intravilan, în loc de teren extravilan cum ar fi fost corect”.

A urmat, mai apoi, o altă grozăvie, marca Puiu Minda Pascu. În fapt, un record absolut: o cerere pentru emiterea unui certificat de urbanism (nr.45848/10.10.2019), un certificat de urbanism (nr. 1033/10.10.2019) și o autorizație de construcție (nr.542/10.10.2019), toate depuse și eliberate în aceeași zi de Primăria Giroc, în favoarea SC PWA Giroc Construct SRL, pentru ”demolare casă existentă și construire imobil P+2E cu SAD la parter”. Nu a mai contant că imobilul urma să se ridice într-o zonă de protecție istorică, iar cele mai importante avize, cele ale Direcției pentru Cultură Timiș, lipseau cu desăvârșire. Ce a contant, așa cum subliniază și Camera de Conturi Timiș, a fost faptul că firma îi aparține lui Puiu Minda Pascu, regele neîncoronat al urbanismului din Giroc și prietenul intim al primarului Ionel Toma.

Parteneriat public-privat

Exact așa a făcut primarul pesedist Ionel Toma, după cum dezvăluiam pe data de 18 iunie a.c., în momentul în care a investit banii girocenilor, din postura de edil și ordonator de credite, într-un drum public, fără nicio licitație sau aprobare a Consiliului Local, care-i satisface interesele imobiliare și accesul la parcelele sale private. Bun, drumul care a costat Primăria Giroc suma de 124.872 RON a fost împachetat frumos, la capitolul utilității publice: popularea zonei Unității Militare și creșterii numărului de copii, a impus crearea unui loc de joacă! Când de fapt, așa cum a demonstrat și Camera de Conturi Timiș, drumul edificat pe CF 412425, în suprafață de 1.565 mp, chiar pe o ”zonă verde”, având ca destinație ”Teren intravilan pentru drum – Bulevardul Aviației – cu numerele poștale cuprinse între 1/1 și 1/8” a avut de la bun început un singur beneficiar: PUZ-ul primarului pesedist Ionel Toma!

Ulteriror, pe data de 21 iunie a.c, tot aici pe voceatimisului.ro, v-am demonstrat cum Puiu Minda Pascu, prietenul primarului Toma, a siluit limba română și a forțat legile, (re)inventând locuința unifamilială cu un număr de 12 apartamente, pe un proiect imobiliar dezvoltat pe SC PMA Imob Giroc SRL, identificat în satul Chișoda pe strada Corcodușului nr 3. Unde mai pui că parcela a fost achiziționată, la pachet cu acte urbanistice eliberate de Primăria Giroc, de la cumnatul său, Dan Vîrtosu, înainte ca acesta să devină viceprimarul localității. Practic, o afacere de familie! Și totul a mers ca uns, chiar dacă au existat un proces pe rol: dezvoltatorul imobiliar au plătit, iar contestatarul proiectului, în final, a fost despăgubit pentru deranj cu circa 30.000 euro.

Cert e că Primăria Giroc, cum altfel, nu a avut nimic de comentat. Ba din contra, a făcut tot posibilul, așa cum se vede din documentele publice, ca să legalizeze proiectul imobiliar pe repede înainte. Deși știa clar că ”locuință unifamilială” reprezintă, conform DEX, legislației și Ordinului Arhitecților din România: o construcție cu destinația de locuință, cu cel mult două nivele și două unități locative distincte, care satisface cerințele de habitație ale unei persoane sau familii, clădire care poate fi deținută chiar și de entități fizice distincte. Adică, imobilul unifamilial poate să aibă și 10 proprietari în Cartea Funciară, atâta timp cât construcția respectă numărul de nivele și numărul de unități locative. Cifra magică: DOI! Număr cu soț. Par. Ușor de reținut. Dar nu a contat!

Bineînțeles, pentru corectitudine, Puiu Minda Pascu nu e singurul care dezvoltă proiecte imobiliare, siluind legea, cu ajutorul Primăriei Giroc. La fel a făcut și Radu Burescu cel care, disperat că investițiile locative îi sunt blocate, pentru că nu dă șpagă primarului Ionel Toma – așa a declarat public – a sesizat DNA. Doar că minunea a durat câteva săptămâni căci, după acuzele prin presă, Burescu și-a cerut scuze edilului pesedist, în prezența avocaților săi, motivând că nu poate juca rolul cârtiței procurorilor anticorupție. Așa că, după ce a intrat în cooperativa imobiliară de producție de pe raza comunei Giroc, așa cum am scris pe data de 6 iulie a.c, Radu Burescu a prins aripi. Exact la fel ca și cei care au dezvoltat un cartier de vile, mascându-le pe acte ca și ”anexe agricole”, doar că terenul era extravilan, nefiind scos din circuitul agricol. Și Primăria Giroc a jucat, iarăși, după muzică!

Marele Arhitect al Universului

Deși pare o chestiune mai mult masonică, nu e, căci vorbim despre arhitectul-șef al comunei Giroc, Florin Octavian Roman. Și am făcut-o în trei episoade mari și late, aici pe voceatimișului.ro. Și încă nu am terminat! Am vorbit despre faptul că, de mai bine de zece ani, așa cum a descoperit și Camera de Conturi Timiș, Primăria Giroc nu are postul de arhitect-șef ocupat prin concurs public, așa cum cere legea. Practic, între Florin Roman și entitatea publică există un contract de prestări servicii, care a fost prelungit periodic, așa cum a vrut mușchiul primarului Ionel Toma, astfel încât să se știe cine e barosanul-barosanilor și cine are pâinea și cuțitul în aceeași mână. Exact la fel cum sunt ținuți, din prelungiri în prelungiri, din varii interese, și șefii IPJ-urilor sau directorii spitalelor județene!

Ulterior, voceatimisului.ro v-a demonstrat, tot cu documente cum, dintr-un salariu de bugetar de 40.974 RON/an – că doar atât are declarat în foaia de avere – Florin Roman a reușit, în zece ani de când gestionează urbanismul de la Giroc, să uite de prima Dacia cu care a venit la birou, înlocuind-o, de-a lungul timpului, ba cu un Hummer, ba cu un Mercedes, ba cu un Porsche, ba cu două Lamborghini sau cu tot atâtea Ferrari. Practic, cu un venit anual de circa 8.000 euro, Roman a reușit performanța să plătească leasinguri, indirect, la peste 20 de autoturisme de (ultra)lux, mașini ce depășesc, lejer, valoare de 2 milioane de euro. O adevărată minune Dumnezeiască, imposibil de realizat pentru un muritor de rând care trăiește numai dintr-un salariu de bugetar, practic personal contractual al unei comune de la marginea Timișoarei.

Evident, cel puțin în cazul comunei Giroc și a arhitectului Florin Roman, în cele două situații nu e vorba despre nicio minune, ci de o serie de societăți comerciale (bidoane, pușculițe) care, sub o formă sau alta, muncesc pentru (și) pentru bunăstarea regelui urbanismului din localitatea de la marginea Timișoarei. Cifrele de afaceri din ultimii ani spun totul: 45.000.000 RON! Mai mult, ele sunt confirmate de documente fiscale care arată, fără drept de apel, că toate societățile tampon/paravan, folosite de Florin Roman, direct sau indirect, încasează cu nemiluita de la o serie de dezvoltatori imobiliari care au interese pe raza comunei Giroc și care au de a a face cu cooperativa de producție care gravitează în jurul instituției conduse de pesedistul Ionel Toma.

Se vede clar de unde intră banii în ”bidoane”. La fel de limpede cum se vede pe ce se duc banii! Practic, vorba procurorilor DNA: 6 – 6 poartă-n casă!

6 COMENTARII

  1. […] Bun povestea este mult mai amplă și descrie grupul infracțional organizat din jurul Primăriei Gi… Și da, această frântură face parte dintr-un denunț, înregistrat la DIICOT, la sfârșitul lunii octombrie 2014. Și așa cum rezultă din plângere, nu din declarația de avere a Mariei Haneș, inspectorul agricol al Primăriei Giroc învârtea terenurile pe degete, încă de pe atunci, lăsând la vedere doar 10% din ceea ce avea pe numele său, ”ca să nu bată prea tare la ochi”. […]

  2. Admir investigatiile pe care le faceti dar procurorii DNA Dolcu Dumitru Lucian(cautati pe net Dolcu Lucian ,burtica si strugurii) si Lavinia Magdalena Macovei au incasat bani de la Florin Roman,Toma si Pascu Puiu Minda.Seful lor Rus Claudiu Lucian nu poate fi corupt dar nu stiu daca poate face fata acestui caz singur tinand cont ca la Bucuresti procurorul Gavra bun prieten cu Dolcu va sustine cauza Giroc si totul va continua ca si inainte.Greii Girocului se lauda cu sustinerea Dolcu-Gavra si cu faptul ca i-au cumparat cu bani de tigari.Ce justitie avem……

  3. Cine trebuia să verifice?

    Codul Penal din 2009

    Săvârşirea infracţiunii comisive prin omisiune
    Art. 17. – Infracţiunea comisivă care presupune producerea unui rezultat se consideră săvârşită şi prin omisiune, când:
    a) există o obligaţie legală sau contractuală de a acţiona;
    b) autorul omisiunii, printr-o acţiune sau inacţiune anterioară, a creat pentru valoarea socială protejată o stare de pericol care a înlesnit producerea rezultatului.

  4. Din aceasta piesa de teatru mai lipsesc cativa actori din planul secundar. 1.HANES MARIA (sefa compartimentul agricol) -alta latifundiara verificatii declaratiile ei de avere si o sa vedeti cat o duce capul ( teren cumparat 2001-2007). Terenuri cumparate numele ficei ei la 18 si dupa . 2 . Riciu, se plange prin sat ca n-ati scris nimic de el, fiind bun prieten de curvasarit si afaceri cu Puiu Minda.3. Galca Ilie fost vice primar acum consilier al primarului , un lingau de clasa. p.s. Nevasta lui Puiu Minda nu si-a depus declaratia de avere ( avand in vedere ca este Directoare de liceu) , ce faceANI? vorba unei colege profesoare de la liceu : trebuie sa-si ia concediu cel putin 2saptamani ca sa complecteze toate rubricile si vreo 2 topuri de a4.

  5. Stimate jurnalist apreciez munca de investigații efectuata de a lungul timpului petrecut în hârtiile echivoce ale comunității din Giroc însă sunt oripilat de faptul ca legăturile între oamenii politici și Procurorii DNA vor califica drept urmare fapte prescrise fie din prisma ca au cunoscut și luat mita fie din prisma ca exista o OMERTA între cele 2 lumi..dar succesul va fi la București întrucât cu amabilitatea unor alte personaje din sfera Justiției articolele cu pricina au ajuns pe masa de studiu a unor superiori bine intenționați care nu vor întrerupe monitorizarea nici din filiera Cipriota unde Minda și arhitectul au contribuit și nici din cea națională unde Macovei și Dolcu s au asociat prin lăcomie.. Drept urmare va fi o vara torida!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie